Κέρδη από ζωντανές μεταδόσεις της ζωής των προσφύγων στη Συρία

Κέρδη από ζωντανές μεταδόσεις της ζωής των προσφύγων στη Συρία

Τα κέρδη του TikTok δείχνουν να αυξάνονται με μία νέα μέθοδο που έχει προκαλέσει την οργή των θεατών οι οποίοι κάνουν λόγο για «εκμετάλλευση». Πρόκειται για τη ζωντανή ροή εκτοπισμένων οικογενειών σε στρατόπεδα της Συρίας, που επαιτούν. Συνήθως παιδιά, κάνουν πολύωρη χρήση κοινωνικών μέσων και ζητούν ψηφιακά δώρα με αξία σε μετρητά. Δηλαδή, τα δώρα που ζητούν είναι εικονικά, αλλά κοστίζουν στους θεατές πραγματικά χρήματα και μπορούν να αποσυρθούν από την εφαρμογή ως μετρητά, με την εταιρεία να παίρνει έως και το 70% των εσόδων.  Αυτό αποκαλύπτει έρευνα του BBC, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού μέσου. 

 

Στο πλαίσιο της έρευνας, το BBC είδε ροές που κέρδιζαν έως και 1.000 δολάρια (900 λίρες) την ώρα, αλλά βρήκε ότι οι άνθρωποι στους καταυλισμούς λάμβαναν μόνο ένα πολύ μικρό ποσό από αυτά. Διαπίστωσε, επίσης, ότι αυτή η πρακτική διευκολύνεται από τους λεγόμενους «μεσάζοντες του Tik Tok», οι οποίοι παρείχαν στις οικογένειες τηλέφωνα και εξοπλισμό για να βγουν ζωντανά.

Οι μεσάζοντες που έδωσαν στις οικογένειες πρόσβαση στους λογαριασμούς TikTok, είπαν ότι συνεργάστηκαν με πρακτορεία που συνδέονται με το TikTok στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή. Δεδομένου δε, ότι ο αλγόριθμος TikTok προτείνει περιεχόμενο με βάση τη γεωγραφική προέλευση του αριθμού τηλεφώνου ενός χρήστη, οι μεσάζοντες είπαν ότι προτιμούν να χρησιμοποιούν βρετανικές κάρτες SIM. Επισημαίνοντας ότι οι άνθρωποι από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι πιο γενναιόδωροι δωρητές.

Από την πλευρά της, η εταιρεία ανέφερε ότι αυτό το είδος περιεχομένου δεν επιτρεπόταν στην πλατφόρμα της και είπε ότι η προμήθεια από ψηφιακά δώρα ήταν σημαντικά μικρότερη από 70%, αν και αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ακριβές ποσό. Υπογραμμίζοντας ότι θα λάβει άμεσα μέτρα κατά της «εκμεταλλευτικής επαιτείας».

Ενώ, η οργάνωση ψηφιακών δικαιωμάτων Access Now, τονίζει ότι αυτές οι ζωντανές ροές αντιβαίνουν στις πολιτικές του TikTok για την «αποτροπή της βλάβης, του κινδύνου ή της εκμετάλλευσης» ανηλίκων στην πλατφόρμα.

Ο λογαριασμός @syrian_tragedy

Για την πρακτική του TikTok γίνεται λόγος και σε δημοσίευμα του inputmag.com, ήδη από τον Αύγουστο του 2022. Αναγράφεται ότι, την προσοχή ενός χρήστη της εφαρμογής τράβηξε ένας λογαριασμός με το όνομα @syrian_tragedy: απαθανάτιζε έναν γενειοφόρο άνδρα να γονατίζει μπροστά στην κάμερα και να παρακαλεί όποιον τον παρακολουθούσε, να κάνει δωρεά στο προφίλ του στο TikTok δίνοντάς του δώρα μέσω της λειτουργίας ζωντανής ροής του TikTok. Το ίδιο ζητούσαν και τα παιδιά που διακρίνονταν πίσω του. Επαναλάμβαναν τη φράση «Στείλτε μου δώρο! Στείλε μου δώρο!», καθότι, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τα δώρα υποτίθεται ότι θα τους βοηθήσουν να βγουν από την κατάστασή τους.

Το βίντεο δείχνει να εμπορευματοποιεί τα παιδιά για οικονομικό όφελος. Ο δε, χρήστης της εφαρμογής που εντόπισε τον ανωτέρω λογαριασμό, είχε σημειώσει ότι αυτός (σ.σ ο λογαριασμός) σύντομα καταργήθηκε, καθότι πρόσκαιρος, αλλά παρόμοιοι εμφανίζονται γρήγορα με διαφορετικά ονόματα χρήστη.

Κατά το inputmag.com, περισσότεροι από 13 εκατομμύρια Σύροι έχουν εκτοπιστεί από την πατρίδα τους ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου εμφυλίου πολέμου που πυροδοτείται από τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ και υποστηρίζεται από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Το πρόβλημα είναι ότι κανείς δεν ξέρει πραγματικά αν αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι εκτοπισμένοι Σύροι στο TikTok είναι αληθινοί.