HDB - Αναπτυξιακός μοχλός της ελληνικής οικονομίας
Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

HDB - Αναπτυξιακός μοχλός της ελληνικής οικονομίας

Η Ισμήνη Παπακυρίλλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας μιλάει στο Liberal για τα οφέλη του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, την ανταπόκριση στα χρηματοδοτικά εργαλεία, καθώς και για τη σημασία του mentoring. 

Από το 2019 έχουν δοθεί πάνω από 66.000 δάνεια αξίας άνω των 12 δισ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), ενώ αυτή την περίοδο προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν 3.300 επιχειρήσεις από το Ταμείο Μικροπιστώσεων.

Η HDB είναι σταθερά προσηλωμένη στον στόχο της διεύρυνσης του κύκλου των χρηματοδοτούμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας τους, προσφέροντας ευέλικτα, στοχευμένα και με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημειωτέον, ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μελέτη σε συνεργασία με τον ΙΟΒΕ για την συνεισφορά της Αναπτυξιακής Τράπεζας, τα αποτελέσματα της οποίας θα δημοσιευθούν συντόμως.  

Τα οφέλη του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ για τις μικρές επιχειρήσεις

Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ αποτελεί ένα κορυφαίο στρατηγικό εργαλείο χρηματοδότησης με στόχο τη στήριξη και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νεοσύστατων επιχειρήσεων. 

Διαθέτει τρία Ταμεία: 1) Το Ταμείο Δανείων και 2) Το Ταμείο Εγγυοδοσίας, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ και 3) στις 27 Ιανουαρίου του 2025 διάθεσε στην αγορά το Ταμείο Μικροπιστώσεων για να στηρίξει την πολύ μικρή επιχειρηματικότητα, συνολικού προϋπολογισμού 80 εκ. ευρώ.

Το Ταμείο Μικροπιστώσεων  συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027». Αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο του Ταμείου Χαρτοφυλακίου με την επωνυμία «Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙΙ» (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ).

Παρέχεται για πρώτη φορά από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω αδειοδοτημένων φορέων μικροχρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος. Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 3.000 ευρώ έως 25.000 ευρώ με άτοκη χρηματοδότηση σε ποσοστό 60% για τη γενική επιχειρηματικότητα και 75% για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Η διάρκεια του δανείου κυμαίνεται από 12 έως 96 μήνες, με δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 6 μήνες. Προβλέπεται επίσης χρηματοδότηση για συμβουλευτικές υπηρεσίες (mentoring) έως 900 ευρώ.

Στόχος του Ταμείου Μικροπιστώσεων είναι να στηρίξει τις πολύ μικρές οντότητες και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον ορισμό του αρ. 2 του ν.4308/2014 (Α΄251), όπως τροποποιήθηκε με το ν.5164/2024, με έμφαση στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, καθώς και άλλες κατηγορίες που δύναται να καθορίζονται κατά τα προβλεπόμενα του άρθρου 15, παρ. 2 του ν. 4701/2020 (ΦΕΚ Α’ 128/30.06.2020), που δεν έχουν πρόσβαση στις παραδοσιακές τραπεζικές πηγές χρηματοδότησης.

Αναφορικά με τις συχνότερες απορίες των επιχειρηματιών, η κ. Παπακυρίλλου μας είπε: «Οι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται να μάθουν για το οικονομικό πλεονέκτημα της χρηματοδότησης, το οποίο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό στο Ταμείο Μικροπιστώσεων. 

Η χρηματοδοτούμενη επιχείρηση απαλλάσσεται πλήρως των τόκων για το μέρος του δανείου που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο (για το 60% εκάστου δανείου για τη Γενική Επιχειρηματικότητα ή για το 75% για τη Γυναικεία Επιχειρηματικότητα), δεδομένου ότι το ποσό αυτό του παρέχεται από το Ταμείο άτοκα. 

Επιπλέον, κάθε Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων που συμμετέχει στο Ταμείο υποχρεούται να παρέχει επιτόκιο που δε θα υπερβαίνει εκείνο που θα εφάρμοζε σε αντίστοιχη χρηματοδότηση, χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου.  

Για τη χορήγηση του δανείου δε λαμβάνονται εμπράγματες εξασφαλίσεις, ενώ το δάνειο παρέχεται χωρίς την εφαρμογή της εισφοράς του Ν. 128/75.».

Η σημαντικότητα του mentoring

Ο επιχειρηματίας προκειμένου να καθοδηγηθεί μέσω εστιασμένων προγραμμάτων επιχορηγείται για συμβουλευτικές συνεδρίες (mentoring) μέσω του Προγράμματος, μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης και το αργότερο έως την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού Σχεδίου, έως του ποσού των 900 ευρώ ανά ΑΦΜ Τελικού Αποδέκτη (επί της καθαρής αξίας του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών). Οι φορείς μικροπίστωσης παρέχουν, οι ίδιοι ή μέσω εξουσιοδοτημένων συνεργατών τους (π.χ. συμβουλευτικών εταιρειών), υπηρεσίες εκπαίδευσης/ υποστήριξης (mentoring), ενώ συνδέονται με το επιχειρηματικό πλάνο του εκάστοτε επενδυτή στο πλαίσιο του Ταμείου.

Σχετικά με την ανταπόκριση στο πρόγραμμα μέχρι τώρα, η κ. Παπακυρίλλου δήλωσε: «Θα ήθελα ξεκινώντας να επισημάνω τη συνολική υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ως βασικό αναπτυξιακό μοχλό της ελληνικής οικονομίας που στηρίζει έμπρακτα τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας, ενώ συμβάλλει σημαντικά στην υποστήριξη της στεγαστικής και κοινωνικής πολιτικής με στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ήδη, μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2025 από όλα μας τα προγράμματα, έχουν δοθεί εγκρίσεις άνω των 500 εκ. ευρώ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και αντίστοιχα 520 εκ. ευρώ προς ιδιώτες, διαμορφώνοντας την υποστήριξη σε επιχειρηματίες και ιδιώτες εντός τριμήνου σε πάνω από 1 δισ. ευρώ. 

Συνολικά από όλα μας τα προγράμματα από το 2019, έχουν δοθεί πάνω από 66.000 δάνεια αξίας άνω των 12 δισ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή μόνο μέσα από τα επιχειρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι διαθέσιμα περισσότερα από 4 δισ. ευρώ στην αγορά. Το Πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά και μέσω της στήριξης του Ταμείου Μικροπιστώσεων, προβλέπεται ότι θα ενισχυθούν 3.300 επιχειρήσεις, εκ των οποίων 1.100 επιχειρήσεις στο πλαίσιο της γυναικείας επιχειρηματικότητας.».