Η μετοχή της Deutsche Bank διολισθαίνει σε ποσοστό 9% μετά την ξαφνική αύξηση του κόστους ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της.
«Βουτιά» 9% στη μετοχή της Deutsche Bank - Ανησυχία στις ευρωαγορές

«Βουτιά» 9% στη μετοχή της Deutsche Bank - Ανησυχία στις ευρωαγορές

Η μετοχή της Deutsche Bank διολισθαίνει σε ποσοστό 9% μετά την ξαφνική αύξηση του κόστους ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε περισσότερο από 9% στις πρώτες συναλλαγές της Παρασκευής, μετά την εκτίναξη των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου το βράδυ της Πέμπτης, καθώς οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένουν.

Οι μετοχές του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και έχουν πλέον χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτό το μήνα. Τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου - μια μορφή ασφάλισης των ομολογιούχων μιας εταιρείας έναντι της χρεοκοπίας της - εκτοξεύτηκαν στις 173 μονάδες βάσης το βράδυ της Πέμπτης από 142 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα.

Η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την UBS, στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank, προκάλεσε ανησυχία για τη μετάδοση της κρίσης μεταξύ των επενδυτών, η οποία επιδεινώθηκε από την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη.

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές

Την ίδια στιγμή, πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο άνοιγμα των συναλλαγών, καθώς δεν έχει κοπάσει η αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο, ενώ οι αυξήσεις επιτοκίων εντείνουν περισσότερο τις ανησυχίες των επενδυτών.

Ο DAX καταγράφει μείωση 1,22%  στις 15.028 μονάδες, ο CAC υποχωρεί 1,12% στις 7.053 μονάδες, ο FTSE πέφτει 1,21% στις 7.408 μονάδες και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 δείκτης καταγράφει πτώση 1,05%.

Όπως και χθες, οι τράπεζες ηγούνται και την Παρασκευή των απωλειών. Ο κλάδος σημείωνε πτώση 3,4%  κατά την έναρξη των συναλλαγών, παρά τις διαβεβαιώσεις των υπευθύνων χάραξης πολιτικής ότι το σύστημα είναι σταθερό μετά την πρόσφατη μεταβλητότητα.

Η Citigroup αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε «ουδέτερο» από «overweight», επικαλούμενη τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Οι μετοχές χρηματοοικονομικών υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 1,3% και οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 0,9%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% την Πέμπτη, σε μια κίνηση που είχε τιμολογηθεί από τις αγορές, αφού ο πληθωρισμός κατέγραψε αιφνιδιαστικό άλμα.

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το δικό της επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης. Και οι δύο αποφάσεις έρχονται στη σκιά της αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης.

Διαβάστε ακόμα:

Τραπεζική κρίση: Η Γέλεν καθησυχάζει αλλά η ανησυχία παραμένει

Credit Suisse: Φταίει η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ για την κατάρρευσή της;

Πρόεδρος Eurogroup: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ισχυρές