Αλλάζει άρδην το επιχειρηματικό κλίμα η πρόταση του ιταλικού ION Group (που δραστηριοποιείται στον τεχνολογικό κλάδο και εξαγόρασε πρόσφατα fintech), για την απόκτηση μεριδίου 27% της Πειραιώς. Το Group εκδήλωσε πραγματικό έγγραφο ενδιαφέρον προς το ΤΧΣ, προσφέροντας μάλιστα premium για την εξαγορά σημαντικού ποσοστού που αποτιμά την Τράπεζα στα 1,675 δισ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. ευρώ τρέχουσας χρηματιστηριακής αποτίμησης.
Πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να είναι ικανοποιημένη από το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ισχυροί παίκτες για τις ελληνικές εταιρίες και δη για τις τράπεζες, μετά μάλιστα το ενδιαφέρον και του Σαουδαραβικού PIF για μερίδιο στην ΕΤΕ, ενώ κύκλοι του ΤΧΣ αποκαλύπτουν ότι το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες, έχει εκφραστεί τελευταία, με τριψήφιο αριθμό επιστολών προς το Ταμείο.
Η πρόταση της ION ικανοποίησε την κυβέρνηση και κύκλους της αγοράς καθώς ήρθε σε μία δύσκολη περίοδο κατά την οποία παρά τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας η εγχώρια αγορά έδωσε νωρίτερα σημάδια ότι χάνει μέρος από την αυτοπεποίθησή της. Η πρόταση όμως όπως παρατηρούν πηγές που γνωρίζουν, έχει τρία σημαντικά χαρακτηριστικά, που θα εμπεδώσουν σε κοινό και επενδυτές την εντύπωση ότι η οικονομία, έχει αλλάξει σελίδα:
- Έδωσε μεγαλύτερο βάρος στην επιχειρηματική ευκαιρία που διανοίγεται σε αυτές τις αποτιμήσεις παρά στις φωνές όσων διαλαλούν την ύφεση και το διεθνές bear market, ωσάν σε αυτές τις περιόδους να μηδενίζεται εντελώς η επιχειρηματική δραστηριότητα. Με περίπου μισό δισ. ευρώ το ION είδε ότι μπορεί να αποκτήσει τον έλεγχο σε μία συστημική ευρωπαϊκή τράπεζα.
- Περιλαμβάνει premium για τη μετοχή που εντός εβδομάδας είχε χαμηλό 1,09 ευρώ έναντι 1,34 ευρώ ανά μετοχή που προσφέρεται.
- Αφορά την Πειραιώς η οποία 12-18 μήνες πριν έφερε μεγάλο βάρος κόκκινων δανείων αλλά η εικόνα της έχει αλλάξει και αποτιμάται φθηνά έχοντας κάνει ουσιαστική πρόοδο, ενώ διαθέτει προοπτικές.
Το ION Group και ο Andrea Pignataro
Το private equity fund ΙΟΝ Group, δραστηριοποιείται στο χώρο της τεχνολογίας και εκκινεί από την Ιταλία με σημαντικά κεφάλαια. Επικεφαλής του fund το οποίο τελευταία έχει κινηθεί επιθετικά με εξαγορές, είναι ο Andrea Pignataro. Το fund έκανε εξαγορές στο χώρο των fintech, ενώ η απόκτηση μεριδίου σε συστημική τράπεζα και η τραπεζική άδεια θα το βοηθήσουν να επεκταθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τα Βαλκάνια.
Συγκεκριμένα το ION φέρεται να έχει κάνει συνολικά 32 εξαγορές τελευταία, μέσα από τις οποίες υπολογίζεται ότι αύξησε την αξία των συμμετοχών του στα 16 δισ. ευρώ.
Τι λέει το ΤΧΣ
Αν και το Ταμείο επιβεβαίωσε ουσιαστικά την πρόταση για την Πειραιώς, με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το βράδυ υπενθύμισε τη διαδικασία την οποία ακολουθεί.
Η διαδικασία αυτή είναι σε εξέλιξη καθώς έχει ήδη επιλεγεί ως σύμβουλος η Rothscild, η οποία πρόκειται να συντάξει έκθεση για την αποεπένδυση του Ταμείου το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει σημαντικά μερίδια στις Τράπεζες.
Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ διαθέτει:
- Το 40,39% της Εθνικής Τράπεζας
- Το 27% της Τράπεζας Πειραιώς
- Το 9% της Alpha Bank
- Το 62,93% της Attica Bank
- Το 1,4% της Eurobank
Η πρόσληψη συμβούλου από το ΤΧΣ και η διαδικασία που ακολουθείται προβλέπει την αξιοποίηση της έκθεσης του συμβούλου, ο οποίος θα επικεντρώσει στις επιλογές του Ταμείου και στη μέθοδο που εξυπηρετεί για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες.
Αυτό μάλιστα αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του Ταμείου, σύμφωνα με την οποία «οποιαδήποτε εκδήλωση ενδιαφέροντος λαμβάνει θα πρέπει να αξιολογείται σε πλήρη συμμόρφωση με τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, η οποία όταν οριστικοποιηθεί θα υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών για τη λήψη της προηγούμενης σύμφωνης γνώμης του».