Κάθε εποχή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Ο πατέρας της συζύγου μου είχε αντικρύσει στη Ρόδο για πρώτη φορά ποδήλατο! Ένας Ιταλός στρατιώτης κατέβαινε την Ιπποτών κάνοντας εκκωφαντικό θόρυβο, καθώς τα λάστιχα χοροπηδούσαν στο κοχλάκι. Το μηχάνημα του διαβόλου, φωνάζανε έντρομοι. Τα social είναι για μας μια ακόμη μηχανή του διαβόλου. Καινούργια, θορυβώδης, πρωτόγονη. Κι όμως, εκεί παράγεται πολιτική. Κάθε καινοτομία στην εποχή της παράγει πολιτική. Ο τρόμος που προκαλούσε το ποδήλατο είναι ανάλογος με τον φόβο που προκαλεί ο θόρυβος των social. Υπερτιμημένα, αλλά και επικίνδυνα αν τα υποτιμήσει κανείς…
Η εικόνα του Ιταλού στρατιώτη στην Ιπποτών με κέρδισε από την πρώτη στιγμή που την άκουσα. Η αρχή του 20ου αιώνα ήταν η εποχή των μηχανών. Οι άνθρωποι που έζησαν εκείνη την περίοδο βίωσαν το πέρασμα από τις ζωάμαξες στις μηχανές. Είδαν αυτοκίνητα, τανκς, αεροπλάνα και πυραύλους. Έζησαν μια συναρπαστική εξέλιξη.
Μια άλλη εποχή, ανάλογης, όμως, έντασης, ζούμε κι εμείς. Δεν βλέπουμε για πρώτη φορά ποδήλατο, αλλά είδαμε για πρώτη φορά τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στη συνέχεια το διαδίκτυο, τα μέσα ενημέρωσης και τα social media. Τώρα ξεκινάει η Tεχνητή Nοημοσύνη και ένας Θεός ξέρει πού θα μας οδηγήσει αυτή η διαδρομή.
Η Tεχνητή Nοημοσύνη τώρα ξεκινάει. Τη στιγμή που βρίσκονται στο απόγειό τους τα social media. Και οι εκλογές έπειτα από δέκα χρόνια μπορεί να γίνονται με την Tεχνητή Nοημοσύνη και τα νέα πράγματα που θα μας κουβαλήσει, αλλά οι επόμενες εκλογές, όταν κι αν αυτές γίνουν, θα γίνουν με τους κανόνες των social media. Πολύς θόρυβος, ρομποτάκια, fake news, μάχες εντυπωσιασμού, λασπομαχίες. Ο αντικειμενικός στόχος παραμένει πάντοτε ο ίδιος, ο επηρεασμός της κοινής γνώμης. Αν δεν ήταν ποδήλατο, θα ήταν μια εντυπωσιακή και θορυβώδης παρέλαση. Ο θόρυβος παίζει πάντοτε έναν ρόλο σε αυτές τις ιστορίες.
Το τι θα συμβεί το γνωρίζουμε ήδη. Η μάχη χαρακωμάτων έχει ήδη ξεκινήσει. Ακριβώς επειδή όλοι γνωρίζουν το πόσο σημαντική θα είναι η χρήση τη «μηχανής του διαβόλου». Να έχει άραγε σχέση με αυτό η επίθεση στην Ομάδα Αλήθειας; Το πόσο σημαντικό πάντως είναι το «εργαλείο» των social media το είδαμε στις κινητοποιήσεις με τα Τέμπη.
Δεν ξέρουμε αν η επίθεση στην «Ομάδα Αλήθειας» ήταν τυχαία ή όχι, αλλά ο χώρος της κεντροδεξιάς απέκτησε άλλο ένα ενοχικό σύνδρομο. Όχι γιατί η Ομάδα Αλήθειας λειτουργούσε σε κάποιο υπόγειο, αλλά γιατί ο χώρος αυτός δεν αντέχει την στοχοποίηση και οι αντίπαλοί της το γνωρίζουν. Αν δεν βγει γρήγορα απ’ αυτό το νέο σύνδρομο η δική της «μηχανή» θα αδρανοποιηθεί. Από την άλλη, έχει σημασία κάθε φορά ποιος οδηγεί το … ποδήλατο. Τι στολή φοράει και ποια μηνύματα θέλει να περάσει. Είπαμε, τα social media είναι το εργαλείο της εποχής. Και το ποιος το ελέγχει έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Αν μη τι άλλο…
Θανάσης Μαυρίδης