Τράπεζες: Yπερέβησαν τους στόχους - Οι εκτιμήσεις για φέτος
Shutterstock
Shutterstock

Τράπεζες: Yπερέβησαν τους στόχους - Οι εκτιμήσεις για φέτος

Πάνω και από τους αναθεωρημένους στόχους τους έχουν κλείσει το 2022 όλες οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ξένων και ελληνικών οίκων και τις αναλύσεις που είδαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Τώρα οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται να επιτύχουν ακόμα μία καλή χρονιά με την ώθηση που μπορούν να δώσουν τα αυξημένα έσοδα από τόκους, λόγω της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και με τα επιχειρηματικά δάνεια μικρά και μεγάλα, που επιδοτούνται από την ΕΕ, αισιοδοξώντας για καθαρή πιστωτική επέκταση τουλάχιστον 7% έως και 9% και αύξηση των τιμών σε assets που διαθέτουν (τουλάχιστον 6% κατά μέσο όρο στα ακίνητα) και πιθανόν και στα ομόλογα με κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μετά τη λήξη του πρώτου εξαμήνου πέρυσι, οι τράπεζες ανέβασαν τον πήχη και αναθεώρησαν θετικά τους στόχους τους για τη χρονιά. Έχοντας επιτύχει το καλύτερο εξάμηνο μετά από πολλά χρόνια, οι τράπεζες ανέβασαν τους ήδη υψηλούς αρχικούς στόχους τους, για το σύνολο της χρονιάς καθώς:

  • Είχαν ήδη ολοκληρώσει το μεγαλύτερο και σημαντικότερο τμήμα των τιτλοποιήσεων κόκκινων δανείων και οι 4 συστημικές τράπεζες είχαν ρίξει το ποσοστό τους κάτω από το 10%.
  • Είχαν συνεχίσει με ορμή από το προηγούμενο έτος την πιστωτική τους επέκταση με χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων κυρίως αλλά και νοικοκυριών, παρά το μούδιασμα που προκάλεσε η έναρξη του πολέμου.
  • Αξιοποιούσαν περιουσιακά στοιχεία τους και ακίνητα.
  • Άρχιζαν να κερδίζουν από το spread των επιτοκίων μεταξύ δανείων και καταθέσεων από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Έτσι οι τράπεζες ανέβασαν τους στόχους καθώς στο δεύτερο εξάμηνο αναμενόταν η συνέχιση της πολιτικής αύξησης επιτοκίων από την ΕΚΤ που έδινε τη δυνατότητα να αυξήσουν τα έσοδά τους από τόκους, με αποτέλεσμα να έχουν επιτύχει και τους νέους αυξημένους στόχους τους, όπως εκτιμούν οι ξένοι και ελληνικοί οίκοι.

Τι περιμένουμε το 2023

Πλέον έχουν τεθεί οι στόχοι της νέας χρονιάς και έχουν ξεκινήσει οι πρώτες ενημερώσεις επενδυτών που έχουν θετικά αποτελέσματα στο ΧΑ, όπως γίνεται φανερό. Η Πειραιώς για παράδειγμα ενημερώνει τους αναλυτές για πεπραγμένα του 2022 και στόχους του 2023 σήμερα το βράδυ.

Ακολουθούν οι Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα οι οποίες θα παρουσιάσουν τα πλάνα τους για το 2023, το Φεβρουάριο και Μάρτιο παράλληλα με την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους για το  2022.

Φέτος η χρονιά έχει ξεκινήσει καλύτερα από ότι αναμενόταν, μετά την εισβολή στην Ουκρανία στα μέσα του περυσινού Φεβρουαρίου και το πληθωριστικό κύμα που σάρωσε τον πλανήτη μέχρι και τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο. 

Η ελληνική οικονομία είναι σε καλό επίπεδο πλέον, απορρόφησε τους κραδασμούς που προκάλεσε η πανδημία, ο πληθωρισμός και ο πόλεμος και παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερα από αυτά των ευρωπαϊκών χωρών. Με τις πρώτες ενδείξεις της χρονιάς να είναι θετικές στο επίπεδο του πληθωρισμού που ανακόπτεται (και η τάση αυτή θα περάσει με τη συνήθη καθυστέρηση και στην αγορά και θα φανεί στις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών) υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία αν και είναι δεδομένο ότι λόγω πολέμου κυρίως και δευτερευόντως στην Ελλάδα λόγω εκλογών είναι πιθανόν να υπάρξουν ανατροπές και αβεβαιότητα. 

Ωστόσο και μόνο χάρη στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και της ανάπτυξης που δημιουργεί, η πιστωτική επέκταση και οι χρηματοδοτήσεις είναι δεδομένες και θα φέρουν ανάπτυξη και στις τράπεζες που θα διαχυθεί στην οικονομία. Το περιβάλλον για επενδύσεις είναι ευνοϊκό, λόγω των φθηνών δανείων και των επιδοτήσεων. 

Επιπλέον τα έσοδα των τραπεζών λόγω των επιτοκίων είναι ισχυρά, τα ταμεία είναι γεμάτα και οι καταθέσεις στο τέλος του Δεκεμβρίου έκαναν νέο άλμα, διευκολύνοντας τη χρηματοδότηση των τραπεζών. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Τράπεζα Πειραιώς σύμφωνα με πληροφορίες, έχει μειώσει στο μισό την έκθεσή της σε δάνεια της ΕΚΤ (TLTRO), καλύπτοντας μόνη της ποσοστό μεγαλύτερο από το 1/3 των δανείων της ΕΚΤ που επέστρεψε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Με τις καταθέσεις να γεμίζουν τα ταμεία και τα δάνεια να είναι ποσοστό της ρευστότητας που διαθέτουν οι τράπεζες, έχουν τη σιγουριά των κεφαλαίων, τη δυνατότητα να επεκταθούν άνετα με νέα δάνεια και επίσης τη δυνατότητα να βγάλουν αυξημένα κέρδη χάρη στις αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και τη βελτίωση της αγοράς ομολόγων μετά τη βουτιά που υπέστησαν στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

Αν μάλιστα όλα αυτά συνοδευτούν και από μέρισμα στους μετόχους ήδη από φέτος για Eurobank και Εθνική όπως διαφαίνεται, τότε τα θετικά μακροοικονομικά μεγέθη μπορούν να επιτρέψουν να ανοιχτεί ο δρόμος και για τις άλλες τράπεζες, να δώσουν του χρόνου μέρισμα για τη φετινή χρήση. Αυτό είναι σενάριο ανάπτυξης που θα δικαιολογήσει είσοδο ξένων κεφαλαίων στις τραπεζικές μετοχές και άνοδο της τιμής τους.

Σε περίπτωση που συνοδευτεί από νέα αναβάθμιση και κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αυτόματα η ελληνική οικονομία συνολικά, θα αλλάξει κατηγορία και ο πρώτος που θα ευνοηθεί είναι οι τράπεζες οι οποίες άλλωστε έχουν κρατικά ομόλογα και εκδίδουν δικά τους, τα οποία θα μπορούν να διαθέτουν με χαμηλότερο κόστος. 

Αν και σχεδόν το 30% της περυσινής κερδοφορίας των τραπεζών οφείλεται σε μη επαναλαμβανόμενα κέρδη, τίποτα δεν εμποδίζει να συμβεί και φέτος αυτό, όταν η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας απέχει πλέον ένα σκαλί για τρεις οίκους και αρκεί ένας από αυτούς να κάνει την πρώτη κίνηση. Τα assets των ελληνικών τραπεζών θα αναβαθμιστούν, ενώ ήδη προκύπτουν κέρδη από την καλή πορεία των ομολόγων που είχαν βουλιάξει πέρυσι μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.