ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Δείκτης Φιλελευθεροποίησης 2021

Δείκτης Φιλελευθεροποίησης 2021

Του Carlo Stagnaro*

Ο Δείκτης Φιλελευθεροποίησης αποκαλύπτει ποιες χώρες κατατάσσονται καλύτερα σε ό,τι αφορά την φιλελευθεροποίηση της οικονομίας τους και παρέχει στοιχεία ως προς τις χώρες που διαθέτουν τις υποδομές που θα τους επιτρέψουν να ανακάμψουν ταχύτερα από την τρέχουσα κρίση δημόσιας υγείας.

Ο Δείκτης εντοπίζει τόσο τα εμπόδια στον ανταγωνισμό, όσο και τις καλύτερες οικονομικές πρακτικές σε εννέα κλάδους της οικονομίας στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έκθεση συμπεραίνει ότι οι υψηλότερες επιδόσεις στον Δείκτη συσχετίζονται με χαμηλότερα κόστη εισόδου, μεγαλύτερο δυναμισμό, και μεγαλύτερη ποικιλία σε ό,τι αφορά τις λειτουργούσες επιχειρήσεις, τις προσφορές και τα προϊόντα. Αυτό συνεπάγεται ότι η φιλελευθεροποίηση συσχετίζεται έντονα με την οικονομική ανάπτυξη της εκάστοτε χώρας και το επίπεδο της καινοτομίας που τη χαρακτηρίζει.

Ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν βλέπουν με ιδιαίτερα μεγάλο ενθουσιασμό την απελευθέρωση των αγορών, έχει σημειωθεί ένα σταδιακό άνοιγμα στις αγορές των επιμέρους κρατών-μελών. Αυτό ως ένα βαθμό οφείλεται στα επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και στην ενσωμάτωση των διδαγμάτων από την επιτυχία των απελευθερωμένων οικονομιών. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα του Brexit, οι επιπτώσεις του COVID-19 και η ολοένα και αυξανόμενη υποστήριξη προς την πολιτική προστασίας των εγχώριων κλάδων μπορεί να επιβραδύνει αυτή τη θετική τάση.

Διαβάστε το πλήρες κείμενο της μελέτης, κατεβάζοντάς την από εδώ.

--

*O Carlo Stagnaro είναι μηχανικός, διευθυντής του παρατηρητηρίου ψηφιακής οικονομίας του Istituto Bruno Leoni, της κορυφαίας φιλελεύθερης δεξαμενής σκέψης στην Ιταλία.

**Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στα αγγλικά και παρουσιάζεται στα ελληνικά με την άδεια του δικτύου Epicenter και τη συνεργασία του ΚΕΦίΜ - Μάρκος Δραγούμης.