Πρώην CEO Google: Η Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί την ανθρωπότητα
Shutterstock
Shutterstock

Πρώην CEO Google: Η Τεχνητή Νοημοσύνη απειλεί την ανθρωπότητα

Ως «υπαρξιακή απειλή» για την ανθρωπότητα χαρακτήρισε την Τεχνητή Νοημοσύνη ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Έρικ Σμιντ.

Το ChatGPT, το chatbot που έγινε viral πέρυσι, έχει αναμφισβήτητα προκαλέσει μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την Tεχνητή Νοημοσύνη, καθώς μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να λανσάρουν ανταγωνιστικά προϊόντα και να μιλήσουν για τις ικανότητές τους στην AI

Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του CEO Council της Wall Street Journal στο Λονδίνο, ο Σμιντ δήλωσε ότι η ανησυχία του είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί «υπαρξιακό κίνδυνο».

«Και ο υπαρξιακός κίνδυνος ορίζεται ως πολλοί, πολλοί, πολλοί, πολλοί, πολλοί άνθρωποι που βλάπτονται ή σκοτώνονται», δήλωσε ο Σμιντ.

«Υπάρχουν σενάρια, όχι σήμερα, αλλά λογικά σύντομα, όπου αυτά τα συστήματα θα είναι σε θέση να βρουν μηδενικά exploits σε θέματα κυβερνοχώρου ή να ανακαλύψουν νέα είδη βιολογίας. Τώρα, αυτό είναι μυθοπλασία σήμερα, αλλά η συλλογιστική του είναι πιθανό να είναι αληθινή. Και όταν συμβεί αυτό, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι να ξέρουμε πώς να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα πράγματα δεν θα χρησιμοποιηθούν καταχρηστικά από κακούς ανθρώπους», σχολίασε.

Τα exploits μηδενικής ημέρας είναι ευπάθειες ασφαλείας που εντοπίζονται από χάκερς σε λογισμικό και συστήματα.

Ο Σμιντ, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της Google από το 2001 έως το 2011, δεν είχε σαφή άποψη για το πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί η Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «ευρύτερο ζήτημα για την κοινωνία». Ωστόσο, δήλωσε ότι είναι απίθανο να δημιουργηθεί στις ΗΠΑ μια νέα ρυθμιστική υπηρεσία που θα έχει ως αντικείμενο τη ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης.