Οι επενδυτές διατηρούν τον φόβο για ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.
Γέλεν: Οι ΗΠΑ έτοιμες να λάβουν δράσεις για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων
AP Photo/Jose Luis Magana
AP Photo/Jose Luis Magana

Γέλεν: Οι ΗΠΑ έτοιμες να λάβουν δράσεις για την ασφάλεια των τραπεζικών καταθέσεων

Οι επενδυτές διατηρούν τον φόβο για ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν επανέλαβε την Πέμπτη ότι είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω δράση για να διασφαλίσει ότι οι τραπεζικές καταθέσεις των Αμερικανών παραμένουν ασφαλείς εν μέσω αναταραχής στο τραπεζικό σύστημα.

«Όπως έχω πει, έχουμε χρησιμοποιήσει σημαντικά εργαλεία για να δράσουμε γρήγορα για να αποτρέψουμε τη μετάδοση», δήλωσε η Γέλεν στην υποεπιτροπή πιστώσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

«Αυτά είναι εργαλεία που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε και πάλι για ένα ίδρυμα οποιουδήποτε μεγέθους, αν κρίνουμε ότι η πτώχευσή του θα δημιουργούσε συστημικό κίνδυνο», πρόσθεσε.

Οι παγκόσμιες τραπεζικές αγορές είναι νευρικές και οι επενδυτές παραμένουν φοβισμένοι για ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις. Δεδομένου ότι το Κογκρέσο είναι διχασμένο ως προς τον έλεγχο, με τους Ρεπουμπλικανούς να έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν να ηγούνται της Γερουσίας, οποιαδήποτε νέα νομοθεσία υπό το φως της τραπεζικής κρίσης θα απαιτούσε διακομματική υποστήριξη.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Ρεπουμπλικάνος Πάτρικ ΜακΧένρι, δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι πολύ νωρίς για να πει κανείς αν χρειάζεται νέα νομοθεσία μετά τις χρεοκοπίες των δύο τραπεζών.

Ο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η τραπεζική κρίση έχει κοπάσει και υποσχέθηκε στους Αμερικανούς ότι οι καταθέσεις τους είναι ασφαλείς. Η Γέλεν δήλωσε επίσης ότι οι πιέσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και το κόστος μεταφοράς μειώνονται και είναι τελικά πιθανό να μειώσουν τον πληθωρισμό.

Ξεχωριστά για το θέμα του ανώτατου ορίου χρέους, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι μια αθέτηση πληρωμών του αμερικανικού χρέους θα υπονομεύσει το καθεστώς του αποθεματικού νομίσματος του δολαρίου και ότι η αποτυχία αύξησης του ανώτατου ορίου χρέους θα οδηγήσει σε ύφεση ή και χειρότερα.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ επεξεργάζονται ένα «φύλλο όρων» με τους όρους που θα ήθελαν να συμφωνήσουν οι Δημοκρατικοί σε αντάλλαγμα για να ψηφίσουν την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αργότερα φέτος, δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζόντι Άρινγκτον.

Η Γέλεν είπε επίσης στους νομοθέτες ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν το κίνητρο να προσπαθήσουν να αναπτύξουν μια εναλλακτική λύση για το αμερικανικό δολάριο, αλλά θα ήταν «εξαιρετικά δύσκολο» γι' αυτές να το κάνουν.

«Σίγουρα θέλω να δω το δολάριο να παραμένει το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα και υπάρχει κίνητρο που έχουν η Ρωσία και η Κίνα να προσπαθήσουν να αναπτύξουν ένα άλλο σύστημα που να αποφεύγει τη χρήση του δολαρίου», δήλωσε η Γέλεν.