JP Morgan: Τι «βλέπει» για τα τραπεζικά ομόλογα - Οι συστάσεις

JP Morgan: Τι «βλέπει» για τα τραπεζικά ομόλογα - Οι συστάσεις

Ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα δίνει η JP Morgan, δίνοντας συστάσεις για Εθνική, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank. Ειδικότερα στις προοπτικές για τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δίνει σύσταση για υπεραπόδοση για την Τράπεζα Πειραιώς και ουδέτερη για Εθνική, Alpha Bank και Eurobank. Οι αναλυτές εκτιμούν για την Πειραιώς ότι θα έχει σημαντική άνοδο, τονίζοντας πως έχει θετικό track record και τη συστήνουν τόσο για μεσοπρόθεσμο,όσο και για βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. 

Σχετικά με την Alpha Bank αναφέρει το μεγάλο deal με την Unicredt που δίνει μεγάλη ώθηση στα κεφάλαιά της και τις προοπτικές ανάπτυξής της. Σε ό,τι αφορά για τις υπόλοιπες συστημικές η σύσταση για τα ομόλογα είναι ουδέτερη, τονίζοντας πως οι ΕΤΕ και Eurobank μπορούν να δουν μια περαιτέρω δέσμευση των επενδυτών για τα ομόλογά τους AT1 τον επόμενο χρόνο. 

Οι αναλυτές αναφέρονται και στην πιθανότητα ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπογραμμίζοντας πως θα την αποφύγει το 2024. Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες η JP Morgan σημειώνει ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα φτάσουν στην κορύφωσή τους και το κόστος κινδύνου θα κινηθεί ανοδικά με εστίαση στη μείωση του πλεονάζοντος κεφαλαίου. 

Morgan Stanley: Eκπλήσει η ελληνική οικονομία

H έκθεση της JP Morgan είναι στοχευμένη στις ελληνικές τράπεζες και είχε προηγηθεί της Morgan Stanley για την ελληνική οικονομία. Ο οίκος προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2024 και κατά 2,4% το 2025, έναντι 0,5% και 1% για την Ευρωζώνη στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Ως προς  τον πληθωρισμό αναμένει ότι θα κινηθεί στο 2,2% το 2024 και 2,1% τo 2025.

Η κατανάλωση θα συνεχίσει να ενισχύεται με έναν σταθερό ρυθμό, αποτελώντας ένα μεγάλο μέρος της αναπτυξιακής δυναμικής του 2023. Τα πραγματικά εισοδήματα αναμένεται να επωφεληθούν από το συνδυασμό της υποχώρησης του πληθωρισμού και της αύξησης των μισθών.

Επίσης, η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι επενδύσεις θα αποτελέσουν το βασικό «μοχλό» ανάπτυξης, χάρη στην ανάκαμψη των άμεσων ξένων επενδύσεων καθώς και την υλοποίηση του μεταρρυθμιστικού πλέγματος και των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό αντισταθμίζει κάπως την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής και το υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Τέλος ο οίκος εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και από τους δύο ακόμα οίκους Moody’s και Fitch. Να σημειωθεί ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα (DBRS και S&P).