Στον διάδρομο απογείωσης οι τράπεζες
Shutterstock
Shutterstock
Νέο έτος

Στον διάδρομο απογείωσης οι τράπεζες

Με τα NPE (κόκκινα δάνεια) να έχουν υποχωρήσει από 6% έως 9% για κάθε μία από τις 4 συστημικές τράπεζες το 2022 που ήταν δύσκολη, αλλά κάθε άλλο παρά «κακή χρονιά», έχει δώσει τη σκυτάλη σε ένα απαιτητικό και γεμάτο προκλήσεις νέο έτος, που ενδέχεται όμως να φέρνει πολλές ευκαιρίες ανάπτυξης για τις ελληνικές τράπεζες και μαζί για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις. Οι οποίες θα πάρουν δάνεια και επιδοτήσεις και θα προχωρήσουν σε επενδύσεις.

Η δυσκολότερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι οι αυξήσεις στα επιτόκια της ΕΚΤ και το άγνωστο ποσό των καταθέσεων ιδιωτών, που θα περάσει σε προθεσμιακούς λογαριασμούς, τα επιτόκια των οποίων έχουν ήδη αυξήσει και πρόκειται να αυξήσουν και το 2023, αφού η ΕΚΤ αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της και να μαζεύει τη ρευστότητα.

Πρόκληση είναι ακόμα η ενεργοποίηση του ΤΧΣ για την πώληση τραπεζικών μεριδίων που διαθέτει με την Πειραιώς και την ΕΤΕ να προηγούνται, οι εκλογές και οι εκκρεμείς συναλλαγές κόκκινων δανείων που ενδέχεται να μπουν στον πάγο και η διαμόρφωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο 3% ή ψηλότερα που θα επηρεάσει τα επιτόκια των καταθέσεων και πάλι σε συνδυασμό με τις εκλογές. 

Αντίθετα η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι πολύ ικανοποιητική με «Fully Loaded» δείκτες CET1 που αναμένονται από 11,2% έως 15,9% (Εθνική Τράπεζα), στο τέλος της χρονιάς. Επίσης οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αυξημένη λειτουργική κερδοφορία RoTE από 7% έως 11% ανάλογα με την τράπεζα για το 2022. 

Οι 4 τράπεζες σε ετησιοποιημένη βάση μπορούν να έχουν έως και 300 εκατ. ευρώ κάθε μία από αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ μέχρι 2,5%. Αλλά φυσικά δεν πρόκειται για μονοσήμαντο μέγεθος, γιατί η άλλη πλευρά, όπως προαναφέρθηκε, είναι το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και για τις ίδιες, με μείωση έως και απαλοιφή των κάποτε δωρεάν δανείων TLTRO, στο τέλος του πρώτου εξαμήνου φέτος και την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι Έλληνες αναλυτές δεν βλέπουν πάνω από 3% το επιτόκιο της ΕΚΤ ή το πολύ στο 3,15%-3,25%. Ωστόσο οι αγορές έχουν τιμολογήσει ήδη στο πάνω όριο των προβλέψεων αυτών με το 12μηνο euribor στο 3,3% και το εξάμηνο πάνω από 2,7%.

Στο μεταξύ οι τράπεζες θα βγάλουν καλά κέρδη για το 2022, αλλά σημαντικό μέρος αυτών δεν είναι επαναλαμβανόμενα, αλλά προέρχεται από πωλήσεις θυγατρικών, trading κλπ. 

Τα πάνω από 2,2 δισ. ευρώ συνολικών εσόδων από πωλήσεις και trading για το 2022 είναι μη οργανικά και μη επαναλαμβανόμενα, το 2023. Αλλά από την άλλη υπάρχει το εργαλείο του RRF και οι επενδύσεις, όμως υπάρχουν και οι εκλογές και η ανάγκη σταθερότητας των κανόνων και του επενδυτικού- πολιτικού τοπίου, που μπορεί να επηρεάσει τους επενδυτές και την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα.

Ωστόσο η χρηματοδότηση των επενδύσεων, θα είναι το κλειδί για έσοδα και βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου των τραπεζών με προσθήκη νέων υγιών δανείων. 

Στα δάνεια για επενδύσεις βρίσκεται το κλειδί των εσόδων και κερδών του 2023 για τις τράπεζες. Κυρίαρχο εδώ, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κεφάλαια και οι επενδύσεις που παρέχει, όπως και η διαφαινόμενη στροφή σε επενδύσεις κεφαλαιουχικού εξοπλισμού και άλλες συμπληρωματικές επενδύσεις (capex), από δανειοδοτήσεις για κεφάλαια κίνησης που κυριάρχησαν το 2022.

Εκτιμάται μάλιστα ότι οι τράπεζες θα συμμετέχουν όλο και περισσότερο σε δανεισμό που συνδέεται με το Ταμείο Ανάκαμψης που με 18 δισ. ευρώ έως το 2026 μπορεί να κινητοποιήσει εγχώριους πόρους 26 δισ. ευρώ, μέσω δανείων και ιδίων κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να αναμένεται ένα σύνολο περί τα 57 δισ. ευρώ, στην πενταετία 2021-2026, το μέσο της οποίας προσεγγίζουμε φέτος.  Η εκτίμηση που κάνουν εδώ αναλυτές είναι ότι η κατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων. Θα τείνει από φέτος όλο και περισσότερο στο 40% (δάνειο της ΕΕ) ,40% (τραπεζικό δάνειο) και 20% (ίδια κεφάλαια).