Η παραγωγή βενζίνης στη Βενεζουέλα έχει ουσιαστικά παραλύσει

Η παραγωγή βενζίνης στη Βενεζουέλα έχει ουσιαστικά παραλύσει

Της Sabrina Martin

Η Βενεζουέλα, η χώρα με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στον κόσμο, αντιμετωπίζει έλλειψη βενζίνης της τάξης του 80%, μια κατάσταση που έχει φέρει όλες τις περιοχές της χώρας στο χείλος του χάους.

Μολονότι η Βενεζουέλα έχει 18 διυλιστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο και 6 εντός της επικρατείας της, σήμερα οι περισσότερες πολιτείες της αντιμετωπίζουν μια έλλειψη βενζίνης που έχει ως αποτέλεσμα ατελείωτες ουρές αυτοκινήτων στα πρατήρια.

Ο Γραμματέας της Ενιαίας Ομοσπονδίας Εργατών Πετρελαίου της Βενεζουέλας (Futpv) Ivan Freites, επεσήμανε ότι οι ουρές αυτές οφείλονται στη χαμηλή παραγωγή καυσίμων.

“Δεν υπάρχει βενζίνη, η παραγωγή βενζίνης στη χώρα έχει ουσιαστικά παραλύσει. Το διυλιστήριο στο Amuay δεν έχει πρώτη ύλη παραγωγής… Ακόμη, το 70% της βενζίνης που παράγεται στη χώρα δεν μετατρέπεται σε τελικό καταναλωτικό προϊόν” όπως εξήγησε.

Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο των εργατών πετρελαίου, η λίγη ποσότητα που παράγεται, εξάγεται σε χώρες όπως η Κούβα και η Κίνα σύμφωνα με τις απαιτήσεις διεθνών συμφωνιών της χώρας.

“Εξεδόθη μια διαταγή από τον Νικολάς Μαδούρο προς τον Υπουργό Πετρελαίου Manuel Quevedo να σταλεί ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου στην Κίνα. Σταμάτησαν τα διυλιστήρια και φόρτωσαν τα βαρέλια. Είναι ακόμη περισσότερο από την ποσότητα που έστειλαν στην Κούβα” είπε.

Επεσήμανε ότι στο Amuay, ένα από τα βασικά διυλιστήρια της χώρας, παράγονται καθημερινά 70.000 βαρέλια πετρελαίου ενώ το τρέχον δυναμικό είναι 1.300.000, πράγμα που σημαίνει ότι το διυλιστήριο λειτουργεί μόλις στο 5,4% της παραγωγικής του δυνατότητας.

Η χώρα, που αντιμετωπίζει πρωτόγονες για την ιστορία της ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμα, δεν μπόρεσε να αποφύγει τις ελλείψεις σε βενζίνη, οι οποίες επηρεάζουν ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίο κρατούν παράλυτο. Τόσο τα ιδιωτικά όχήματα όσο και αυτά των δημόσιων συγκοινωνιών αναγκάζονται να περιμένουν σε μεγάλες ουρές από 4 μέχρι και 12 ώρες, ανάλογα με τη περιοχή, προκειμένου να έχουν πρόσβαση σε παροχή βενζίνης.

Χρήστες στο twitter αναφέρουν ότι η έλλειψη βενζίνης αφορά κυρίως την ενδοχώρα. Όπως αναφέρουν, οι πόλεις που πλήττονται περισσότερο είναι η Βαλένσια στην πολιτεία του Καραμπόμπο, η Μαρακάι στην πολιτεία της Αράγουα, το Μπαρκισιμέτο στη Λάρα και το Σαν Κάρλος στο Κοχέδες.

Πετρελαϊκή κρίση

Σύμφωνα με το Reuters, τα τέσσερα διυλιστήρια του Καρντόν, της δεύτερης μεγαλύτερης μονάδας στη Βενεζουέλα, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης πετρελαίου και ένα από αυτά λόγω τεχνικής βλάβης.

Την ώρα που συμβαίνει αυτό, ενώ η Βενεζουέλα βάζει λουκέτο στα διυλιστήρια και ο πληθυσμός ξεμένει από βενζίνη, το καθεστώς Μαδούρο έθεσε ως προτεραιότητα να “δώσει” 11 εκατομμύρια αργού πετρελαίου στην Κούβα.

Το Reuters αναφέρει ότι η κρατική εταιρεία Petroleos de Venezuela (PDVSA) ξεκίνησε εκ νέου την παροχή πετρελαίου στην Κούβα, που έχει φτάσει τα 11,74 εκατομμύρια βαρέλια (περίπου 49.000 ημερησίως) από τον Ιανουάριο. Μόνο το διάστημα από τον Ιούνιο ως τον Αύγουστο, έστειλε στο καθεστώς 4,19 εκατομμύρια βαρέλια, που μεταφράζονται σε 248 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Όλα αυτά εν μέσω της χειρότερης κρίσης που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η PDVSA με εκατομμύρια δολάρια χρέη να βαρύνουν την εταιρεία.

Η ρευστοποίηση της PDVSA ήταν ένα αδιανόητο σενάριο πριν από δύο δεκαετίες όταν η εταιρεία ήταν το καύχημα της περιοχής και μια από τις καλύτερες της Λατινικής Αμερικής.

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Jose Toro Hardy, η PDVSA είναι η εταιρία που συνέβαλε περισσότερο στην ανάπτυξη της οικονομίας της Βενεζουέλας. Σήμερα είναι αυτή που συμβάλλει περισσότερο στη φτωχοποίηση της χώρας.

Η τρέχουσα παραγωγή της που ανέρχεται στα 1.200.000 βαρέλια ημερησίως δεν επαρκεί για την εξυπηρέτηση των χρεών προς το εξωτερικό. Η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης, της κατάχρησης και της μαζικής διαφθοράς των Τσαβιστών.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC), η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα αργού πετρελαίου στον κόσμο, που εκτιμώνται στα 296 δισεκατομμύρια βαρέλια. Παραδόξως όμως, το αργό πετρέλαιο και η εμπορική του αξιοποίηση δεν αποτελεί μια κερδοφόρα επιχείρηση για τη Βενεζουέλα μετά τη βάναυση παραμέληση του σοσιαλισμού. Η PDVSA δεν παράγει πια ούτε πετρέλαιο, ούτε δολάρια.


--

Η Sabrina Martin είναι Βενεζολάνα δημοσιογράφος. Ζει στη Βαλένσια της Βενεζουέλας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στα αγγλικά στις 8 Νοεμβρίου 2018 και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του Foundation for Economic Education και τη συνεργασία του ΚΕΦΙΜ “Μάρκος Δραγούμης”.