Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναδιαμορφώνει ήδη κλάδους όπως η χρηματοοικονομική και η εξυπηρέτηση πελατών, αλλά η Silicon Valley στοχεύει να πετύχει κάτι ακόμη μεγαλύτερο: την υπερ-νοημοσύνη.
Όπως αναφέρει το Quartz, αυτή η επόμενη εξέλιξη της Τεχνητής νοημοσύνης, όπου οι εταιρείες στοχεύουν να ξεπεράσουν τις γνωστικές ικανότητες όλων των ανθρώπων μαζί, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί. Αλλά εξακολουθεί να προσελκύει επενδύσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων - και να υποδαυλίζει μια αυξανόμενη ανησυχία: την έλλειψη ενέργειας.
Εξάλλου, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Google Έρικ Σμιντ δήλωσε στο podcast Moonshots ότι το πραγματικό εμπόδιο για την επίτευξη τεχνητής υπερ-νοημοσύνης δεν είναι η υπολογιστική ισχύς ή η χρηματοδότηση. Είναι η ηλεκτρική ενέργεια.
«Το φυσικό όριο της Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η ηλεκτρική ενέργεια, όχι τα τσιπ», δήλωσε ο Σμιντ. «Οι ΗΠΑ αναμένεται σήμερα να χρειαστούν άλλα 92 γιγαβάτ ενέργειας για να υποστηρίξουν την επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης».
Αυτό είναι ισοδύναμο με την κατασκευή περίπου 92 νέων πυρηνικών σταθμών, μια δύσκολη αποστολή σε μια χώρα που έχει κατασκευάσει μόνο δύο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.
Την ίδια ώρα τεχνολογικοί «κολοσσοί» όπως η OpenAI, η Meta και η Microsoft αγωνίζονται να χρησιμοποιήσουν την Τεχνητής Νοημοσύνη σε τομείς όπως η νομική επιστήμη, η ιατρική, η μηχανική και η έρευνα. Ο Σμιντ προβλέπει ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί μέσα σε πέντε χρόνια.
Το διακύβευμα είναι τεράστιο. Καθώς η Wall Street επενδύει στην Τεχνητή Νοημοσύνη, η υπερ-νοημοσύνη θεωρείται το απόλυτο βραβείο. Και ο ανταγωνισμός για την κατάκτησή του είναι σκληρός. Οι εταιρείες μάχονται τώρα για τα κορυφαία ταλέντα της Τεχηντής Νοημοσύνης και εξασφαλίζουν τεράστια ενεργειακά συμβόλαια για να διατηρήσουν προβάδισμα.
Η Microsoft, για παράδειγμα, έχει ήδη υπογράψει 20ετή συμφωνία αγοράς ενέργειας με την Constellation Energy για την επανεκκίνηση του Three Mile Island, ενός πυρηνικού εργοστασίου που έκλεισε το 2019, με στόχο την επαναλειτουργία του το 2028. Και η τελευταία περιβαλλοντική της έκθεση δείχνει ένα άλλο κόστος της τρέχουσας χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης: ένα άλμα 34% στην κατανάλωση νερού για την ψύξη των διακομιστών και τη λειτουργία των κέντρων δεδομένων, που ανέρχεται συνολικά σε 1,7 δισεκατομμύρια γαλόνια σε ένα μόνο έτος.
Μέχρι το 2027, οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι φόρτοι εργασίας AI θα μπορούσαν να καταναλώσουν έως και 6,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, αρκετά για να τροφοδοτήσουν ολόκληρο τον Καναδά για πάνω από ένα χρόνο.
Ακόμη και ο Σαμ Άλτμαν, Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, αναγνώρισε την ενεργειακή πρόκληση: «Μια ενεργειακή επανάσταση είναι απαραίτητη για το μέλλον της Tεχνητής Nοημοσύνης», δήλωσε πέρυσι. Ο ίδιος έχει επενδύσει προσωπικά στην Helion, μια νεοσύστατη επιχείρηση πυρηνικής σύντηξης που στοχεύει στην κατασκευή ενός πιλοτικού εργοστασίου μέχρι το 2028.
Τον Μάιο, η Microsoft και η AMD κάλεσαν το Κογκρέσο να επιταχύνει την έκδοση αδειών για νέα ενεργειακά έργα, ώστε να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του αμερικανικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρόλα αυτά, το περιβαλλοντικό τίμημα προκαλεί «συναγερμό». Η Greenpeace έχει προειδοποιήσει ότι, χωρίς σοβαρό σχεδιασμό, η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσε να εκτροχιάσει τους εθνικούς και παγκόσμιους κλιματικούς στόχους - τους οποίους τα περισσότερα έθνη ήδη αποτυγχάνουν να επιτύχουν.
«Δεν ξέρουμε τι θα προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη και σίγουρα δεν ξέρουμε τι θα φέρει η υπερ-νοημοσύνη», δήλωσε ο Σμιντ σε μια ανάρτηση στο LinkedIn για την προώθηση του podcast, «αλλά ξέρουμε ότι έρχεται γρήγορα. Πρέπει να σχεδιάσουμε εκ των προτέρων για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε την ενέργεια που απαιτείται για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές ευκαιρίες και προκλήσεις που θέτει μπροστά μας η Τεχνητή Νοημοσύνη».
Με άλλα λόγια: Δεν αρκεί να κατασκευάσουμε τους εγκεφάλους. Θα πρέπει να τους τροφοδοτήσουμε και με ενέργεια.