Τεχνητή Νοημοσύνη: 110 δισ. δολάρια σε επενδύσεις επειδή «πρέπει»

Τεχνητή Νοημοσύνη: 110 δισ. δολάρια σε επενδύσεις επειδή «πρέπει»

Δεν είναι θέμα επιλογής ή δυνατότητας. Είναι ζήτημα απόλυτης αναγκαιότητας. Η Τεχνητή Νοημοσύνη ξαναγράφει από την αρχή το οικονομικό και επιχειρηματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν τις επόμενες δεκαετίες κράτη, επιχειρήσεις και οργανισμοί και όποιος χάσει το τραίνο τώρα δεν θα μπορέσει να το προλάβει ποτέ.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης της IDC η οποία προβλέπει ένα πραγματικό άλμα των επενδύσεων σε τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, την επόμενη τετραετία οι παγκόσμιες δαπάνες για συστήματα και εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να διπλασιαστούν, από τα 50,1 δισ. δολάρια το 2020 σε περισσότερα από 110 δισ. το 2024.

Σύμφωνα με την IDC οι σχετικές δαπάνες θα επιταχυνθούν, καθώς οι οργανισμοί «αγκαλιάζουν» την Τεχνητή Νοημοσύνη στον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικοί στο ψηφιακό περιβάλλον που επιβάλλεται από τις εξελίξεις της τεχνολογίας. Ως αποτέλεσμα η σχετική αγορά αναμένεται να καταγράψει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 20,1% καθ’ όλη την περίοδο της πρόβλεψης, έως το 2024.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αναλυτές της IDC «οι επιχειρήσεις θα υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο επειδή μπορούν, αλλά και επειδή πρέπει, καθώς θα τις βοηθήσει να γίνουν πιο ευέλικτες και καινοτόμες». Μάλιστα, η ΤΝ θα δει ευρεία χρήση στα αυτοματοποιημένα συστήματα εξυπηρέτησης πελατών, τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες πωλήσεων, τα συστήματα εντοπισμού και πρόληψης ψηφιακών απειλών. Οι τέσσερις αυτές κατηγορίες θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των επενδύσεων ΤΝ.

Στην κορυφή οι τράπεζες

Οι δύο βιομηχανίες που θα επενδύσουν τα μεγαλύτερα κεφάλαια για λύσεις ΤΝ έως το 2024, θα είναι το λιανεμπόριο και οι τράπεζες.

Η βιομηχανία λιανικής θα ρίξει το μεγαλύτερο βάρος στην εκτεταμένη υιοθέτηση chatbots προκειμένου να βελτιώσει την εμπειρία των πελατών. Αντίστοιχα, ο τραπεζικός τομέας θα κατευθύνει τα προς επένδυση κεφάλαια στην ανάλυση και έρευνα απάτης, στα chatbots και στα αυτοματοποιημένα συστήματα προτάσεων τραπεζικών προϊόντων. Με απλά λόγια το επόμενο επενδυτικό προϊόν που θα μας προταθεί, θα το έχει επεξεργαστεί κάποιος... αλγόριθμος.

Το Discrete Manufacturing (όταν το παραγόμενο προϊόν είναι κάτι διακριτό κι εύκολα αναγνωρίσιμο, όπως ένα αυτοκίνητο), η Μεταποιητική Βιομηχανία και η Υγεία συμπληρώνουν τους πέντε κλάδους με τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η έκπληξη που προκύπτει από την έρευνα της IDC είναι ότι παγκόσμιος ηγέτης στις σχετικές δαπάνες προβλέπεται να είναι οι ΗΠΑ, ακολουθούμενες από τη Δυτική Ευρώπη ενώ η Κίνα περιορίζεται στην τρίτη θέση, παρά τη διακηρυγμένη θέση του Πεκίνου ότι θέλει να πρωταγωνιστήσει στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης.