Τι προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζονται οι τράπεζες
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
Eλάφρυνση Δανειοληπτών

Τι προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζονται οι τράπεζες

Στο σύνολο των ευάλωτων δανειοληπτών που πληρούν τα κριτήρια για ελάφρυνση κατά 50% της επιβάρυνσης από την αύξηση των επιτοκίων θα «απλωθεί» το μέτρο που επεξεργάζονται οι τράπεζες και η προετοιμασία του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί καθώς αναμένονται και οι παρατηρήσεις από τη Φρανκφούρτη που έχει ενημερωθεί σχετικά.

Μάλιστα οι τράπεζες επεξεργάζονται σχέδιο για το οποίο αποφάσισαν να πάρουν την πρωτοβουλία ότι θα αφορά την ελάφρυνση του κόστους από την αύξηση των επιτοκίων αναδρομικά, από φέτος τον Ιούλιο, όταν και ξεκίνησε η άνοδος των επιτοκίων με την πρώτη απόφαση της ΕΚΤ. Άλλωστε πριν ακόμα την απόφαση της ΕΚΤ από τα μέσα Ιουλίου, το επιτόκιο Euribor είχε περάσει σε θετικό έδαφος.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες επιλύουν μόνες τους με δική τους πρωτοβουλία και δικό τους κόστος, διάφορα μεγάλα ή μικρά προβλήματα που ανακύπτουν στην πορεία, αλλά τείνουν να γίνονται πολύπλοκα. 

Τέτοιο πρόβλημα ήταν και η τιτλοποίηση και πώληση σε funds «πακέτων δανείων», τα οποία περιείχαν μεταξύ άλλων και στεγαστικά δάνεια που είναι πλέον ενήμερα και διαθέτουν χαρακτηριστικά κατάλληλα για να υπαχθούν στο σύνολο των δανείων τα οποία θα επωφεληθούν των ελαφρύνσεων.

Αυτά τα δάνεια όμως δεν ανήκουν πλέον στις τράπεζες, αλλά στα funds. Εδώ έγινε και κάποια παρανόηση με τους servicers οι οποίοι έχουν απλώς τη διαχείριση αυτών των δανείων. Αλλά στην πορεία γεννήθηκε το ζήτημα με τα funds που έχουν τα δάνεια και κατά πόσον θα δεχθούν να «επιδοτήσουν» τα επιτόκια κάποιων από αυτά.

Το πρόβλημα σύμφωνα με πληροφορίες, λύθηκε με πρωτοβουλία των τραπεζών που ανέλαβαν για λόγους ίσης μεταχείρισης, το μικρό έξτρα κόστος για να προχωρήσει αυτή λύση.

Το σχέδιο για την ελάφρυνση των επιτοκίων θα περιλαμβάνει περί τους 20.000-30.000 δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν πλέον ενήμερα δάνεια και διαθέτουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουν περιληφθεί στο σχέδιο για τη «Δεύτερη Ευκαιρία». Τα κριτήρια προβλέπουν εισόδημα έως 7.000 ευρώ κατ΄ άτομο με προσαύξηση 3.500 ευρώ για κάθε πρόσωπο της οικογένειας που γίνεται όμως 7.000 ευρώ αν πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια ή για κάθε απροστάτευτο παιδί.

Στα αντίστοιχα περιουσιακά στοιχεία προβλέπεται η αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για ένα άτομο με προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε μέλος και έως 180.000 ευρώ.

Από την άλλη, οι τράπεζες θέλουν να αποφύγουν να χαρακτηρισθούν ενήμερα δάνεια ως «δάνεια κατηγορίας 2» ή δάνεια αβέβαιης είσπραξης, γιατί αυτό θα αλλάξει σε θεωρητικό επίπεδο το ποσοστό των «κόκκινων δανείων» (NPE) που έχουν και θα τις υποχρεώσει να αναλάβουν μεγαλύτερο κόστος για την κάλυψή τους.

Οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι διαθέτουν τώρα συνολικά περί τα 4,8 δισ. ευρώ δάνεια αβέβαιης είσπραξης καθώς τα έχουν μειώσει έως και 2 δισ. ευρώ από πέρυσι. Αν τα δάνεια που θα επιστρέψουν σε αυτή την κατηγορία φθάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ, θα πρέπει να δεσμεύσουν περισσότερα κεφάλαια σε προβλέψεις, αυξάνοντας το κόστος κινδύνου που αναλαμβάνουν. Το ζητούμενο για τις τράπεζες είναι να αποφύγουν όσο δυνατόν περισσότερα δάνεια από το να χαρακτηρισθούν αβέβαιης είσπραξης