Πώς η γερμανική «συμφωνία με τον διάβολο» άλλαξε την πορεία της ιστορίας

Πώς η γερμανική «συμφωνία με τον διάβολο» άλλαξε την πορεία της ιστορίας

Του Lawrence Reed

Σαν σήμερα, στις 16 Απριλίου του μοιραίου έτους 1917, ο Ρώσος κομμουνιστής Βλαδίμηρος Λένιν έφτανε στο Πέτρογκραντ (σήμερα Αγία Πετρούπολη) από την εξορία του στην Ελβετία.

Οι Γερμανοί, που βρίσκονταν σε πόλεμο με τη Ρωσία από το καλοκαίρι του 1914, κανόνισαν κρυφά την επιστροφή του, φροντίζοντας για την ασφαλή του διέλευση από τη Γερμανία και δίνοντάς του μάλιστα εκατομμύρια σε χρυσό. Ήλπιζαν ότι θα προκαλούσε αρκετές ταραχές ώστε η Ρωσία να αποσυρθεί από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένα εμβόλιο υποτίθεται ότι ανοσοποιεί έναν άνθρωπο έναντι ενός ιού. Ο εμβολιασμός της Ρωσίας με τον Λένιν ήταν ισοδύναμο με τη χορήγηση του ίδιου του ιού. Ο Βρετανός ιστορικός Edward Crankshaw επεσήμανε ότι η Γερμανία είτε «σε αυτόν τον άσημο φανατικό ακόμη έναν βάκιλο που μπορούσε να απελευθερώσει στην ταλαιπωρημένη και εξαντλημένη Ρωσία για να μεταδώσει ασθένεια».

Μέσα σε έξι μήνες, ο Λένιν ηγήθηκε της Οκτωβριανής Επανάστασης. Το νέο καθεστώς του συνήψε ειρήνη με τη Γερμανία τον Μάρτιο του 1918.

Έτσι, οι Γερμανοί είδαν την ευχή τους να πραγματοποιείται βραχυπρόθεσμα, αλλά θα τους συνέφερε πολύ περισσότερο αυτό να μην είχε συμβεί. Ούτως ή άλλως έχασαν τον πόλεμο τον Νοέμβριο. Το τέρας που δημιούργησε ο Λένιν επρόκειτο να καταπιεί τη μισή Γερμανία το 1945 και να χτίσει το διαβόητο Τείχος του Βερολίνου το 1961. Το πρώτο κομμουνιστικό κράτος υποδούλωσε εκατομμύρια ανθρώπους και στοίχειωσε τον κόσμο μέχρι την κατάρρευσή του το 1991.

Ο Λένιν είναι ο ίδιος αμείλικτος τραμπούκος που έγραψε «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε την εξαπάτηση, την καταπάτηση του νόμου, την απόκρυψη της αλήθειας. [...] Μπορούμε και πρέπει να γράφουμε σε μια γλώσσα που σπέρνει μεταξύ των μαζών μίσος, αποστροφή και περιφρόνηση έναντι όσων διαφωνούν με μας».

Αλλού, ο Λένιν διακηρύττει ότι «Το προλεταριάτο χρειάζεται κρατική δύναμη, την συγκεντρωμένη οργάνωση της ισχύος, την οργάνωση της βίας προκειμένου να συντρίψει την αντίσταση… και για να οδηγήσει τη μεγάλη μάζα του πληθυσμού… στο έργο της οργάνωσης μιας σοσιαλιστικής οικονομίας».

Τον Αύγουστο του 1918, ο Λένιν έστειλε το διαβόητο σήμερα τηλεγράφημα της “Διαταγής Απαγχονισμού”. Έδινε οδηγίες σε ντόπιους Μπολσεβίκους στην περιοχή Πένζα να αντιμετωπίσουν με βιαιότητα τους γεωργούς (κουλάκους) που κατείχαν εκεί γη και εμπόδιζαν την κρατικοποίησή της. Ο Βρετανός ιστορικός Robert Service ανακάλυψε αυτό το τηλεγράφημα στα σοβιετικά αρχεία κατά τη δεκαετία του 1990. Ανέφερε τα εξής:

«Σύντροφοι! Η αναταραχή στις πέντε περιοχές των κουλάκων πρέπει να κατασταλεί αμείλικτα. Τα συμφέροντα της συνολικής επανάστασης το απαιτούν καθώς ‘η τελευταία αποφασιστική μάχη’ με τους κουλάκους σήμερα μαίνεται παντού. Πρέπει να δώσουμε ένα παράδειγμα.

1.Πρέπει να κρεμάσετε (χωρίς δισταγμούς για να το δουν όλοι) τουλάχιστον 100 διαβόητους κουλάκους, από τους πλούσιους που πίνουν το αίμα του λαού.

2. Να κοινοποιήσετε τα ονόματά τους

3. Να κατασχεθεί ολόκληρη η σοδειά τους

4. Να ορίσετε ομήρους –σύμφωνα με το χθεσινό τηλεγράφημα.

Αυτό πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε ο λαός για εκατοντάδες μίλια ολόγυρα να δει, να τρέμει, να μάθει και να ουρλιάζει «Οι αιμοδιψείς κουλάκι κρεμιούνται και θα κρεμιούνται».

Να μας τηλεγραφήσετε για την λήψη και την εκτέλεση της διαταγής.

Δικός σας, Λένιν

ΥΓ: Nα χρησιμοποιήσετε τους πιο σκληρούς σας άντρες για αυτή τη δουλειά.»

Αυτό το ανατριχιαστικό τηλεγράφημα οδήγησε στον «Κόκκινο Τρόμο» κατά τον οποίο δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι δολοφονήθηκαν τα επόμενα δύο χρόνια.

Σε μια ομιλία του το 1987, ο Πρόεδρος Ρήγκαν είπε το εξής ανέκδοτο: «Πώς ξεχωρίζεις έναν κομμουνιστή; Είναι κάποιος που διαβάζει Μαρξ και Λένιν. Και πώς ξεχωρίζεις έναν αντικομμουνιστή; Είναι κάποιος που καταλαβαίνει τι λέει ο Μαρξ και ο Λένιν». Αναρωτιέται κανείς πόσο διαφορετικά θα είχαν εξελιχθεί τα γεγονότα αν οι Γερμανοί το 1917 είχαν καταλάβει τι σηματοδοτούσε ο Λένιν και η επανάστασή του.

Το δίδαγμα; Όποιος κάνει συμφωνίες με τον διάβολο κινδυνεύει να καεί.

--

Ο Lawrence W. Reed είναι επίτιμος πρόεδρος του Foundation for Economic Education και συγγραφέας των βιβλίων Real Heroes: Inspiring True Stories of Courage, Character and Conviction και Excuse Me, Professor: Challenging the Myths of Progressivism.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 16 Απριλίου 2021 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education (FEE) και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.