Ο άνθρωπος που αποκάλυψε την επιδημία του κορονοϊού με τίμημα τη ζωή του

Ο άνθρωπος που αποκάλυψε την επιδημία του κορονοϊού με τίμημα τη ζωή του

Του Lawrence W. Reed

Όταν ο κορονοϊός εμφανίστηκε ως είδηση τον Δεκέμβριο, όπως και οι περισσότεροι δεν του έδωσα ιδιαίτερη σημασία. Το πρόβλημα αφορούσε την άλλη άκρη του κόσμου. Λίγοι είχαν προσβληθεί και ακόμα λιγότεροι είχαν χάσει τη ζωή τους. Σκέφτηκα πως πιθανότατα θα μας απασχολούσε μέχρι ο χειμώνας να δώσει τη θέση του στην άνοιξη.

Δυστυχώς αποδείχθηκε ότι τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Η διάδοση του ιού ξεπερνά ακόμη και τις χειρότερες προβλέψεις των προηγούμενων δύο μηνών. Σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις εκατοντάδες έχουν πεθάνει και δεκάδες χιλιάδες - ίσως ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες - έχουν προσβληθεί. Ολόκληρες πόλεις στην Κίνα είναι σε καραντίνα. Ολοένα και μεγαλύτερες διαταραχές επηρεάζουν τα ταξίδια στην Ασία, εξέλιξη που την έζησα κι εγώ.

Έχω κλείσει μια περιοδεία διαλέξεων που ξεκινά στο Χονγκ Κονγκ στις αρχές του Μαρτίου, και συνεχίζεται στη Τζακάρτα της Ινδονησίας και μετά σε τέσσερις πόλεις της Αυστραλίας. Το πρώτο σημάδι της επικείμενης ταλαιπωρίας ήταν ένα e-mail πριν από μια εβδομάδα. Οι οικοδεσπότες μου στο Χονγκ Κονγκ μου έγραψαν ότι ο προγραμματισμός μας ακόμη ισχύει, αλλά πως όλοι πλέον φορούν μάσκες προσώπου. Το να μιλώ μέσα από μάσκα το έκανα τελευταία φορά το Χάλοουίν του 1965, και γι’ αυτό σκοπεύω να αγοράσω μία και να αρχίσω τις πρόβες. Μέχρι και σήμερα, το μέρος του ταξιδιού μου που αφορά το Χονγκ Κονγκ ακόμη ισχύει, αλλά δεν θα εκπλαγώ αν χρειαστεί να ξεκινήσω την περιοδεία μου από την Τζακάρτα.

Αψηφώντας την κυβέρνηση προς όφελος των ανθρώπων

Την Παρασκευή (7/2), έπεσε θύμα του ιού στην Κίνα ένας νεαρός οφθαλμίατρος του Κεντρικού Νοσοκομείου της Ουχάν, ο Li Wenliang - ο άνθρωπος που αποκάλυψε δημοσίως τον ιό και τιμωρήθηκε γι’ αυτό από το κινεζικό κράτος τον Δεκέμβριο. Παρά τις προσπάθειες του σοσιαλιστικού καθεστώτος να φιμωθεί (ανάμεσα στις οποίες και μέσω της άσκησης λογοκρισίας στις αναρτήσεις του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και της σύλληψής του), ο Λι έγινε ήρωας - πρώτα μεταξύ των συμφοιτητών του στην ιατρική σχολή και στη συνέχεια για το έθνος του το οποίο προσπάθησε να προειδοποιήσει.

Αφήνει πίσω του μια έγκυο γυναίκα και ένα μικρό παιδί. Ήταν μόλις 34 ετών.

Στην Αυστραλία, η Sydney Morning Herald αναφέρει:

«Η πλήρης ιστορία του, που αποκαλύφθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες όταν η επιδημία της Ουχάν εξελίχθηκε σε μια διεθνή κατάσταση ανάγκης, προκάλεσε ένα κύμα οργής στην Κίνα, όπου οι πολίτες εδώ και καιρό βρίσκονται σε προστριβή με την τάση της κυβέρνησης να ξετρυπώνει ανελέητα κάθε μορφή λόγου που κρίνει ότι απειλεί την κοινωνική σταθερότητα».

Όταν έρθει η μέρα που ο μονοκομματικός σοσιαλισμός στην Κίνα ριχθεί στο καλάθι αχρήστων της ιστορίας, ο Λιν Γουενλιάνγκ θα τιμηθεί ως ένας επαναστάτης που με τη ζωή του συνέβαλε στο να φτάσει αυτή η ένδοξη ημέρα.

Ένα μάθημα οικονομικών

Στο μεταξύ, ας αναγνωρίσουμε στην κινεζική κυβέρνηση τουλάχιστον κάτι: όπως αναφέρουν ρεπορτάζ, την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές στο Πεκίνο ανέστειλαν τους δασμούς και τους φόρους από εισαγόμενες ιατρικές προμήθειες, μεταξύ των οποίων και μάσκες προσώπου. Υπό κανονικές συνθήκες, η Κίνα παράγει περίπου 20 εκατομμύρια μάσκες καθημερινά - περίπου το μισό της παγκόσμιας παραγωγής - αλλά μέσα σε μόλις δύο μέρες τον Ιανουάριο, μια ιστοσελίδα πωλήσεων στην Κίνα πούλησε 80 εκατομμύρια μάσκες.

Κάθε φορά που συμβαίνει μια καταστροφή κάπου στις ΗΠΑ, ακούμε αιτήματα για έλεγχο των τιμών. «Μην αφήνετε τους κερδοσκόπους να μας εκμεταλλευτούν» φωνάζουν όσοι τα διατυπώνουν. Η αύξηση των τιμών των μασκών προσώπου στην Κίνα όμως, σε συνδυασμό με την αναστολή των δασμών με τους οποίους επιβαρύνονται, παράγουν ακριβώς αυτό που κάθε καλός οικονομολόγος θα σας πει ότι χρειάζεται: την αύξηση της προσφοράς ώστε να καλυφθεί η αύξηση της ζήτησης. Τα νέα σήμερα είναι γεμάτα από ειδήσεις για παραγωγούς μασκών προσώπου έως και στη Γαλλία που ανεβάζουν ταχύτητα στην παραγωγή τους. Αν είναι να έχουμε μια επιδημία, τουλάχιστον ας μάθουμε λίγα οικονομικά από αυτήν.

Κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η ιστορία του κορονοϊού, αλλά σας εγγυώμαι ότι στην πορεία θα αναδειχθούν ήρωες. Μεταξύ αυτών, θα είναι γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας - και σίγουρα ένας πολύ γενναίος νεαρός άνδρας ονόματι Λι Γουενλιάνγκ. Αιωνία του η μνήμη.

--

Ο Lawrence W. Reed είναι πρόεδρος του Foundation for Economic Education και συγγραφέας των βιβλίων Real Heroes: Inspiring True Stories of Courage, Character and Conviction και Excuse Me, Professor: Challenging the Myths of Progressivism.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 6 Φεβρουαρίου 2020 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.