Ξυπνάτε το πρωί και, το πρώτο πράγμα, ανοίγετε την εφαρμογή καιρού. Κλείνετε την ενοχλητική διαφήμιση που ανοίγει πρώτη και ελέγχετε την πρόγνωση. Σας αρέσει η εφαρμογή καιρού σας, η οποία δείχνει ωριαίες προγνώσεις καιρού για την τοποθεσία σας. Και η εφαρμογή είναι δωρεάν!
Αλλά ξέρετε γιατί είναι δωρεάν; Κοιτάξτε τις ρυθμίσεις απορρήτου της εφαρμογής. Βοηθάτε να παραμείνει δωρεάν, επιτρέποντάς της να συλλέγει τις πληροφορίες σας, όπως:
- Ποιες συσκευές χρησιμοποιείτε και τις διευθύνσεις IP και Media Access Control τους.
- Πληροφορίες που παρέχετε κατά την εγγραφή σας, όπως το όνομα, η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και η διεύθυνση κατοικίας σας.
- Ρυθμίσεις της εφαρμογής, όπως αν επιλέγετε Κελσίου ή Φαρενάιτ.
- Οι αλληλεπιδράσεις σας με την εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένου του περιεχομένου που βλέπετε και των διαφημίσεων που κάνετε κλικ.
- Συμπεράσματα που βασίζονται στις αλληλεπιδράσεις σας με την εφαρμογή.
- Τη θέση σας σε δεδομένη χρονική στιγμή, συμπεριλαμβανομένης, ανάλογα με τις ρυθμίσεις σας, της συνεχούς παρακολούθησης.
- Σε ποιους ιστότοπους ή εφαρμογές αλληλεπιδράτε μετά τη χρήση της εφαρμογής καιρού.
- Πληροφορίες που δίνετε σε προμηθευτές διαφημίσεων.
- Πληροφορίες που συλλέγονται από πωλητές αναλύσεων που αναλύουν και βελτιστοποιούν την εφαρμογή.
Αυτός ο τύπος συλλογής δεδομένων είναι συνήθης. Η εταιρεία εφαρμογών μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για την προσαρμογή των διαφημίσεων και του περιεχομένου. Όσο πιο προσαρμοσμένη και εξατομικευμένη είναι μια διαφήμιση, τόσο περισσότερα χρήματα αποφέρει στον ιδιοκτήτη της εφαρμογής. Ο ιδιοκτήτης μπορεί επίσης να πουλήσει τα δεδομένα σας σε άλλες εταιρείες.
Μπορείτε επίσης να ελέγξετε έναν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Instagram. Το λεπτό τίμημα που πληρώνετε είναι, και πάλι, τα δεδομένα σας. Πολλές «δωρεάν» εφαρμογές για κινητά συλλέγουν πληροφορίες για εσάς καθώς αλληλεπιδράτε μαζί τους.
Ως αναπληρωτής καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και διδακτορικός φοιτητής στην επιστήμη των υπολογιστών, παρακολουθούμε τους τρόπους με τους οποίους το λογισμικό συλλέγει πληροφορίες για τους ανθρώπους. Τα δεδομένα σας επιτρέπουν στις εταιρείες να μαθαίνουν τις συνήθειές σας και να τις εκμεταλλεύονται.
Πόσο αξίζουν τα δεδομένα σας
Πριν τα κινητά τηλέφωνα αποκτήσουν εφαρμογές και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνουν πανταχού παρόντα, οι εταιρείες διεξήγαγαν δημογραφικές έρευνες μεγάλης κλίμακας για να αξιολογήσουν πόσο καλά λειτουργούσε ένα προϊόν και να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τα καλύτερα μέρη για την πώλησή του. Χρησιμοποιούσαν τις πληροφορίες για να δημιουργήσουν χονδροειδώς στοχευμένες διαφημίσεις που τοποθετούσαν σε διαφημιστικές πινακίδες, έντυπες διαφημίσεις και τηλεοπτικά σποτ.
Οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων και οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν πλέον στις εταιρείες να συλλέγουν πολύ πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τους ανθρώπους με χαμηλότερο κόστος. Μέσω των εφαρμογών και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν πρόθυμα προσωπικές πληροφορίες με ευκολία. Το 2007 - ένα χρόνο μετά την εισαγωγή των στοχευμένων διαφημίσεων - το Facebook έβγαλε πάνω από 153 εκατομμύρια δολάρια, τριπλάσια έσοδα από το προηγούμενο έτος. Τα τελευταία 17 χρόνια, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί περισσότερο από 1.000 φορές.
Πέντε τρόποι για να αφήνετε τα δεδομένα σας
Οι εταιρείες εφαρμογών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης συλλέγουν τα δεδομένα σας με πολλούς τρόπους. Η Meta είναι μια αντιπροσωπευτική περίπτωση. Η πολιτική απορρήτου της εταιρείας επισημαίνει πέντε τρόπους με τους οποίους συλλέγει τα δεδομένα σας:
Πρώτον, συλλέγει τις πληροφορίες προφίλ που συμπληρώνετε. Δεύτερον, συλλέγει τις ενέργειες στις οποίες προβαίνετε στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Τρίτον, συλλέγει τους ανθρώπους που ακολουθείτε και τους φίλους σας. Τέταρτον, παρακολουθεί κάθε τηλέφωνο, tablet και υπολογιστή που χρησιμοποιείτε για την πρόσβαση στις πλατφόρμες της. Και πέμπτον, συλλέγει πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράτε με εφαρμογές που συνδέουν εταιρικοί συνεργάτες με τις πλατφόρμες της. Πολλές εφαρμογές και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ακολουθούν παρόμοιες πρακτικές απορρήτου.
Τα δεδομένα και η δραστηριότητα σας
Όταν δημιουργείτε έναν λογαριασμό σε μια εφαρμογή ή σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, παρέχετε στην εταιρεία που τον κατέχει πληροφορίες όπως η ηλικία σας, η ημερομηνία γέννησης, το αναγνωρισμένο φύλο, η τοποθεσία και ο χώρος εργασίας σας. Στα πρώτα χρόνια του Facebook, η πώληση πληροφοριών προφίλ σε διαφημιστές ήταν η κύρια πηγή εσόδων της εν λόγω εταιρείας. Αυτές οι πληροφορίες είναι πολύτιμες επειδή επιτρέπουν στους διαφημιστές να στοχεύουν σε συγκεκριμένα δημογραφικά στοιχεία όπως η ηλικία, το αναγνωρισμένο φύλο και η τοποθεσία.
Και μόλις αρχίσετε να χρησιμοποιείτε μια εφαρμογή ή μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από αυτήν μπορεί να συλλέγει δεδομένα σχετικά με τον τρόπο που χρησιμοποιείτε την εφαρμογή ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σας κρατούν απασχολημένους καθώς αλληλεπιδράτε με τις αναρτήσεις άλλων ανθρώπων κάνοντας like, σχολιάζοντας ή κοινοποιώντας τες. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία κοινωνικών μέσων αποκτά πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο που βλέπετε και τον τρόπο που επικοινωνείτε με άλλους ανθρώπους.
Οι διαφημιστές μπορούν να μάθουν πόσο χρόνο αφιερώσατε για να διαβάσετε μια ανάρτηση στο Facebook ή ότι περάσατε μερικά δευτερόλεπτα παραπάνω σε ένα συγκεκριμένο βίντεο του TikTok. Αυτές οι πληροφορίες δραστηριότητας πληροφορούν τους διαφημιστές για τα ενδιαφέροντά σας. Οι σύγχρονοι αλγόριθμοι μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα τις λεπτές αποχρώσεις και να αλλάξουν αυτόματα το περιεχόμενο για να σας εμπλέξουν σε μια χορηγούμενη ανάρτηση, μια στοχευμένη διαφήμιση ή ένα γενικό περιεχόμενο.
Οι συσκευές και εφαρμογές σας
Οι εταιρείες μπορούν επίσης να σημειώνουν ποιες συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, των tablet και των υπολογιστών, χρησιμοποιείτε για να έχετε πρόσβαση στις εφαρμογές και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό δείχνει στους διαφημιστές την αφοσίωσή σας στο εμπορικό σήμα, την παλαιότητα των συσκευών σας και την αξία τους.
Επειδή οι κινητές συσκευές ταξιδεύουν μαζί σας, έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το πού πηγαίνετε, τι κάνετε και ποιον πλησιάζετε. Σε μήνυση κατά της Kochava Inc. η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου κατήγγειλε την εταιρεία για την πώληση δεδομένων γεωγραφικού εντοπισμού πελατών τον Αύγουστο του 2022, λίγο μετά την αναίρεση της απόφασης Roe v Wade. Οι πελάτες της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που έκαναν αμβλώσεις μετά την ανατροπή της απόφασης, συχνά δεν γνώριζαν ότι συλλέγονταν δεδομένα που παρακολουθούσαν τις κινήσεις τους, σύμφωνα με την Επιτροπή. Η FTC ισχυρίστηκε ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση των νοικοκυριών.
Η Kochava αρνήθηκε τους ισχυρισμούς της FTC.
Οι πληροφορίες που μπορούν να αποκτήσουν οι εφαρμογές από τις κινητές συσκευές σας περιλαμβάνουν οτιδήποτε έχετε δώσει άδεια σε μια εφαρμογή να έχει, όπως η τοποθεσία σας, ποιοι βρίσκονται στη λίστα επαφών σας ή οι φωτογραφίες στη γκαλερί σας.
Εάν δώσετε σε μια εφαρμογή την άδεια να βλέπει πού βρίσκεστε ενώ η εφαρμογή εκτελείται, για παράδειγμα, η πλατφόρμα μπορεί να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία σας οποτεδήποτε εκτελείται η εφαρμογή. Η παροχή πρόσβασης στις επαφές μπορεί να παρέχει σε μια εφαρμογή τους αριθμούς τηλεφώνου, τα ονόματα και τα email όλων των ανθρώπων που γνωρίζετε.
Συλλογή δεδομένων μεταξύ των εφαρμογών
Οι εταιρείες μπορούν επίσης να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με το τι κάνετε σε διάφορες εφαρμογές, αποκτώντας πληροφορίες που συλλέγονται από άλλες εφαρμογές και πλατφόρμες.
Αυτό είναι σύνηθες με τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό επιτρέπει στις εταιρείες, για παράδειγμα, να σας εμφανίζουν διαφημίσεις με βάση το τι σας αρέσει ή τι κοιτάξατε πρόσφατα σε άλλες εφαρμογές. Αν έχετε αναζητήσει κάτι στο Amazon και στη συνέχεια παρατηρήσατε μια διαφήμιση γι' αυτό στο Instagram, είναι πιθανότατα επειδή το Amazon μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με το Instagram.
Αυτή η συνδυασμένη συλλογή δεδομένων έχει καταστήσει τη στοχευμένη διαφήμιση τόσο ακριβή, ώστε οι άνθρωποι έχουν αναφέρει ότι αισθάνονται ότι οι συσκευές τους τους ακούνε.
Οι εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Google, Meta, X, TikTok και Snapchat, μπορούν να δημιουργήσουν λεπτομερή προφίλ χρηστών με βάση τις πληροφορίες που συλλέγονται από όλες τις εφαρμογές και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε. Χρησιμοποιούν τα προφίλ για να σας εμφανίζουν διαφημίσεις και αναρτήσεις που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντά σας, ώστε να σας κρατούν απασχολημένους. Επίσης, πωλούν τις πληροφορίες του προφίλ σε διαφημιστές.
Εν τω μεταξύ, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Meta και η Yandex, μια ρωσική μηχανή αναζήτησης, έχουν ξεπεράσει τους ελέγχους στο λογισμικό του λειτουργικού συστήματος κινητών τηλεφώνων που κανονικά κρατούν ανώνυμα τα δεδομένα περιήγησης στο διαδίκτυο. Κάθε εταιρεία τοποθετεί κώδικα στις ιστοσελίδες της που χρησιμοποιούσε τοπικές IP για να μεταφέρει το ιστορικό περιήγησης ενός ατόμου, το οποίο υποτίθεται ότι παραμένει ιδιωτικό, σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων που είναι εγκατεστημένες στο τηλέφωνο του ατόμου αυτού, αποανωνυμοποιώντας τα δεδομένα. Η Yandex πραγματοποιεί αυτή την παρακολούθηση από το 2017, ενώ η Meta ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Τι μπορείτε να κάνετε σχετικά με αυτό
Αν χρησιμοποιείτε εφαρμογές που συλλέγουν τα δεδομένα σας με κάποιο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σας δίνουν οδηγίες, παρακολουθούν τις προπονήσεις σας ή σας βοηθούν να επικοινωνήσετε με κάποιον, ή αν χρησιμοποιείτε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, το απόρρητό σας κινδυνεύει.
Εκτός από την πλήρη εγκατάλειψη της σύγχρονης τεχνολογίας, υπάρχουν διάφορα μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να περιορίσετε την πρόσβαση -τουλάχιστον εν μέρει- στις προσωπικές σας πληροφορίες.
Διαβάστε την πολιτική απορρήτου κάθε εφαρμογής ή πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε. Παρόλο που τα έγγραφα της πολιτικής απορρήτου μπορεί να είναι μακροσκελή, κουραστικά και μερικές φορές δυσανάγνωστα, εξηγούν πώς οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συλλέγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν και μοιράζονται τα δεδομένα σας.
Ελέγξτε μια πολιτική βεβαιώνοντας ότι μπορεί να απαντήσει σε τρεις ερωτήσεις: ποια δεδομένα συλλέγει η εφαρμογή, πώς συλλέγει τα δεδομένα και για ποιο λόγο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα. Αν δεν μπορείτε να απαντήσετε και στις τρεις ερωτήσεις διαβάζοντας την πολιτική ή αν κάποια από τις απαντήσεις δεν σας βολεύει, σκεφτείτε να παραλείψετε την εφαρμογή μέχρι να υπάρξει αλλαγή στις πρακτικές της όσον αφορά τα δεδομένα.
Αφαιρέστε τα περιττά δικαιώματα από τις εφαρμογές κινητής τηλεφωνίας για να περιορίσετε τον όγκο των πληροφοριών που μπορούν να συλλέξουν οι εφαρμογές από εσάς.
Ενημερωθείτε για τις ρυθμίσεις απορρήτου που ενδέχεται να προσφέρονται από τις εφαρμογές ή τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιείτε, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε ρύθμισης που επιτρέπει στα προσωπικά σας δεδομένα να επηρεάζουν την εμπειρία σας ή να μοιράζονται πληροφορίες για εσάς με άλλους χρήστες ή εφαρμογές.
*O Kassem Fawaz είναι Αναπληρωτής καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, University of Wisconsin-Madison. - O Jack West είναι Διδακτορικός φοιτητής στην Επιστήμη των Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison.Το άρθρο του αναδημοσιεύεται αυτούσιο στο Liberal μέσω άδειας Creative Commons από τον ιστότοπο TheConversation.com.