Οι επόμενοι στόχοι της Τράπεζας Πειραιώς μετά το placement

Οι επόμενοι στόχοι της Τράπεζας Πειραιώς μετά το placement

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι θεσμικοί επενδυτές υψηλής ποιότητας έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο τριετές πλάνο της Τράπεζας Πειραιώς, συνιστά η μεγάλη επιτυχία του placement που θέτει ως επόμενο στόχο, για την αξιοποίηση της ρευστότητας, την ανάπτυξη της τράπεζας με αύξηση των χρηματοδοτήσεων, την ενίσχυση της ψηφιακής τραπεζικής και την επιβράβευση των μετόχων.

Πλέον, η Τράπεζα Πειραιώς έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ελεύθερης διασποράς στον τραπεζικό κλάδο μετά τη διάθεση -ρεκόρ των μετοχών του ΤΧΣ, σχεδόν 82% με τον John Paulson να διατηρεί το υπόλοιπο 18% των μετοχών. Όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες δεν ήταν ακόμα γνωστό αν θα διατεθεί ολόκληρο το ποσοστό των μετοχών του ΤΧΣ και το διεθνές κλίμα προβλημάτιζε ιδιαίτερα, με την ένταση να φουντώνει στην Ερυθρά Θάλασσα και τις Κεντρικές Τράπεζες να κάνουν «κράτει» παρά τα θετικά στοιχεία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού διεθνώς.

Στη λήξη της διαδικασίας, η Τράπεζα Πειραιώς ήταν μία τράπεζα με ιδιώτες μετόχους, με το ΤΧΣ να έχει διαθέσει μετοχές 1,35 δισ. ευρώ και μάλιστα με premium. Πρόκειται για πρωτοφανή επιτυχία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σε όλα τα επίπεδα. Για τα μεγέθη της διάθεσης και μάλιστα από μία χώρα που το τραπεζικό σύστημά της ήταν βυθισμένο στα κόκκινα δάνεια μόλις πριν λίγα χρόνια, ενώ η Τράπεζα, όταν ο ίδιος ο κ. Μεγάλου την είχε αναλάβει, υπέφερε.

Ένας από τους στόχους τώρα είναι η επιβράβευση των μετόχων της τράπεζας ξεκινώντας με διανομή μερίσματος 10% φέτος από τα κέρδη του 2023 και η αύξηση του ποσοστού αυτού, «βήμα-βήμα» και πάντοτε σε συνεννόηση με τον επόπτη.

Σχετικά με τη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου DTC από τα κεφάλαια της τράπεζας, εκτιμάται ότι θα επιταχυνθεί χάρη στην ισχυρή κερδοφορία. 

Η επιτυχία του placement

Η συναλλαγή της προηγούμενης εβδομάδας δεν έχει προηγούμενο, μία δευτερογενής πώληση συστημικής τράπεζας αυτού του ύψους, που ισοδυναμεί με συναλλαγές 111 ημερών και μάλιστα με premium, είπε ο επικεφαλής του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης.

Όπως είπε, «το μεγάλο θαύμα που έχει συντελεστεί είναι η μετάβαση της τράπεζας από μια κατάσταση στην οποία βρέθηκε τα έτη 2018-2019, την οποία δεν θέλουμε να θυμόμαστε, σε φάση πλήρους μετασχηματισμού όπου βρίσκεται σήμερα» και είναι πλέον «μια ανταγωνιστική, επαρκώς κεφαλαιοποιημένη και επενδυτικά ελκυστική ευρωπαϊκή τράπεζα».

«Το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τη δημόσια προσφορά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ήταν αξιοσημείωτα υψηλό, οδηγώντας τη συνολική ζήτηση στο εντυπωσιακό ύψος των 10,7 δισ. ευρώ», αποκάλυψε ο CEΟ της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος. Όπως είπε, «το διεθνές βιβλίο προσφορών καλύφθηκε ήδη από τα πρώτα έξι λεπτά από την εκκίνηση της συναλλαγής, χάρη στο ισχυρότατο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές, ιδιωτικά και επενδυτικά κεφάλαια».