Στη γραμμή εκκίνησης η αποεπένδυση από τις τράπεζες
Shutterstock
Shutterstock
ΤΧΣ

Στη γραμμή εκκίνησης η αποεπένδυση από τις τράπεζες

Την έναρξη της απομετοχοποίησης του ΤΧΣ από τις τραπεζικές του συμμετοχές σε συνδυασμό με τις νέες κρίσιμες αξιολογήσεις του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, φέρνει ο Σεπτέμβριος και είναι δύο σημαντικά θέματα που το ένα επηρεάζει το άλλο. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι ακόμα πιο κοντά αν μαζί με τους μακροοικονομικούς στόχους προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις και η απομετοχοποίηση, ενώ η διάθεση των ξένων επενδυτών για απόκτηση μεριδίων σε ελληνικές τράπεζες είναι μεγαλύτερη εφόσον πρόκειται για επένδυση σε μία οικονομία που επανήλθε στα επενδυτικά ραντάρ.

Έτσι η αυλαία που ανοίγει με την Eurobank που μοιάζει η «εύκολη περίπτωση», λόγω μικρού μεριδίου του Ταμείου, είναι πάντως πολύ σημαντική γιατί θα λειτουργήσει ως «βιτρίνα» για τους ξένους επενδυτές και συνεπώς οι διαδικασίες έχουν σημασία, όπως και η επιτυχία του εγχειρήματος. 

Στο μεταξύ, η αγορά αποτιμά θετικά την επιτυχία των ελληνικών τραπεζών σε όλα τα μέτωπα κι αυτό έχει αυξήσει την αξία των συμμετοχών του Ταμείου που έχουν υπερδιπλασιαστεί, λόγω της ανόδου των τραπεζικών μετοχών. Η αξία συμμετοχών του ΤΧΣ στις τράπεζες ήταν στα 1,75 δισ. ευρώ πέρυσι στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ πλέον προσεγγίζουν τα 3,9 δισ. ευρώ, με μεγαλύτερη συμμετοχή φυσικά αυτή της ΕΤΕ που είναι και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του ΤΧΣ, το οποίο διαθέτει μερίδιο 40,39% στην Εθνική Τράπεζα.

Με βάση τις αποτιμήσεις στην αγορά, η ΕΤΕ έχει κεφαλαιοποίηση 5,899 δισ. ευρώ και το μερίδιο του Ταμείου έχει χρηματιστηριακή αξία 2,38 περίπου δισ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να ακολουθήσει μετά την επαναγορά μετοχών της Eurobank στην οποία το Ταμείο έχει μερίδιο, μόλις 1,4% το οποίο μεταφράζεται σε χρηματιστηριακή αξία λίγο πάνω από 80 εκατ. ευρώ για κεφαλαιοποίηση της τράπεζας 5,8 δισ. ευρώ.

Το μερίδιο της Πειραιώς στην οποία το ΤΧΣ έχει ποσοστό 27% είναι το δεύτερο μεγαλύτερο και το αμέσως ακριβότερο μετά της ΕΤΕ και αποτιμάται στην αγορά στα 1,11 δισ. ευρώ έναντι κεφαλαιοποίησης της τράπεζας στα 4,111 δισ. ευρώ, ενώ το μερίδιο της Alpha Bank στην οποία το Ταμείο έχει μερίδιο 9% αποτιμάται στα 320 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση 3,6 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση της Εθνικής ρωτήθηκε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων εξαμήνου, για την περίπτωση επαναγοράς μεριδίου από το ΤΧΣ όπως κάνει και η Eurobank, καθώς έχει σημαντικά αυξημένη ρευστότητα και μεγάλο πλεόνασμα κεφαλαίων και ο CEO Παύλος Μυλωνάς, δεν το απέκλεισε μεν, αλλά ουσιαστικά παρέπεμψε στον βασικό μέτοχο, δηλαδή το ΤΧΣ και απέφυγε να πει περισσότερα.

Συγκεκριμένα ο κ. Μυλωνάς είχε πει για το ενδεχόμενο επαναγοράς ιδίων μετοχών της ΕΤΕ από το ΤΧΣ ότι, «θα μπορούσαμε να το δούμε αυτό, αλλά είναι κάτι που θα πρέπει να κάνουμε σε συνδυασμό με τον μέτοχο, οπότε, δυστυχώς, αυτό είναι ό,τι μπορώ να πω για το θέμα».

Φυσικά, η άνοδος των μετοχών των τραπεζών δεν είναι τυχαία, αλλά βασίζεται στη μεγάλη πρόοδο που έχουν κάνει. Στα κόκκινα δάνεια:

Η Eurobank έχει δείκτη 5,2% και στόχο για 5% στο τέλος του έτους, με κάλυψη 73%, η ΕΤΕ έχει δείκτη NPE 5,4% και στόχο για 5% επίσης στο τέλος του έτους με κάλυψη 82% (να σημειωθεί εδώ ότι τέτοιες μεγάλες καλύψεις δεν συναντώνται στις ευρωπαϊκές τράπεζες, είναι από τα σημεία που όλες οι ελληνικές τράπεζες ξεχωρίζουν θετικά).

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει μειώσει τα κόκκινα δάνεια στο 5,5% κι έχει επιθετικό στόχο για κάτω από 5% στο τέλος του έτους με κάλυψη 57% και να σημειωθεί ιδιαίτερα η επιχειρηματική προσέγγιση και έμπνευση της διοίκησης που μετέτρεψε με σειρά διαδοχικών κινήσεων ένα κόκκινο άνοιγμα όπως της MIG σε περιουσιακό στοιχείο σημαντικής αξίας στη ναυτιλία το οποίο θα αφήσει και έσοδα, το οποίο ασφαλώς βελτιώνει περαιτέρω την εικόνα της Τράπεζας.

Τέλος, η Alpha Bank έχει δείκτη 7,6% που θα μειωθεί στο 6,5% στο τέλος του έτους με κάλυψη 41% καθώς το μεγαλύτερο μέρος των κόκκινων δανείων είναι ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.

Η άλλη σημαντική παράμετρος για την πρόοδο του τραπεζικού συστήματος, εδράζεται στην κεφαλαιακή βελτίωση των ελληνικών τραπεζών, και αποτυπώθηκε και στα stress tests στα οποία οι ελληνικές τράπεζες όχι απλώς πέρασαν, αλλά εντυπωσίασαν. Ειδικά η Εθνική Τράπεζα ήταν η δεύτερη τράπεζα σε κεφάλαια στην Ευρώπη.

Αυτό φέρνει και τη δυνατότητα μερισμάτων, αλλά και επιχειρηματικών κινήσεων για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς έχουν σημαντικό «χώρο» πάνω από τα αναγκαία εποπτικά κεφάλαια SREP. 

Έτσι η ΕΤΕ έχει 2,79 δισ. ευρώ πλέον των αναγκαίων εποπτικών κεφαλαίων, η Eurobank έχει πλεόνασμα 2,62 δισ. ευρώ, η Alpha Bank κάνει εδώ τη θετική έκπληξη καθώς έκτισε ταχύτατα πλεόνασμα 1,17 δισ. ευρώ πάνω από τα αναγκαία εποπτικά κεφάλαια και η Τράπεζα Πειραιώς με τη σειρά της ένα πλεόνασμα περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ακόμα ότι η Eurobank αυξάνει την αξία της και με εξαγορές όπου σε περίπου ένα χρόνο ή λίγο παραπάνω θα έχει αποκτήσει και τυπικά τουλάχιστον το 48,1% της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο που θα αποτελεί το 20% του ενεργητικού με στρατηγική ενοποίησης των συμμετοχών εκτός Ελλάδας της τράπεζας.

Παράλληλα η Ελληνική βελτιώνει ήδη σε θεωρητικό επίπεδο το δείκτη κόκκινων δανείων της Eurobank, καθώς ο δικός της δείκτης είναι στο 3,4% σύμφωνα με τη Fitch η οποία υπολογίζει ότι η εξαγορά κοστίζει τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ στη Eurobank τα οποία αντιστοιχούν σε 10% των εποπτικών της κεφαλαίων. Η Eurobank έχει χώρο 2,62 δισ. ευρώ πάνω από τα εποπτικά κεφάλαια όπως αναφέρθηκε.

Κλείνοντας, ας σημειωθεί ότι και στην Alpha Bank έχει σχετικά μικρό μερίδιο το ΤΧΣ και η διοίκηση στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές δήλωσε έτοιμη για την απομετοχοποίηση του Ταμείου, δεδομένης της προόδου που έχει σημειώσει η τράπεζα.