Σε ελεύθερη πτώση τα κόκκινα δάνεια - Υψηλή η κερδοφορία
Shutterstock
Shutterstock

Σε ελεύθερη πτώση τα κόκκινα δάνεια - Υψηλή η κερδοφορία

Στο 7% πλησίασαν τα «κόκκινα δάνεια» (NPL) των ελληνικών τραπεζών χωρίς τις προβλέψεις και το 5% αν υπολογιστούν οι προβλέψεις, σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία της ΕΚΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τα στοιχεία αυτά αφορούν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια  (ΜΕΔ) κι όχι τα ανοίγματα συνολικά (NPL). Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες, βελτίωσαν συγκριτικά τη θέση τους στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας έχοντας υψηλότερο δείκτη CET1 από τις ισπανικές τράπεζες και προσεγγίζοντας σχεδόν τα επίπεδα κεφαλαίων των πορτογαλικών τραπεζών. 

Μάλιστα η σύγκριση των συγκεντρωτικών στοιχείων της ΕΚΤ με τις αναλύσεις των οίκων δείχνει, ότι οι ελληνικές τράπεζες ότι θα έχουν υψηλότερη κερδοφορία (ROE) φέτος και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα επόμενα χρόνια, σε σχέση με το μέσο όρο των ευρωπαϊκών τραπεζών. 

Τα στοιχεία της ΕΚΤ δείχνουν ότι η κερδοφορία των ευρωπαϊκών τραπεζών συνολικά αυξήθηκε με μέσο δείκτη ROE ετήσιας απόδοσης ιδίων κεφαλαίων στο 7,62% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 (σε σύγκριση με 6,04% το πρώτο τρίμηνο του 2022 και 6,92% το ίδιο τρίμηνο πέρυσι). Αντίστοιχα οι ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις τους.

Κόκκινα δάνεια και κεφαλαιακοί δείκτες στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα ΜΕΔ μειώθηκαν συνολικά στις ευρωπαϊκές τράπεζες και στις ελληνικές στο τέλος του δευτέρου τριμήνου φέτος. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο, αλλά εξακολουθούν να έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) αν συμπεριληφθούν και οι προβλέψεις. Ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες είναι σε καλύτερη θέση από τις τράπεζες της Κύπρου αν εξαιρεθούν οι προβλέψεις των δανείων.

Οι μέσοι όροι στην Ευρώπη στα NPL είναι στο 1,85% (από 1,95% προηγουμένως) αν υπολογιστούν οι προβλέψεις ή στο 2,35% από 2,51% αντίστοιχα, χωρίς τις προβλέψεις 

Στο μεταξύ όμως οι ελληνικές τράπεζες βελτίωσαν συγκριτικά τη θέση τους στην Ευρώπη και στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, με δείκτη CET1 μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο δείκτη των ισπανικών τραπεζών, ενώ σε γενικές γραμμές οι κεφαλαιακοί δείκτες τους έχουν προσεγγίσει και τους δείκτες των πορτογαλικών τραπεζών.

Οι συνολικοί δείκτες CET1 σε επίπεδο χώρας κυμαίνονταν από 12,51% στην Ισπανία έως 25,64% στην Εσθονία. Ο δείκτης Tier 1 έμεινε σταθερός στο 14,96% το δεύτερο τρίμηνο του 2022 (σε σύγκριση με 14,99% το προηγούμενο τρίμηνο και 15,60% το ίδιο τρίμηνο πέρυσι)

Αυξάνονται τα καθυστερούμενα δάνεια στην Ευρώπη

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι πανευρωπαϊκά, οι καταθέσεις όψεως μειώθηκαν περαιτέρω στο 1,85% το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Η μείωση οφείλεται στην περαιτέρω μείωση των ΜΕΔ στα 352 δισ. ευρώ (έναντι 369 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο) καθώς και στην αύξηση των συνολικών δανείων.

Παράλληλα αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη τα δάνεια που μπαίνουν σε κατηγορία ρίσκου (συνήθως λόγω καθυστερήσεων στις δόσεις) δηλαδή τα δάνεια 2ου σταδίου τα οποία όμως δεν θεωρούνται Μη Εξυπηρετούμενα. Έφθασαν συνολικά στην Ευρώπη σε ποσοστό το 9,72% (από 9,28% το προηγούμενο τρίμηνο). Το σύνολο των δανείων του σταδίου 2 ανήλθε σε 1.399 δισ. ευρώ (έναντι 1.311 δισ. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο).