Μετά τον διαστημικό αγώνα δισεκατομμυριούχων, τώρα - ίσως - ο αγώνας μακροζωίας τους

Μετά τον διαστημικό αγώνα δισεκατομμυριούχων, τώρα - ίσως - ο αγώνας μακροζωίας τους

Του James Pethokoukis

Κατά τη γνώμη μου, ο διαστημικός αγώνας των δισεκατομμυριούχων είναι προφανώς κάτι θετικό. Για παράδειγμα, η μείωση του κόστους εκτόξευσης που προκύπτει ως αποτέλεσμα δίνει φέρνει τα όνειρα μιας τροχειακής οικονομίας πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων και της ηλιακής ενέργειας από το διάστημα λίγο κοντύτερα στην πραγματικότητα.

Βεβαίως, όσοι απεχθάνονται τους δισεκατομμυριούχους και μισούν τον καπιταλισμό προσπαθούν να παρουσιάσουν τις επενδύσεις ανθρώπων όπως ο Τζεφ Μπέζος και ο Ήλον Μασκ ως τεκμήρια αδιαφορίας τους έναντι των όσων συμβαίνουν στον πλανήτη μας. Γιατί άλλωστε να νοιάζονται αν η κλιματική αλλαγή ρημάξει τη γη, εφόσον μπορούν πάντα να πάρουν το επόμενο διαστημόπλοιο, να πάνε στον Άρη και να αρχίσουν από το μηδέν;

Πρόκειται για ένα παράλογο επιχείρημα - παρεμπιπτόντως η διαστημική ηλιακή ενέργεια και η τροχειακή βιομηχανία θα ωφελούσαν όντως το περιβάλλον της γης - αλλά μάλλον θα το ακούσουμε ξανά για τις επενδύσεις των υπερπλουσίων στην τεχνολογία μακροζωίας.

Το MIT Technology Review αναφέρει ότι ο Μπέζος είναι μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομικών υποστηρικτών της Altos, μιας νεοφυούς εταιρίας της Silicon Valley που επιδιώκει την ανάπτυξη “τεχνολογίας βιολογικού επαναπρογραμματισμού, ενός τρόπου εργαστηριακής αναζωογόνησης των κυττάρων που κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορούσε να επεκταθεί για την αναζωογόνηση ολόκληρων ζωικών σωμάτων, και εντέλει για την επιμήκυνση της ανθρώπινης ζωής”.

Κι εδώ, αν μια ομάδα πλούσιων ατόμων που ενδιαφέρονται για αποτελέσματα θέλουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε μια επενδυτική ιδέα υψηλού ρίσκου και υψηλών πιθανών αποδόσεων που θα μπορούσε να αποδώσει εκπληκτικά οφέλη για ολόκληρη την ανθρωπότητα, αυτό μου φαίνεται ακόμη ένα προφανές καλό.

Ένα άρθρο όμως των Financial Times για την Altos παραθέτει μια δήλωση του επιστημονικού συγγραφέα Rowan Hooper, ο οποίος επισημαίνει την προφανή κριτική από τους σκεπτικιστές της Silicon Valley: “Αυτό μοιάζει από πολλές απόψεις σαν μια ακόμη ύβρη της Silicon Valley, και σίγουρα η ιδέα ότι οι δισεκατομμυριούχοι θα ζουν για πάντα ενώ ο πλανήτης θα ψήνεται δεν φαίνεται αισιόδοξο αποτέλεσμα”.

Όμως, προσθέτει “η Altos στρατολογεί παγκόσμιας φήμης επιστήμονες και χρηματοδοτεί έρευνες που θα αποδώσουν παράπλευρα θετικά αποτελέσματα για την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα και την ιατρική, ακόμη κι αν δεν παραγάγει σύντομα κάποιο ελιξήριο ζωής”.

Μου φαίνεται ένα σημαντικό συμπλήρωμα στη δήλωσή του. Και άραγε, αν οι δισεκατομμυριούχοι ζούσαν περισσότερο και υγιέστερα- με τα οφέλη από τις πρωτοποριακές αυτές ανακαλύψεις εντέλει να ωφελούν τους πάντες όπως συμβαίνει πάντα, δεν θα τους έκανε αυτό να ενδιαφέρονται περισσότερο και για την υγεία του πλανήτη μας; Δεν ονειρεύονται όλοι να περάσουν τα χρόνια της σύνταξής τους στον Άρη, άλλωστε.

--

Ο James Pethokoukis είναι αρθρογράφος και μπλόγκερ στο American Enterprise Institute (ΑΕΙ).

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Enterprise Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.