Οι 11 μέρες που οδήγησαν τέσσερις τράπεζες σε πτώχευση και μία σε βαθιά κρίση
Shutterstock
Shutterstock

Οι 11 μέρες που οδήγησαν τέσσερις τράπεζες σε πτώχευση και μία σε βαθιά κρίση

Η ταχύτητα με την οποία κατέρρευσαν τέσσερις τράπεζες και μία ακόμη συνεχίζει να παλεύει, έχει αφήσει άναυδη την επενδυτική κοινότητα, αγωνιώντας για την πορεία των εξελίξεων. Ενώ οι πτωχεύσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη έγιναν σε διάστημα μόλις 11 ημερών, η κάθε μεμονωμένη περίπτωση φαίνεται να μη συνδέεται άμεσα με τις προηγούμενες, δεδομένου ότι κάθε μία συνοδεύεται από διαφορετικά αίτια και παρασκήνιο.

Οι φόβοι για επέκταση της κρίσης στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο κλονίζουν επενδυτές και καταθέτες, με τον αμερικανικό τραπεζικό δείκτη στο εν λόγω διάστημα να έχει προσγειωθεί από τις 488 μονάδες στις 400 και τον ευρωπαϊκό από τις 119 στις 103.

Silvergate

Η πρώτη κρίση, όπως περιγράφει το Bloomberg, σημειώθηκε στην τράπεζα κρυπτονομισμάτων Silvergate, λόγω της γενικευμένης κρίσης που αντιμετωπίζουν τα κρυπτονομίσματα. Με την εξουσιοδότηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ασφάλισης Καταθέσεων είχε προσπαθήσει να παρέμβει, συζητώντας με τη διοίκηση τρόπους για να αποφευχθεί το κλείσιμο της τράπεζας.

Ωστόσο, η εταιρεία δεν μπόρεσε να ανακάμψει εν μέσω ελέγχου από τις ρυθμιστικές αρχές και μιας ποινικής έρευνας από τη μονάδα απάτης του υπουργείου Δικαιοσύνης σχετικά με τις συναλλαγές με τους χρεοκοπημένους γίγαντες FTX και Alameda Research του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ.

Αν και δεν υποστηρίχθηκε καμία παράβαση, τα προβλήματα της Silvergate μεγιστοποιήθηκαν καθώς η τράπεζα πούλησε περιουσιακά στοιχεία με ζημία για να καλύψει τις αναλήψεις από τους τρομαγμένους πελάτες της. Στις 8 Μαρτίου ανακοίνωσε τα σχέδιά της να τερματίσει τις δραστηριότητές της και να ρευστοποιήσει τα κεφάλαια της.

Silicon Valley Bank

Με την κατάρρευση της Silvergate να αποτελεί πλέον πραγματικότητα, οι επενδυτές και οι καταθέτες της Silicon Valley Bank της SVB Financial Group αγωνισούσαν ήδη για την πορεία της τράπεζας όταν η εταιρεία στις 8 Μαρτίου ανακοίνωσε ένα σχέδιο πώλησης μετοχών ύψους 2,25 δισεκατομμυρίων δολαρίων - καθώς και σημαντικές απώλειες στο επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν κατά 60% την επόμενη ημέρα από την είδηση, και κατέρρευσε υπό την κηδεμονία της FDIC στις 10 Μαρτίου. Οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ κινήθηκαν προς τη διάλυση της τράπεζας όταν δεν κατάφεραν να βρουν κατάλληλο αγοραστή. Αλλά πιο ελπιδοφόρα νέα προέκυψαν τη Δευτέρα, όταν η FDIC παρέτεινε τη διαδικασία υποβολής προσφορών αφού έλαβε «ουσιαστικό ενδιαφέρον» από πολλούς δυνητικούς αγοραστές.

Η First Citizens BancShares Inc., ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές χρεοκοπημένων αμερικανικών δανειστών, εξακολουθεί να ελπίζει σε συμφωνία για το σύνολο της Silicon Valley Bank.

Signature Bank

Η Signature Bank έγινε η τρίτη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στην ιστορία των ΗΠΑ στις 12 Μαρτίου, μετά από ένα κύμα αναλήψεων που ανήλθε σε περίπου 20% των καταθέσεων της εταιρείας.

Η κατάρρευση της Silvergate τέσσερις ημέρες νωρίτερα είχε αφήσει τους πελάτες επιφυλακτικούς ως προς τη διατήρηση των καταθέσεών τους στην Signature Bank, παρά την πολύ μικρότερη έκθεσή της στα crypto. Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην ηγεσία της εταιρείας και έθεσαν την τράπεζα υπό αναγκαστική διαχείριση. Τόσο οι ασφαλισμένοι όσο και οι ανασφάλιστοι πελάτες είχαν πρόσβαση σε όλες τις καταθέσεις τους, βάσει μιας διάταξης που αξιοποίησαν οι ρυθμιστικές αρχές, γνωστής ως «εξαίρεση συστημικού κινδύνου».

Οι καταθέσεις της Signature Bank και ορισμένα από τα δάνειά της αναλήφθηκαν από την Flagstar Bank της New York Community Bancorp αργά την Κυριακή. Ο αγοραστής συμφώνησε να αγοράσει 38 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και περίπου 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε δάνεια, από την FDIC. Ανέλαβε επίσης υποχρεώσεις ύψους περίπου 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέσεις. Τα υποκαταστήματα της Signature θα λειτουργούν πλέον ως τοποθεσίες της Flagstar.

Credit Suisse

Η Credit Suisse υποχώρησε την Κυριακή, όταν Ελβετοί αξιωματούχοι μεσολάβησαν για συμφωνία με την UBS για εξαγορά ύψους 3 δισεκατομμυρίων φράγκων (3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) με στόχο την αποφυγή μιας ευρύτερης χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η μόνη άλλη επιλογή που εξετάστηκε ήταν η πλήρης ή μερική κρατικοποίηση.

Το τέλος του 166 ετών ελβετικού ιδρύματος ακολούθησε την προσπάθεια του διευθύνοντος συμβούλου Ούλριχ Κέρνερ να σώσει την τράπεζα με μια μαζική προσέγγιση των πελατών, οι οποίοι είχαν αποσύρει ένα πρωτοφανές ποσό κεφαλαίων από την τράπεζα πέρυσι. Η προσπάθεια αυτή δεν ήταν τελικά αρκετή για να αντιμετωπίσει τα πολλαπλά σκάνδαλα και τις απώλειες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις συναλλαγές της Credit Suisse με τον Λεξ Γκρίνσιλ και την αποτυχημένη επενδυτική εταιρεία Archegos Capital Management.

Στις 9 Μαρτίου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έθεσε ερωτήματα για την ετήσια έκθεση της τράπεζας, αναγκάζοντάς την να καθυστερήσει τη δημοσίευσή της. Ο πανικός εξαπλώθηκε μετά την αποτυχία των περιφερειακών δανειστών των ΗΠΑ, και ο πρόεδρος του μεγαλύτερου μετόχου της τράπεζας, της Saudi National Bank, απέκλεισε το ενδεχόμενο να επενδύσει περαιτέρω στην εταιρεία.

Αυτή τη στιγμή μάλιστα, η κρίση που προκλήθηκε στην Ελβετία, οδήγησε την χώρα για την ενίσχυση της φήμης της ως χρηματοπιστωτικό κέντρο να εξετάζει την χρέωση σε κάθε πολίτη της έναν λογαριασμό ύψους 13.500 ελβετικά φράγκα (12.550 ευρώ).

Τα κεφάλαια αυτά είναι δυνάμει κρίσιμα για τη σωτηρία όχι μόνο των καταθετών της Credit Suisse αλλά ουσιαστικά και του ίδιου του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή της βαριάς βιομηχανίας της ελβετικής οικονομίας.

First Republic Bank

Η First Republic Bank έπεσε θύμα της ίδιας φυγής πελατών που τελικά βύθισε τρεις από τις αμερικανικές ανταγωνίστριές της, με μια εκτίμηση των πιθανών εκροών καταθέσεων να προσδιορίζει το ποσό στα 89 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο είναι η μόνη τράπεζα από την εν λόγω λίστα που δεν έχει οδηγηθεί σε χρεοκοπία.

Έντεκα αμερικανικοί δανειστές προσπάθησαν να στηρίξουν την First Republic Bank με μια εισροή μετρητών ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Αλλά η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, η οποία εξυπηρετεί τις προσωπικές τραπεζικές ανάγκες της ελίτ της τεχνολογίας και άλλων πλούσιων ατόμων, έχει ωστόσο πέσει σε ιστορικό χαμηλό εν μέσω πολλαπλών υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας.

Η JPMorgan Chase & Co. Chief Executive Officer Jamie Dimon έχει δομήσει ένα νέο σχέδιο για την ενίσχυση της First Republic, το οποίο θα μετατρέψει μέρος ή το σύνολο της εισφοράς καταθέσεων ύψους 30 δισ. δολαρίων των 11 τραπεζών σε εισροή κεφαλαίου.