Τραπεζική κρίση: Η Γέλεν καθησυχάζει αλλά η ανησυχία παραμένει
AP Photo/Jose Luis Magana
AP Photo/Jose Luis Magana

Τραπεζική κρίση: Η Γέλεν καθησυχάζει αλλά η ανησυχία παραμένει

Η τραπεζική κρίση και η αντιμετώπισή της βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν την Πέμπτη. Μπορεί η Γέλεν να επανέλαβε ενώπιον της υποεπιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγγυήθηκε τις καταθέσεις στη Silicon Valley Bank και τη Signature Bank για να «αποτρέψει τη μετάδοση», αυτή τη φορά όμως οι αναλυτές, διέκριναν μια ουσιαστική διαφορά στις δηλώσεις της, όπως αναφέρει το CNBC.

Η διαφορά εντοπίζεται στη σημαντική φράση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ: «Θα ήμασταν έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετα μέτρα εάν αυτό δικαιολογείται». Η δήλωση δεν έρχεται σε αντίθεση με τα σχόλιά της την Τετάρτη καθώς είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για υπόσχεση να διασφαλίσει όλες τις καταθέσεις χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Αλλά έδειξε την προθυμία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να παρέμβει, αν χρειαστεί.

Τα σχόλιά της ήρθαν αργά κατά τη διάρκεια της ημέρας διαπραγμάτευσης, αλλά κατάφεραν να καθησυχάσουν τους επενδυτές. Το SPDR S&P Regional Bank ETF, ένα αμοιβαίο κεφάλαιο που παρακολουθεί την απόδοση των περιφερειακών τραπεζών, περιόρισε τις απώλειες στο 2,78%, αλλά είχε υποχωρήσει έως και 7,7% πριν την ομιλία της Γέλεν.

Οι βασικοί δείκτες σημείωσαν οριακά κέρδη. Ο S&P αυξήθηκε κατά 0,29% και ο βιομηχανικός Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,23%. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε άνοδο 1%, ενισχυμένος από τις τεχνολογικές μετοχές. Η Netflix ξεχώρισε, σημειώνοντας άλμα 9%.

Σε σύγκριση με τις δύο τελευταίες εβδομάδες τραπεζικής αναταραχής, η Πέμπτη μπορεί να φάνηκε ως μια σχετικά ήσυχη ημέρα. Αλλά η Λιζ Γιάνγκ, επικεφαλής της επενδυτικής στρατηγικής της SoFi, προειδοποιεί: «Ακόμα και αν τα τραπεζικά προβλήματα έχουν περιοριστεί και η φυγή καταθέσεων έχει τελειώσει, δεν νομίζω ότι θα αποδειχθούν τα μόνα που εγκυμονούν κινδύνους για την οικονομία». Ίσως, λοιπόν, να βρισκόμαστε απλώς στο μάτι μιας καταιγίδας. 

Διαβάστε ακόμα:

Γέλεν: Οι ΗΠΑ έτοιμες να λάβουν δράσεις για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων

Credit Suisse: Φταίει η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ για την κατάρρευσή της;