Τράπεζες: Πού εστιάζει η αγορά στα μεγέθη τριμήνου
Shutterstock
Shutterstock

Τράπεζες: Πού εστιάζει η αγορά στα μεγέθη τριμήνου

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την ανακοίνωση των μεγεθών των συστημικών τραπεζών, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα δημοσιεύσουν τα μεγέθη τους. Στις 6 Μαΐου ανακοινώνει η Τράπεζα Πειραιώς, στις 8 Μαΐου η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα και στις 9 Μαΐου η Alpha Bank.

Τα βλέμματα των αναλυτών θα πέσουν στις επιπτώσεις από την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής με τη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η πτώση των επιτοκιακών εσόδων και των εσόδων προμηθειών περνάνε σε πρώτο πλάνο, με την αγορά όμως να περιμένει επαναλαμβανόμενη ισχυρή κερδοφορία και αντιστάθμιση των απωλειών από την πιστωτική επέκταση, τη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων και τη μείωση των επισφαλειών, με νέα απομείωση των κόκκινων δανείων.

Υπενθυμίζεται πως το 2024 τα έσοδα από τόκους ανήλθαν για τις συστημικές στα 8,66 δις. ευρώ και τα έσοδα από προμήθειες στα 2,148 δις. ευρώ. Στις προμήθειες άλλωστε πρόκειται να αποτυπωθούν στα μεγέθη τριμήνου τα κυβερνητικά μέτρα με την κατάργηση ή την κατακόρυφη πτώση των χρεώσεων στις συναλλαγές λιανικές, καθώς αυτά ισχύουν από τον Φεβρουάριο.

Το ενδιαφέρον της αγοράς τραβάει και η πιστωτική επέκταση, η οποία το πρώτο τρίμηνο του έτους, παραδοσιακά είναι μικρότερη από τη συνέχεια του έτους. Άλλωστε, το δ’ τρίμηνο του 2024 οι συστημικές κατέγραψαν ρεκόρ νέων δανείων.

Το 2024 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αύξησαν τα ενήμερα δάνειά τους και κατ’ επέκταση τη βάση εσόδων τους κατά περίπου 13,8 δισ. ευρώ, που αποτελεί την ισχυρότερη επίδοση των 15 τελευταίων ετών, έναντι 5,8 δισ. το 2023. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2024, η καθαρή πιστωτική επέκταση εκτινάχθηκε σε περίπου 7,8 δισ. ευρώ.

Οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν στόχο για νέα δάνεια τουλάχιστον ύψους 10 δισ. ευρώ το 2025. Οι τράπεζες ωφελούνται σημαντικά από το ελληνικό story ανάκαμψης και την αύξηση του εταιρικού δανεισμού, σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών οίκων.

Υπενθυμίζεται πως, η UBS αναμένει ισχυρό εταιρικό πιστωτικό κύκλο της τάξης του 8% ετησίως έως το 2026, ο οποίος θα πρέπει να αντισταθμίσει τη συμπίεση του επιτοκιακού περιθωρίου (NIM), καθώς τα επιτόκια μειώνονται.

Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο report της Axia, που προχωρά στην εκτίμηση πως οι τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν τις καλές τους επιδόσεις παρά τις διεθνείς αβεβαιότητας. Χαρακτηρίζοντας τις μετοχές υποτιμημένες έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, οι αναλυτές βλέπουν περιθώρια ανόδου έως και 47%.

Τα ανθεκτικά έσοδα από τόκους αποτελούν το θεμέλιο της κερδοφορίας του κλάδου, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί το 2025, με τις προθεσμιακές καταθέσεις να παραμένουν σε γενικές γραμμές σταθερές. Η πρόβλεψη της Axia μιλά για μέσο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο 2,4% για τον κλάδο, έναντι 1,8% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Αυτό προσφέρει ένα ουσιαστικό «μαξιλάρι» έναντι της δυνητικής ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής.

Η πιστωτική επέκταση αποτελεί βασικό πυλώνα στήριξης για τον κλάδο, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις εισέρχονται σε μία φάση κεφαλαιουχικών δαπανών. Η Axia περιμένει  μέση ετήσια αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων κατά 6% το 2025-2027.

Και την ίδια στιγμή, η ομαλοποίηση των εσόδων από τόκους μετριάζεται από την επιτάχυνση των προσπαθειών των τραπεζών για την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, με τους αναλυτές να μιλούν για ρυθμούς 7% ετησίως, δηλαδή διπλάσιους του ευρωπαϊκού μέσου όρου.