Hyundai Tucson: το εντυπωσιακό SUV με την πιο ολοκληρωμένη γκάμα

Hyundai Tucson: το εντυπωσιακό SUV με την πιο ολοκληρωμένη γκάμα

Έχοντας εκπλήξει θετικά με την ολικά αναβαθμισμένη ποιότητά του και την τεχνολογία που ενσωματώνει, το ολοκαίνουργιο Hyundai Tucson αποτελεί αυτή τη στιγμή μία από τις κορυφαίες παρουσίες στο χώρο των SUV. Ενώ στα προσόντα του περιλαμβάνεται και το γεγονός ότι δίνει στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει από μια πολυπληθή γκάμα, η οποία περιλαμβάνει εκδόσεις με κινητήρες βενζίνης και diesel που ενσωματώνουν 48V hybrid τεχνολογία, αλλά και ακόμα πιο εξηλεκτρισμένες - full hybrid και plug in hybrid - εκδόσεις.

Το εντελώς νέο Tucson αποτελεί την τέταρτη γενιά του επιτυχημένου SUV της Hyundai που από την έναρξη της παραγωγής του, το 2004, μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα 7 εκατομμύρια πωλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Από αυτά, τα 1,4 εκατομμύρια οχήματα έχουν πωληθεί στην Ευρώπη. Το μοντέλο που λανσαρίστηκε πρόσφατα φιλοδοξεί όχι μόνο να συνεχίσει την επιτυχία, αλλά και να τα πάει ακόμα καλύτερα, σηματοδοτώντας παράλληλα μια νέα εποχή για τη Hyundai. 

Όμορφο και ευρύχωρο

Το ενδιαφέρον, λοιπόν, είναι ότι το καινούριο Tucson δεν είναι απλώς μια εξέλιξη του προηγούμενου μοντέλου αλλά αντιπροσωπεύει μια σχεδιαστική ολική επαναφορά για τη Hyundai, καθώς είναι το πρώτο της SUV που εξελίχθηκε σύμφωνα με τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρείας “Sensuous Sportiness”.  Το ομολογουμένως εντυπωσιακό αποτέλεσμα οφείλεται στη σχεδίαση του νέου Tucson με τη βοήθεια γεωμετρικών αλγορίθμων που παρήχθησαν με τη συνδρομή της ψηφιακής τεχνολογίας. Μια διαδικασία που η Hyundai ονομάζει “parametric dynamics”.

Το νέο Hyundai Tucson είναι, επίσης, ένα μοντέλο μεγαλύτερο σε διαστάσεις από τον προκάτοχό του, αφού το μήκος έχει αυξηθεί κατά 20 mm, το πλάτος κατά 15 mm και το μεταξόνιο κατά 10 mm. Έτσι, οι πίσω επιβάτες έχουν σημαντικά αυξημένο – κατά 26 mm - χώρο για τα πόδια τους, ενώ αυξημένο έως και κατά 107 λίτρα είναι το πορτμπαγκάζ, προσφέροντας συνολικά 620 λίτρα έως 1.799 λίτρα (με την αναδίπλωση των καθισμάτων) για τις αποσκευές των επιβατών.

Υψηλή τεχνολογία στην υπηρεσία της ασφάλειας

Εξαιρετικά προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο με καινοτόμα χαρακτηριστικά, φροντίζουν για την αναβάθμιση του νέου Hyundai Tucson στον τομέα της ασφάλειας.

Τα διαθέσιμα Συστήματα Ενεργητικής Ασφάλειας και Υποβοήθησης Οδήγησης, πολλά από τα οποία συναντάμε για πρώτη φορά στο «μεσαίο» SUV της Hyundai - και τα οποία μπαίνουν κάτω από την ομπρέλα του λεγόμενου “Hyundai SmartSense” - συγκροτούν μια μεγάλη λίστα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αποφυγή πρόσθιας πρόσκρουσης & σύγκρουσης με διασταυρούμενο όχημα (Forward Collision-Avoidance Assist με Junction Turning και Leading Vehicle Departure Alert), υποβοήθηση κίνησης στον αυτοκινητόδρομο με ευφυές cruise control που αξιοποιεί και τα δεδομένα του συστήματος πλοήγησης για αυτόματη μείωση ταχύτητας στις στροφές (Navigation-based Smart Cruise Control Curve), αποφυγή σύγκρουσης με όχημα που βρίσκεται στην τυφλή γωνία του καθρέπτη και προειδοποίηση κατά το άνοιγμα της πόρτας για επερχόμενο όχημα (Blind-spot Collision Avoidance Assist και Safe Exit Warning) κλπ.

Επίσης το νέο μοντέλο είναι σημαντικά αναβαθμισμένο και στον τομέα της παθητικής ασφάλειας, αφού είναι επίσης εξοπλισμένο με ένα σύστημα επτά αερόσακων, το οποίο περιλαμβάνει και ένα νέο κεντρικό αερόσακο μεταξύ των εμπρός καθισμάτων, που προστατεύει οδηγό και συνοδηγό, αποτρέποντας το ενδεχόμενο να χτυπήσουν μεταξύ τους σε περίπτωση ατυχήματος - και ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο σοβαρών τραυματισμών.

Κορυφαία συνδεσιμότητα

Ο οδηγός του νέου Hyundai Tucson έχει στη διάθεσή του ένα πλήρως ψηφιακό και εντυπωσιακό cockpit. Πρόκειται αφενός για τον νέο πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών και αφετέρου για την κεντρική οθόνη των 10,25 ιντσών. 

Το αναβαθμισμένο Bluelink προσφέρει μια σειρά νέων πλεονεκτημάτων και υπηρεσιών για τους πελάτες της Hyundai, όπως Connected Routing, Last Mile Navigation και μια νέα δυνατότητα Προφίλ Χρήστη (User Profile). Επίσης οι πελάτες μπορούν μέσω της εφαρμογής Bluelink να εντοπίσουν το αυτοκίνητό τους, να το κλειδώσουν και να το ξεκλειδώσουν από απόσταση ή/και να ενημερωθούν π.χ. για την ποσότητα του καυσίμου.

Ενώ, τα Apple CarPlay και Android Auto επιτρέπουν στους πελάτες να κάνουν mirroring των smartphones τους - iOS και Android - με απλό, εύκολο τρόπο. Επίσης, οι συνδεδεμένες υπηρεσίες της Hyundai, τα “Hyundai LIVE services”, παρέχουν πληροφορίες για εύρεση πάρκινγκ και πρατηρίων καυσίμων σε πραγματικό χρόνο.

Κινητήρες με 48V hybrid τεχνολογία, αλλά και υβριδικές/ηλεκτρικές εκδόσεις

Βασικό προσόν του εντελώς νέου Hyundai Tucson αποτελεί το ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη «εξηλεκτρισμένη» γκάμα στην κατηγορία, η οποία περιλαμβάνει ήπια υβριδικές 48V εκδόσεις βενζίνης και diesel, αλλά και πλήρως υβριδικές καθώς και plug-in hybrid μοντέλα.

Στη βάση της γκάμας υπάρχουν δύο εκδόσεις με τον υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού 1.6 T-GDI Smartstream, με 150 ή 180 ίππους, και μία πετρελαιοκίνητη έκδοση, η 1.6 CRDi Smartstream με 136 PS, η οποία διατίθεται τόσο με κίνηση στους εμπρός τροχούς όσο και με τετρακίνηση, όπως άλλωστε και η έκδοση των 180 PS. Οι παραπάνω μονάδες ενσωματώνουν, σε όλες τις περιπτώσεις, την αποδοτική 48V υβριδική τεχνολογία και συνδυάζονται είτε με το «ευφυές» σύστημα μετάδοσης iMT που περιλαμβάνει 6τάχυτο χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων είτε (κατά περίπτωση) με το 7τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7DCT.

Στην πλήρως υβριδική έκδοση, η οποία διατίθεται είτε ως προσθιοκίνητη είτε ως τετρακίνητη και προσφέρει συνδυασμένη ισχύ 230 PS, συναντάμε επίσης τον νέο 1.6 T-GDI τεχνολογίας Smartstream βενζινοκινητήρα και έναν ηλεκτρικό κινητήρα 44,2 kW που τροφοδοτείται από μπαταρία ιόντων λιθίου 1,49 kWh. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του πλήρως υβριδικού συστήματος κίνησης του Hyundai Tucson είναι το ότι, σε αντίθεση με την παραδοσιακή επιλογή των πλήρως αυτόματων κιβωτίων χωρίς φιξαρισμένες σχέσεις μετάδοσης, εδώ συναντάμε ένα εξατάχυτο αυτόματο κιβώτιο (6AT).

Hyundai Tucson Plug-in Hybrid 4Χ4 με 265 ίππους 

Λίγο μετά το λανσάρισμα του εντελώς νέου Hyundai Tucson στην ελληνική αγορά η κορεατική εταιρία παρουσίασε και την «επαναφορτιζόμενη» υβριδική εκδοχή του: το Tucson Plug-in Hybrid 4Χ4, το πλέον ισχυρό – και ταυτοχρόνως πλέον φιλικό προς το περιβάλλον - μοντέλο της γκάμας με 265 ίππους. Βάση του Plug-in Hybrid συστήματος κίνησης αποτελεί ο 3ης γενιάς βενζινοκινητήρας 1.6 T-GDi Smartstream της Hyundai – που στην περίπτωση του νέου Tucson συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα ισχύος 66,9 kW, ο οποίος αποδίδει μέγιστη ροπή 304 Nm και τροφοδοτείται από μια μπαταρία πολυμερών λιθίου 13,8 kWh. 

Αυτή η μπαταρία είναι που επιτρέπει στον οδηγό όποτε το θελήσει - με το πάτημα ενός κουμπιού - να μετακινηθεί αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα, για 60 τουλάχιστον χιλιόμετρα (προδιαγραφές WLTP). Ενώ σε καθημερινή βάση, ανά πάσα στιγμή, ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τη συνδυασμένη μέγιστη ισχύ των 265 ίππων - και την αντίστοιχη μέγιστη ροπή των 350 Nm – που εξασφαλίζει δυναμικές επιδόσεις.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το σύστημα που περιγράφουμε συνδυάζεται με ειδικό αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων (6AT) με έλεγχο της λειτουργίας του μέσω πλήκτρων στο τιμόνι και στάνταρ τετρακίνηση “ΗTRAC”, αφού ο ηλεκτροκινητήρας είναι τοποθετημένος στον πίσω άξονα του Tucson και κινεί φυσικά τους πίσω τροχούς, ενώ ο βενζινοκινητήρας τους εμπρός.

Η κατανάλωση είναι εντυπωσιακά χαμηλή, περιορισμένη στα 1,38 lit./100 km όπως αντίστοιχα χαμηλές είναι και εκπομπές CO2, μόλις 31 g/km, χάρη στην πλήρη αξιοποίηση του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης, του οποίου η αυτονομία είναι τέτοια που επιτρέπει την κάλυψη των καθημερινών αναγκών μετακίνησης του μέσου οδηγού.

Τέλος, εξοπλισμένο με ενσωματωμένο φορτιστή 7,2 kW, το Tucson Plug-in Hybrid μπορεί να φορτιστεί είτε σε δημόσιο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων είτε με χρήση οικιακής παροχής ρεύματος (σούκο ή wall box). 

Ποικιλία ασφαλών επιλογών

Το νέο Hyundai Tucson έχει εξελιχθεί στην Ευρώπη δοκιμάζοντας, μεταξύ άλλων, τις δυνάμεις του στην πιο απαιτητική πίστα αγώνων στον κόσμο, αυτήν του Nürburgring, ενώ υποβλήθηκε και σε εξαντλητικές δοκιμές σε όλη την Ευρώπη, ξεκινώντας από τη Σουηδία και τις Άλπεις και φθάνοντας τη νότια Ισπανία. Έτσι οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο διαφορετικά συστήματα ανάρτησης, μία με ηλεκτρονικά ελεγχόμενα και μία με συμβατικά αμορτισέρ έχοντας σε κάθε περίπτωση υψηλού επιπέδου δυναμικά χαρακτηριστικά.

Αυτό το στοιχείο έρχεται να συμπληρώσει την εικόνα ενός ιδιαίτερα πλήρους μοντέλου, που επιπλέον καλύπτεται από την πενταετή εγγύηση – απεριορίστων χιλιομέτρων – της Hyundai (συνδυασμένη μάλιστα με 5 χρόνια δωρεάν οδική βοήθεια, 5 χρόνια δωρεάν ετήσιο τεχνικό έλεγχο και 5 χρόνια εγγύηση βαφής), χαρακτηριστικό δείκτη της αξιοπιστίας των προϊόντων της συγκεκριμένης μάρκας.

Όλα αυτά με τον τιμοκατάλογο να ξεκινά από τα 25.490 ευρώ, για την καλά εξοπλισμένη βενζινοκίνητη έκδοση 1.6T 150ps 48V Hybrid iMT “Exclusive”, γεγονός που καθιστά το νέο SUV της Hyundai και προσιτό.