Τεχνητή Νοημοσύνη και κυβερνοασφάλεια: Κίνδυνοι και οφέλη για τις επιχειρήσεις
Shutterstock
Shutterstock

Τεχνητή Νοημοσύνη και κυβερνοασφάλεια: Κίνδυνοι και οφέλη για τις επιχειρήσεις

Έτος - ορόσημο για την κυβερνοασφάλεια χαρακτηρίζουν οι ειδικοί το 2024. Αυτός ο προσδιορισμός δεν θεωρείται σε καμία περίπτωση υπερβολικός, καθώς η έλευση της Τεχνητής Νοημοσύνης επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο ψηφιακό περιβάλλον.

Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να σταθμίζουν τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει την ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο, υπό μία, όμως, συγκεκριμένη προϋπόθεση: αν η τεχνολογία είναι ηθική και μπορεί να προστατεύσει τα δεδομένα.

Ενώ τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης είναι ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις, αν αξιοποιηθούν με ηθικό τρόπο, θα μπορούσαν να έχουν μετασχηματιστικό αντίκτυπο στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας.

Στο πλαίσιο της προστασίας των συστημάτων AI από τα λεγόμενα «κακόβουλα δεδομένα» (σ.σ. ψευδείς ή επικίνδυνες πληροφορίες), οι επιχειρήσεις καλούνται στο εξής να εξετάζουν ζητήματα όπως η ασφάλεια της αποθήκευσης των δεδομένων τους, οι έλεγχοι επιβολής του απορρήτου των δεδομένων και οι έλεγχοι πρόσβασης σε συγκεκριμένα δεδομένα και μοντέλα.

Ειδικότερα για το 2024, οι ηγέτες του κλάδου έχουν προβλέψει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη συνιστά πρόκληση για την πλοήγηση στο τοπίο της κυβερνοασφάλειας. Η πρόκληση αφορά στο γεγονός ότι καθώς οι τεχνολογίες AI συνεχίζουν να ενσωματώνονται στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν και μπορούν να αξιοποιηθούν είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις και τις βασικές υπηρεσίες που τις χρησιμοποιούν.

Τι συνέβη το 2023: Η «έκρηξη» της τεχνολογίας deepfake

Το τοπίο της κυβερνοασφάλειας μεταβαλλόταν συνεχώς το 2023, με αμέτρητα περιστατικά απειλών και επιθέσεων ransomware να διαπερνούν βασικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες. Οι εγκληματίες του Κυβερνοχώρου συνεχίζουν να αλλάζουν συνεχώς τις τακτικές τους, για να εκμεταλλεύονται τα ψηφιακά τρωτά σημεία με πολύ πιο εξελιγμένους τρόπους από ποτέ.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα δεδομένα, οι επιχειρήσεις πρέπει να δρουν προληπτικά ως προς τις προσεγγίσεις τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας - τόσο για να ανταποκρίνονται όσο και για να προβλέπουν τις επιθέσεις πριν αυτές εκδηλωθούν.

Ιδιαίτερα διαδεδομένη είναι η γνώση ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη χρησιμοποιείται τόσο από τους επιτιθέμενους όσο και από τους αμυνόμενους σε πολλαπλά πλαίσια. Ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις για την πρόληψη παραβιάσεων του συστήματος, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να απειλήσει και να εκβιάσει και να παραβιάσει την εμπιστοσύνη. Μια ιδιαίτερη αιτία ανησυχίας αυτή τη στιγμή είναι η συνεχής αύξηση της τεχνολογίας deepfake που χρησιμοποιείται για την παραπλάνηση ατόμων σε περιβάλλοντα όπως οι εθνικές εκλογές.

Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιανουαρίου και διεξήχθη από την PwC διαπίστωσε ότι το 77% των CEOs ανησυχούν για τους κινδύνους κυβερνοασφάλειας της AI. Οι ερωτηθέντες συμφώνησαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παραβιάσεων της κυβερνοασφάλειας, εκφράζοντας επίσης ανησυχίες για τη διάδοση παραπληροφόρησης (63%) εντός των εταιρειών ή ζημία στη φήμη (55%) ως αποτέλεσμα της «κακής Τεχνητής Νοημοσύνης».

Για να αντιμετωπιστούν όλες αυτές οι ανησυχίες, η PwC τονίζει ότι οι διευθύνοντες σύμβουλοι θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι η ΤΝ χρησιμοποιείται με υπευθυνότητα εντός του οργανισμού τους.

Ενώ τα συστήματα ΤΝ μπορούν να ανιχνεύσουν μοτίβα απάτης και ύποπτες δραστηριότητες, η ερμηνεία αυτών των μοτίβων και η χάραξη στρατηγικής για την επόμενη πορεία δράσης απαιτούν υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινη παρέμβαση.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στον εργασιακό χώρο

Αυτό συμβαίνει εν μέσω των ευρέως διαδεδομένων ανησυχιών σχετικά με το ενδεχόμενο η ΤΝ να συμπληρώσει τον ανθρώπινο φόρτο εργασίας σε σημείο που να αντικαταστήσει εντελώς το προσωπικό. Με την ικανότητά της να αυτοματοποιεί εργασίες, είτε αυτές είναι επαναλαμβανόμενες είτε επικίνδυνες για τον άνθρωπο, υπάρχουν ανησυχίες ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να είναι πιο επωφελής για μια επιχείρηση.

Στην πραγματικότητα, μεγάλες εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να προβαίνουν σε περικοπές θέσεων εργασίας υπέρ της ΤΝ - με πιο πρόσφατη την περικοπή του 10% του εργατικού δυναμικού της Duolingo για να δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη της ΤΝ, εκτός από τον τεχνολογικό γίγαντα Google.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για τον κλάδο της κυβερνοασφάλειας, η ΤΝ και οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να συνεργαστούν για την ανάπτυξη μεγαλύτερων στρατηγικών άμυνας και την πρόβλεψη μελλοντικών απειλών για μια επιχείρηση.

Υπάρχει επίσης το επιχείρημα ότι εξακολουθούν να απαιτούνται επαγγελματίες της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, λόγω των ειδικών δεξιοτήτων τους για τη διαχείριση των συστημάτων ΤΝ. Για να διασφαλίσουν ότι προστατεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις απειλές στον κυβερνοχώρο, όπως οι παραβιάσεις δεδομένων, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν στην επιμόρφωση των υπαλλήλων τους και να διατηρούν ένα υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό.

Στην πραγματικότητα, με αυτό το σκεπτικό, μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) διαπίστωσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί επί του παρόντος να αντικαταστήσει την πλειονότητα των θέσεων εργασίας με οικονομικά αποδοτικό τρόπο. Το Bloomberg ανέφερε ότι η μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο το 23% των εργαζομένων, μετρούμενο από την άποψη των μισθών σε δολάρια, θα μπορούσε να αντικατασταθεί αποτελεσματικά.

Καθώς η οπτική αναγνώριση με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης είναι δαπανηρή για την εγκατάσταση και τη λειτουργία της, το ΜΙΤ τονίζει ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τη δουλειά πιο οικονομικά.