Η συναίνεση για την Κίνα: Να μην κάνουμε σχεδόν τίποτε
Shutterstock
Shutterstock

Η συναίνεση για την Κίνα: Να μην κάνουμε σχεδόν τίποτε

*Γράφει ο Derek Scissors

Υπήρξαν πολλές συζητήσεις για την Κίνα τον Φεβρουάριο – ακροάσεις στο Κογκρέσο που προκλήθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους, ακροάσεις που προκλήθηκαν από τους Δημοκρατικούς και νέες πληροφορίες από την κυβέρνηση Μπάιντεν. Φυσικά χρειάζεται χρόνος για να μετατραπεί η συζήτηση σε πράξεις. Αλλά είναι απίθανο οι ενέργειες αυτές να έχουν κάποιο νόημα. Η περίφημη δικομματική συναίνεση της Κίνας είναι να φωνάζουμε και να διαμαρτυρόμαστε και να μην κάνουμε τίποτα που μπορεί στην πραγματικότητα να έχει κάποιο τίμημα. 

Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει τη 2η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, τον 2ο ισχυρότερο στρατό και έχει στο τιμόνι έναν ισόβιο δικτάτορα που σκοπίμως αναφέρεται σε έναν άνθρωπο που προκάλεσε μαζική λιμοκτονία. Η νίκη ακόμη και σε μία ειρηνική αντιπαράθεση θα απαιτούσε θυσίες. Η προετοιμασία για σύγκρουση για να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τον Xi Jinping απαιτεί περισσότερα. Η θυσία δεν είναι κάτι που έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι Αμερικανοί πολιτικοί. Αντίθετα, εκτοξεύουν αντι-κινεζική ρητορική, ενώ αναζητούν έναν διαγωνισμό ευκολίας. 

Το Υπουργείο Εμπορίου ζήτησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει σημαντικά την εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών, ως ένα ζωτικής σημασίας εθνικό συμφέρον. Δεδομένης της πρόθεσης της Κίνας να κυριαρχήσει παγκοσμίως τουλάχιστον σε μικροτσίπ χαμηλού επιπέδου, μπορεί να είχαν δίκιο. Αλλά αποδεικνύεται ότι δεν ο στόχος αυτός δεν είναι αρκετός, όσο δύσκολος κι αν είναι. Το Υπουργείο θέλει επίσης και καλύτερους παιδικούς σταθμούς ως μέρος του πακέτου. Αυτό, φυσικά, θα μειώσει την προθυμία για παραγωγή εδώ, υπονομεύοντας αυτό που υποτίθεται ότι ήταν το ζητούμενο. 

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις αλυσίδες εφοδιασμού με παρόμοιο τρόπο, συνδυάζοντας απαραίτητα και δύσκολα βήματα για τη διασφάλιση των αλυσίδων με πολιτικές προτεραιότητες που το κάνουν αυτό ακόμη πιο δύσκολο. Ενώ η χρήση της Κίνας ως προκαλύμματος για συνήθεις πολιτικές δεν αποτελεί έκπληξη, αυτό σημαίνει ότι γίνονται πολύ λιγότερα. Οι έλεγχοι των εξαγωγών σε ό,τι αφορά τους ημιαγωγούς ανακοινώθηκαν με μεγάλους πανηγυρισμούς τον περασμένο Οκτώβριο, με υποσχέσεις για περισσότερα βήματα στο μέλλον. Πέντε μήνες αργότερα, δεν έχουμε τελικούς κανόνες μόνο για τα μικροτσίπ. 

Στην αδειοδότηση, το Υπουργείο Εμπορίου έχει μετατραπεί από εξαιρετικά κακό σε ίσως μέτριο. Πέρυσι, δέχτηκε το 70% των αιτήσεων για εξαγωγή ελεγχόμενων ειδών στη ΛΔΚ. Δεν πρόκειται ακριβώς για αυστηρούς περιορισμούς, αλλά αυτό εξακολουθεί να φαίνεται μια ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με τις επιδόσεις του Υπουργείου Εμπορίου επί Τραμπ, όπου το αντίστοιχο ποσοστό μπορεί να υπερέβαινε το 90%. «Εμπορικός πόλεμος». 

Στο παρελθόν, τουλάχιστον, ένα μέρος της ευθύνης βάρυνε το Κογκρέσο. Η τοποθέτηση στον Κατάλογο των Οντοτήτων απαιτεί απλώς μια αίτηση για άδεια, αλλά πολλά Μέλη του Κογκρέσου εδώ και χρόνια προσποιούνται ότι είναι μια «μαύρη λίστα» που εμποδίζει τις επιχειρηματικές σχέσεις με καθορισμένες εταιρείες. Αντίθετα, χορηγήθηκαν άδειες αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων σε αυτές τις εταιρείες, με τις περισσότερες απ’ αυτές να είναι επίσης επιλέξιμες για αμερικανικές επενδύσεις. Ο Κατάλογος των Οντοτήτων ήταν πάντα δόλιος, και το Κογκρέσο πρέπει τώρα να το αποδεχτεί σαφώς. 

Μήπως η Επίλεκτη Επιτροπή της Βουλής για την Κίνα σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα γίνουν πιο σοβαρές; Αμφιβάλλω. Η Επίλεκτη Επιτροπή έχει μέλη που ανησυχούν έντονα για τον ανταγωνισμό με τη ΛΔΚ. Και έχουν συμμάχους αλλού στο Κογκρέσο. Αλλά και η Επίλεκτη Επιτροπή δεν έχει δικαιοδοσία – μπορεί μόνο να μιλά, όχι να ενεργήσει. Αυτό είναι το ιδανικό αποτέλεσμα για όσους θέλουν να αρμέξουν πολιτικά την Κίνα χωρίς να έχουν καμία απολύτως υποχρέωση να υποστηρίξουν με πράξεις τα λόγια τους. 

Πιθανώς η πιο σημαντική επιτροπή της Βουλής, η Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, πραγματοποίησε ακρόαση για την Κίνα στις αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο και μάρτυρες που κλήθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους, η κορυφαία απειλή που αφορά την Κίνα είναι στην πραγματικότητα το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να απαντήσουν στην Κίνα με οποιονδήποτε σοβαρό τρόπο. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, την εγχώρια και διεθνή καταστολή και την οικονομική λεηλασία, για παράδειγμα, συνεχίζοντας να επενδύουν ελεύθερα στη ΛΔΚ

Με αυτή τη στάση από ορισμένους Ρεπουμπλικάνους, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν αισθάνεται πίεση να ανταγωνιστεί την Κίνα πραγματικά. Ένα εκτελεστικό διάταγμα που θα αφορά τις επενδύσεις άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων από τις ΗΠΑ στη ΛΔΚ έχει καθυστερήσει πολλούς μήνες. Μπορεί να αποδειχθεί σχεδόν εντελώς ανούσιο. Μαζικές επιδοτήσεις από το Πεκίνο – μπορούμε να προσποιηθούμε ότι δεν τις αναφέραμε ποτέ; Το να μην υπάρχουν πολιτικές συνέπειες από το να μην κάνεις σχεδόν τίποτα σημαίνει ότι σχεδόν τίποτα δεν θα γίνεται. 

Έρχονται κι άλλες συνέπειες. Η Κίνα θα κλέψει πνευματική ιδιοκτησία, θα επιδοτήσει παραγωγή που χρησιμοποιεί αυτή την πνευματική ιδιοκτησία και θα οδηγήσει σε κλείσιμο τις προηγμένες αμερικανικές εταιρείες. Θα επεκτείνει την καταστολή. Θα στοχοποιήσει πιο έντονα την Ταϊβάν. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που τα λαμβάνουν αυτά σοβαρά υπόψη πρέπει να προτείνουν απαντήσεις που συνεπάγονται πόνο, γιατί αυτό είναι που απαιτείται προκειμένου να κερδίσουν οι ΗΠΑ. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που δεν παίρνουν την Κίνα στα σοβαρά είναι εύκολο να εντοπιστούν. Θα προωθήσουν κάποια εγχώρια ατζέντα, θα γέρνουν στους ανεμόμυλους και, πάνω απ 'όλα, θα είναι ομιλητικοί. 

--  

*Ο Derek Scissors είναι ερευνητικό στέλεχος του American Enterprise Institute.  

 *Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 2 Μαρτίου 2023 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Enterprise Institute και τη συνεργασία του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών.