Οι κινεζικές τράπεζες χορήγησαν νέα δάνεια ύψους 2,24 τρισεκατομμυρίων γουάν (312 δισ. δολάρια) τον Ιούνιο, υπερτριπλασιάζοντας το συνολικό ποσό του Μαΐου και ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, χάρη στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας και την εμπορική εκεχειρία με τις ΗΠΑ.
Αναλυτές δήλωσαν στο Reuters πως είχαν προβλέψει ότι τα νέα δάνεια σε γουάν θα έφταναν τα 1,8 τρισεκατομμύρια γιουάν τον Ιούνιο, μετά τα 620 δισ.γουάν του Μαΐου. Τελικά, ξεπέρασαν και τα 2,13 τρισεκατομμύρια γουάν του περασμένου Ιουνίου.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δεν παρέχει μηνιαίες αναλύσεις, αλλά το Reuters υπολόγισε το ποσό του Ιουνίου συγκρίνοντας τα στοιχεία Ιανουαρίου-Ιουνίου με τα στοιχεία Ιανουαρίου-Μαΐου.
Η ετήσια αύξηση του συνολικού κοινωνικού χρηματοδοτικού αποθέματος (TSF), ενός ευρέος μέτρου της πίστωσης και της ρευστότητας στην οικονομία, αυξήθηκε στο 8,9% τον περασμένο μήνα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2024, από 8,7% τον Μάιο.
«Η επιτάχυνση της ευρείας πιστωτικής ανάπτυξης τον περασμένο μήνα, σε υψηλό 16 μηνών, είναι ένα θετικό σημάδι για τις προοπτικές και μειώνει τον κίνδυνο απότομης επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας στο εγγύς μέλλον», δήλωσε σε σημείωμά του ο Julian Evans-Pritchard, επικεφαλής της Capital Economics για την Κίνα.
«Ωστόσο, αυτή η ευνοϊκή συγκυρία φαίνεται ότι θα εξασθενήσει κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους, καθώς η έκδοση κρατικών ομολόγων, ο κύριος μοχλός της ανάκαμψης, αρχίζει να επιβραδύνεται και πάλι».
Τα νέα δάνεια σε γουάν ανήλθαν συνολικά σε 12,92 τρισεκατομμύρια για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της PBOC, από 13,27 τρισεκατομμύρια γουάν την ίδια περίοδο πέρυσι.
Η παρατεταμένη ύφεση στον τομέα των ακινήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και η αυξημένη εργασιακή ανασφάλεια έχουν συμβάλει στην απροθυμία των δανειοληπτών να αναλάβουν περισσότερα χρέη, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να προωθήσει την εγχώρια κατανάλωση και να τονώσει την οικονομία.