«Κλειδί» στις αναγνώσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών στο β’ τρίμηνο θα είναι η αύξηση των χορηγήσεων, καθώς τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ στο τέλος της χρονιάς αναμένεται να υποχωρήσουν κάτω από το 2%, ένα όριο το οποίο είχαν θέσει ως βασική παραδοχή για το σύνολο του 2025 και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Σύμφωνα με όσα είχαν επικοινωνήσει οι τράπεζες τον Μάρτιο η «ευαισθησία» για κάθε μείωση επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης είναι 120 εκατ. ευρώ. Αναλυτικότερα για την Eurobank αυτό μεταφράζεται σε περίπου 40 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από τόκους, για την Εθνική Τράπεζα 35 εκατομμύρια ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς 30 εκατ. ευρώ και για την Alpha Bank η μείωση είναι της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων είναι με σταθερό επιτόκιο. Υπό αυτό το πρίσμα η πιστωτική επέκταση ήταν το αντίδοτο της φθοράς του επιτοκιακών εσόδων.
Το πρώτο τρίμηνο οι ελληνικές τράπεζες έδειξαν ότι οι φιλόδοξοι στόχοι της πιστωτικής επέκτασης για το 2025 που περιέχονται στα επιχειρηματικά τους πλάνα είναι μέσα στις δυνατότητες τους. Για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες η καθαρή πιστωτική επέκταση στο α’ τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ (Τράπεζα Πειραιώς 1,1 δισ. ευρώ, Eurobank 1,2 δισ. ευρώ, Εθνική Τράπεζα 0,3 δισ. ευρώ, Alpha Bank 0,6 δισ. ευρώ) με το μεγαλύτερο μέρος των εκταμιεύσεων να αφορά επιχειρηματικά δάνεια. Ήδη για την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank έχει καλυφθεί περισσότερο από το 30% του στόχου καθαρής πιστωτικής επέκτασης για φέτος δημιουργώντας περιθώριο για ανοδική αναθεώρηση εφόσον οι τάσεις επιμείνουν μετά το εξάμηνο.
Η Εθνική Τράπεζα στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου είχε αναφέρει ότι έχει σε προχωρημένο στάδιο δανειακές συμβάσεις 1,8 δισ. ευρώ.
Και μόνο αυτή η προσθήκη αρκεί για είμαστε εντός στόχων στο εξάμηνο. Στα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το μήνα Μάιο φαίνεται ότι τα υπόλοιπα των δανείων του Ιδιωτικού Τομέα παρουσιάζουν αύξηση 11,3% στο πεντάμηνο, το οποίο μας οδηγεί με αυξημένη βεβαιότητα σε υπέρβαση του ρυθμού (~6%) που έχουν προαναγγείλει για φέτος οι τράπεζες.
Αν τελικώς η πραγματικότητα αποδειχθεί πιο αισιόδοξη, τα επιχειρηματικά πλάνα θα αναθεωρηθούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απόδοση των κεφαλαίων και το δυνητικό περιθώριο των αποτιμήσεων. Περισσότερα στο καυτό διήμερο 31 Ιουλίου/1 Αυγούστου, στο οποίο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανακοινώνουν τις οικονομικές επιδόσεις του β’ τριμήνου.