Eurobank: Έρευνα για την επίδραση της σε κρίσιμα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης 

Eurobank: Έρευνα για την επίδραση της σε κρίσιμα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης 

Οι επιδράσεις που έχουν οι δραστηριότητες της Eurobank στους τομείς όχι μόνο της οικονομίας και της κοινωνίας αλλά και του περιβάλλοντος αποτελούν αντικείμενο έρευνας που διεξάγει η τράπεζα προκειμένου να προσδιορίσει με ακρίβεια τα ουσιαστικά θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης  που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της. 

Τα θέματα αυτά θα ενσωματωθούν στον ετήσιο απολογισμό δραστηριοτήτων και βιώσιμης ανάπτυξης που ετοιμάζει η Eurobank για το 2022.

Η έρευνα αυτή, η οποία έχει τη μορφή ερωτηματολογίου απευθύνεται σε επενδυτές και μετόχους, σε πελάτες της τράπεζας, σε προμηθευτές και συνεργάτες καθώς και στην επιχειρηματική κοινότητα. Συγκεκριμένα, δε, απευθύνεται σε επιχειρηματικά δίκτυα, φορείς επιχειρηματικότητας, κλαδικές ενώσεις, start - up επιχειρήσεις και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

Στις επόμενες δυο σημαντικές ομάδες , στις οποίες απευθύνεται η τράπεζα η πρώτη είναι  είναι η Κοινωνία των πολιτών, στην οποία περιλαμβάνονται οι διάφορες κοινότητες, μη κυβερνητικές οργανώσεις , η ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, διεθνείς οργανισμοί αλλά και μέσα μαζικής ενημέρωσης και η δεύτερη η Πολιτεία και οι κανονιστικές αρχές, όπου περιλαμβάνονται η Πολιτεία και οι νομοθέτες, οι ρυθμιστικές , κανονιστικές και ελεγκτικές αρχές και οι τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Το ζητούμενα  στην έρευνα της Eurobank είναι οι πιθανές θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις από τις δραστηριότητές της σε διάφορα θέματα αιχμής τα οποία απασχολούν την κοινωνία, την Πολιτεία αλλά και την οικονομία. Έτσι από τα μέλη των ανωτέρω ομάδων ζητείται η άποψη τους για τα εξής θέματα: 

Ενέργεια και Κλίμα. Πιθανές θετικές ή αρνητικές  επιδράσεις μέσω χρηματοοικονομικών προϊόντων/υπηρεσιών που υποστηρίζουν τους πελάτες στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής σε αυτήν, και μέσω της μείωσης της ενέργειας και των εκπομπών που προκύπτουν από τη λειτουργία της Τράπεζας.

Ατμοσφαιρικοί ρύποι.Πιθανές θετικές ή αρνητικές  επιδράσεις μέσω συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων/υπηρεσιών και επιχειρησιακών πρωτοβουλιών που μειώνουν ή/και εξαλείφουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους.

Οικοσυστήματα.Πιθανές θετικές επιδράσεις μέσω συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων/υπηρεσιών και επιχειρησιακών πρωτοβουλιών που υλοποιούν τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω:

α) βελτιώνουν την ποιότητα και τη σταθερότητα του εδάφους

β) προστατεύουν και αποκαθιστούν τα υδάτινα σώματα (π.χ. θάλασσα, λίμνες)

γ) προστατεύουν και αποκαθιστούν βιότοπους

δ) βελτιώνουν την πρόσβαση σε νερό για οικιακή και εμπορική χρήση

Ακόμη ζητούμενα είναι η τυχόν , θετικές η αρνητικές επιδράσεις στην Βιοποικιλότητα, στο Νερό και τους Φυσικούς Πόρους, στη διαχείριση αποβλήτων και ανακύκλωση. Ειδικότερα στην ενότητα αυτή γίνεται διερεύνηση σχετικά με τις πιθανές θετικές ή αρνητικές επιδράσεις μέσω συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων/υπηρεσιών και λειτουργικών πρωτοβουλιών που έχουν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη χρήση ανανεώσιμων, επαναχρησιμοποιούμενων ή ανακυκλωμένων υλικών και την παραγωγή αποβλήτων.

Άλλες κατηγορίες ενδιαφέροντος είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προστασία δεδομένων. Ειδικά στην κατηγορία αυτή γίνεται διερεύνηση σχετικά με τις πιθανές θετικές ή αρνητικές επιδράσεις μέσω πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην προσβασιμότητα του πληθυσμού στο δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής που έχουν οι πολίτες έναντι της πιθανής χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων από τους εκτελούντες επεξεργασία δεδομένων με μη εξουσιοδοτημένο τρόπο ή έναντι των απαιτήσεων που εφαρμόζονται.

Ακόμη, υπό διερεύνηση είναι και η Εθνική ανθεκτικότητα και συγκεκριμένα οι πιθανές αρνητικές επιδράσεις μέσω τπρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ικανότητα του πληθυσμού να επιτυγχάνει τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω: 

α) να ζει χωρίς τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών

β) να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές βασικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης 

γ) να ξεπερνά μια από τις πιο σημαντικές εθνικές προκλήσεις: το δημογραφικό ζήτημα. 

Την ενότητα αυτή συμπληρώνουν η Υγεία και Ασφάλεια , τα Τρόφιμα και η Γεωργία, η Στέγαση και η εκπαίδευση, η Κινητικότητα, η Πληροφόρηση. 

Ειδικότερα για τη Στέγαση αντικείμενο διερεύνησης αποτελούν οι θετικές ή αρνητικές επιδράσεις μέσω  πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην πρόσβαση του πληθυσμού σε επαρκή, ασφαλή και οικονομικά προσιτή στέγαση: ένα μέρος όπου μπορεί να ζήσει κανείς με ασφάλεια, ειρήνη και αξιοπρέπεια.

Στη συνέχεια, η έρευνα ασχολείται με την συνδεσιμότητα, όπου διερευνώνται οι πιθανές θετικές ή αρνητικές επιδράσεις μέσω πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην προσβασιμότητα του πληθυσμού στην καθολική και οικονομικά προσιτή τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνιών.

Ακόμη, υπό διερεύνηση είναι και ο Πολιτισμός και η Κληρονομιά, η Χρηματοδότηση και η Απασχόληση. Ειδικότερα για την απασχόληση διερευνώνται οι πιθανές θετικές ή αρνητικές επιδράσεις μέσω πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην προσβασιμότητα του πληθυσμού στη χρήση χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών από ιδιώτες και επιχειρήσεις, ενώ για την απασχόληση οι πιθανές θετικές ή αρνητικές επιδράσεις μέσω πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην προσβασιμότητα του πληθυσμού τουλάχιστον σε ένα από τα παρακάτω:

α) στην παραγωγική εργασία σε συνθήκες ελευθερίας, ισότητας, ασφάλειας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας

β) σε μισθό διαβίωσης

Ακόμη, στα υπό διερεύνηση θέματα τα οποία έχει επιλέξει η Eurobank να συμπεριλάβει στον απολογισμό για το 2022 περιλαμβάνονται η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, η Διαφορετικότητα , η Ισότητα και η συμπερίληψη, η ενεργειακή μετάβαση , ο Βιώσιμος Τουρισμός, η Ποικιλομορφία Κλάδων, η Ανάπτυξη των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, οι υποδομές και τα ακίνητα, η οικονομική συμπερίληψη, η επιχειρηματική ηθική και ακεραιότητα και η προώθηση της Καινοτομίας.