7ος χρόνος, ημέρα 2058η
Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Η στήριξη του Τραμπ και η νομιμοποίηση του Μπάιντεν

Η στήριξη του Τραμπ και η νομιμοποίηση του Μπάιντεν

Πόση υποστήριξη έχει ο Ντόναλντ Τραμπ σήμερα; Μήπως αλλάζουν οι υποστηρικτές του τη γνώμη τους γι’ αυτόν ή για τα εκλογικά αποτελέσματα;

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει έναν ισχυρό πυρήνα υποστηρικτών, όπως έχουν καταδείξει τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον και σε ολόκληρη τη χώρα. Αλλά η ισχυρή του υποστήριξη στις δημοσκοπήσεις μειώνεται. Σε μια δημοσκόπηση του Economist/YouGov που έγινε την εβδομάδα μετά τις εκλογές του 2020, το 73% των Ρεπουμπλικανών είχαν μια πολύ θετική άποψη γι’ αυτόν, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 58%.

Η ένταση της υποστήριξης αυτής έχει σημασία. Σε μια ερώτηση που έθεσε το NBC News αποκλειστικά σε Ρεπουμπλικανούς ή σε εκείνους που κλίνουν προς τους Ρεπουμπλικανούς, το 50% των απαντησάντων θεωρεί τον εαυτό του περισσότερο υποστηρικτή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, ενώ το 44% δήλωσαν ότι αυτοπροσδιορίζονται  περισσότερο ως υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ.

Το ποσοστό του 50% είναι το υψηλότερο που καταγράφηκε σε αυτή την ερώτηση που ετέθη 22 φορές από τον Ιανουάριο του 2019. Το νέο αυτό αποτέλεσμα μπορεί να καταδεικνύει είτε ότι ο Τραμπ έχει κάπως ξεθωριάσει από το προσκήνιο, εν μέρει λόγω των αποκλεισμών του από το Twitter και το Facebook, είτε την αρχή μιας αλλαγής της άποψης γι’ αυτόν.

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, οι δημοσκόποι του Economist/YouGov ρώτησαν από τον Νοέμβριο 15 φορές αν ο Τζο Μπάιντεν εξελέγη νομίμως. Οι απαντήσεις των Ρεπουμπλικανών μετακινήθηκαν λίγο, ενώ τον Δημοκρατικών ουσιαστικά δεν άλλαξαν.

Σε μια διαδικτυακή σχετική δημοσκόπηση από τα τέλη του Απριλίου, το 62% των απαντησάντων σε εθνικό επίπεδο δήλωσαν ότι ο Μπάιντεν κέρδισε νομίμως τις εκλογές, ποσοστό που περιλαμβάνει το 94% των Δημοκρατικών και το 26% των Ρεπουμπλικανών. Το 74% των Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι δεν είναι νόμιμος πρόεδρος, έναντι μόλις 6% των Δημοκρατικών.

Τι σημαίνουν αυτές οι απαντήσεις; Πολλοί Ρεπουμπλικανοί - οπαδοί και αντίπαλοι του Τραμπ - θέλουν να το ξέρουν αυτό. Καταδεικνύουν ότι η υποστήριξη προς αυτόν παραμένει; Πιθανώς. Είναι όμως επίσης πιθανό αυτό το ερώτημα να μην προκαλεί τα ίδια συναισθήματα σήμερα όπως και στην περίοδο αμέσως μετά τις εκλογές, μολονότι οι απαντήσεις είναι παρόμοιες.

Σήμερα, οι υποστηρικτές του Τραμπ μπορεί στην απάντησή τους να καταδεικνύουν απλώς μια συνεχιζόμενη απόρριψη των ελίτ που αισθάνονται ότι τους περιφρονούν.

Πολλοί από τους υποστηρικτές του δεν στήριξαν τη βία στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, και πολλοί αισθάνθηκαν ότι φέρει μέρος της ευθύνης γι’ αυτό. Νέες ερωτήσεις για διάφορα θέματα καταδεικνύουν ότι στις περισσότερες ερωτήσεις που αφορούν τον ίδιο τον Μπάιντεν και τις πολιτικές του, οι απαντήσεις των υποστηρικτών του Τραμπ μοιάζουν με αυτές ενός κόμματος της αντιπολίτευσης σε μια εποχή έντονης πόλωσης.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια συνήθη πολιτική κατάσταση για τη σημερινή εποχή. Δεν μπορούμε σήμερα να ξέρουμε πώς θα κινηθούν τα ποσοστά, αλλά η παρακολούθηση των θετικών γι’ αυτόν απαντήσεων μπορεί να μας δώσει κάποια στοιχεία. 

--

*Η Karlyn Bowman είναι διακεκριμένο στέλεχος του American Enterprise Institute.

**Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 7 Μαΐου 2021 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του American Entreprise Institute και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.