ΕΚΤ: «Κλειδώνει» η πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Shutterstock
Shutterstock

ΕΚΤ: «Κλειδώνει» η πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο

Τα επιχειρήματα των «περιστεριών» του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήρθαν να ενισχύσουν τα επίσημα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου, με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι «κλειδώνει» η πολυσυζητημένη πρώτη μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου. Με μία προϋπόθεση: ότι θα είναι καλά τα μαντάτα από το μέτωπο των μισθών, στα στοιχεία που θα δημοσιεύσουν Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό ότι για να γίνει η πρώτη μείωση επιτοκίων θα πρέπει ο πληθωρισμός να εξασθενήσει κάτω από το 3% και να βρίσκεται σε σταθερά πτωτική τροχιά. Τα στοιχεία για το μήνα Μάρτιο έδειξαν, λοιπόν, ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2,4%, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Την ίδια ώρα, ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις πιο ευμετάβλητες τιμές, όπως των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας, έπεσε στο 2,9% τον Μάρτιο, από 3,1% τον Φεβρουάριο.

Το καλό είναι ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε πτωτική τροχιά και πλέον οι προβλέψεις των αναλυτών της ΕΚΤ επιβεβαιώνουν ότι θα προσεγγίσει τον στόχο του 2% μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2024 και σίγουρα μέσα στο 2025. Αυτό σημαίνει ότι τα στελέχη της ΕΚΤ θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας αλλά αυξάνονται οι πιθανότητες να δώσουν το πράσινο φως για την πολυαναμενόμενη πρώτη μείωση στις 6 Ιουνίου.

Αρκεί, βέβαια, να μην έχει προκύψει κάποια μεγάλη ανατροπή. Διότι η εξασθένηση του πληθωρισμού συνεχίζει να βασίζεται στις αρνητικές μετρήσεις για τις ενεργειακές τιμές (-1,8%), οι οποίες επηρεάζουν το σύνολο των τιμών. Η ευνοϊκή βάση σύγκρισης (λόγω των υψηλών τιμών της αντίστοιχης περσινής περιόδου) θα εξαλειφθεί, σύμφωνα με τον Ιταλό αναλυτή, Λορέντσο Κοντόνιο, τον Μάιο και γι’ αυτό ο ίδιος αμφιβάλλει για το κατά πόσο η ΕΚΤ θα τολμήσει να προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών συνεχίζει να βρίσκεται στο 4%, επιδεικνύοντας εντυπωσιακή… επιμονή. Παραμένει στο ίδιο επίπεδο κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών και δυσκολεύει τα πράγματα για την ΕΚΤ. Πάντως, η Capital Economics επιμένει ότι η προβλεπόμενη πτώση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% θα… λύσει τα χέρια της Κριστίν Λαγκάρντ τον Ιούνιο.

Τα «περιστέρια» συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις, έτσι ώστε να σημειωθεί η πρώτη μείωση τον Ιούνιο και να γίνουν συνολικά έως και 4 μειώσεις των 25 μονάδων βάσης έως το τέλος του έτους, ρίχνοντας το κόστος του χρήματος στο 3%, από 4% σήμερα. Χαρακτηριστικές είναι οι παρεμβάσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος τον τελευταίο καιρό. Ο Γιάννης Στουρνάρας έχει τοποθετηθεί ευθέως υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, τονίζοντας πως αν συνεχιστεί η εξασθένηση του πληθωρισμού, ενδέχεται να γίνουν συνολικές μειώσεις της τάξης του 1% στα βασικά επιτόκια φέτος.

Στον αντίποδα, τα «γεράκια» της ΕΚΤ, με μπροστάρηδες τον Αυστριακό Χόλτσμαν και τον Γερμανό Νάγκελ, δεν… πετούν τη σκούφια τους για μειώσεις επιτοκίων, καθώς θεωρούν ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση μπορεί να αποδειχθεί πρόωρη. Πληροφορίες, ωστόσο, αναφέρουν ότι θα συμφωνήσουν να μειωθεί το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,75% τον Ιούνιο αν μέχρι τότε ο πληθωρισμός παραμείνει σε πτωτική τροχιά και υπάρξουν καλά μαντάτα από το μέτωπο των μισθών.

Εκτός από την πορεία του πληθωρισμού, τα στελέχη της ΕΚΤ θέλουν να σιγουρευτούν και για την πορεία των μισθών. Τα στοιχεία για τις μέσες απολαβές ανά εργαζόμενο σε επίπεδο Ευρωζώνης για το α’ τρίμηνο θα δημοσιοποιηθούν στις 7 Ιουνίου, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όμως θα έχουν προηγηθεί τα εθνικά στοιχεία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Επομένως, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα έχουν ξεκάθαρη εικόνα.

Σύμφωνα με την ITCMarkets, αυτή τη στιγμή ο Φάμπιο Πανέτα, διοικητής της Banca d’ Italia, και ο Γιάννης Στουρνάρας, αποτελούν τις πιο ηχηρές φωνές των «περιστεριών» στο δ.σ. της ΕΚΤ. Ακολουθούν ο Ιταλός Πιέρο Τσιπολόνε που είναι μέλος του δ.σ. και πρώην υποδιοικητής της Banca d’ Italia και ο Ιρλανδός Φίλιπ Λέιν που και αυτός αποτελεί μέλος του δ.σ. χωρίς να είναι διοικητής εθνικής κεντρικής τράπεζας. Με τα σημερινά δεδομένα, 9 μέλη του δ.σ. κατατάσσονται στην ομάδα των περιστεριών και 17 στην ομάδα των γερακιών, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα στους επόμενους μήνες, με τη Λαγκάρντ και τους διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Μάλτας, της Γαλλίας και της Φινλανδίας να θεωρούνται οι πρώτοι που θα αλλάξουν στρατόπεδο.