PeopleCert: Πώς η Ψηφιακή Πιστοποίηση έγινε ...ελληνικός μονόκερος

PeopleCert: Πώς η Ψηφιακή Πιστοποίηση έγινε ...ελληνικός μονόκερος

Με διψήφιο αριθμό ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, και έχοντας στο ενεργητικό της μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές μια ξένης εταιρείας από ελληνική, η PeopleCert είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Της αποδίδονται πολλά από τα χαρακτηριστικά μιας Startup, όπως για παράδειγμα ο τίτλος του μονόκερου. Σε κάθε περίπτωση είναι μια παγκόσμια εταιρεία ψηφιακής πιστοποίησης εκπαίδευσης με έτος ίδρυσης το μακρινό 2000. Αυτή είναι η ιστορία της...

O Βύρωνας Νικολαΐδης γεννήθηκε και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη. Το 1981 ήρθε στην Ελλάδα (περίπου) ως οικονομικός μετανάστης, χωρίς εφόδια πέρα από τις σπουδές του αλλά και το ανήσυχο πνεύμα του. Χάρη σε αυτό, μέσα σε λίγα χρόνια από την πρόσληψή του στην Merrill Lynch, το 1987, εξελίχθηκε σε υψηλόβαθμο στέλεχος της, ενώ ακολούθησε μια προσωρινή αλλαγή πορείας με σπουδές στη ναυτιλία και μια μικρή σχετικά περίοδο ασχολίας με τον συγκεκριμένο κλάδο. 

Βέβαια, η πορεία του Βύρωνα Νικολαΐδη ως επιχειρηματία ήταν μάλλον προδιαγεγραμμένη. Λίγα χρόνια μετά άφησε μια για πάντα την καριέρα σε ναυτιλιακές εταιρείες και πολυεθνικές και στράφηκε στις καινοτόμες επιχειρήσεις. Δηλαδή έναν τομέα που προσφέρει ποικιλοτρόπως στην κοινωνία, αλλά πάνω απ’ όλα είναι πλήρως εναρμονισμένος με την αξίες και την κοσμοθεωρία του: αυτόν της εκπαίδευσης. 

Αρχίζοντας από το ECDL

Στα μέσα του ’90, μια αγγελία της Future Kids στην Wall Street Journal, η οποία αναζητούσε συνεργάτες για Master Franchise στην Ελλάδα, ήταν καθοριστική. Η Future Kids πρόσφερε δομημένη εκπαίδευση για υπολογιστές σε παιδιά με τον Βύρωνα Νικολαΐδη να παίρνει τη δουλειά και μέσα σε λίγα χρόνια είχε καταφέρει να αναπτύξει ένα δίκτυο με πάνω 150 «φροντιστήρια» για υπολογιστές στην Ελλάδα. 

Βέβαια, η πρώτη κομβική στιγμή του Κωνσταντινοπολίτη επιχειρηματία ήταν η επιλογή να «συμπληρώσει» την εκπαίδευση πληροφορικής που πρόσφερε μέχρι τότε σε παιδιά, με την πιστοποίηση της. Έτσι η επαφή με τον τότε πρωτοπόρο στις πιστοποιήσεις υπολογιστών και εφαρμογών του Office, ECDL, έγινε και μετά από λίγο καιρό η ECDL Hellas πήρε σάρκα και οστά το 2000 στην Αθήνα, όντας η πρόδρομος εταιρεία της PeopleCert.

Από το 2000 μέχρι τη έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης το 2008 η PeopleCert με την ευρεία χρήση της πιστοποίησης γνώσης υπολογιστών ECDL παρουσίαζε τεράστια ανάπτυξη, με το πελατολόγιό της όμως να βρίσκεται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Ενδεικτικά, το 2007 η PeopleCert είχε κύκλο εργασιών 14,9 εκατ. ευρώ, το 2008 16,5 εκατ. ευρώ, ενώ η παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία είχε φτάσει και στην Ελλάδα έριξε τον τζίρο κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ το 2009. 

Κάπως έτσι, η σ PeopleCert έφτασε στο επόμενο κομβικό και δύσκολο σημείο της: το 2011. Τότε, η σοφή επιλογή του Βύρωνα Νικολαΐδη άρχισε να στρέφει την εταιρεία σε αγορές του εξωτερικού και με τον τρόπο αυτό ήρθαν και τα πρώτα έσοδα από το διεθνές περιβάλλον. Έτσι, αποφασίστηκε να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στις αγορές ECDL του εξωτερικού με την εταιρεία να παίρνει άδειες, σαν εθνικό κέντρο πιστοποίησης σε διάφορες χώρες. Παράλληλα το 2011 άρχισε και ένα πρόγραμμα επενδύσεων για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου για την εποχή, αδιάβλητου ψηφιακού συστήματος εξετάσεων και επιτήρησης. Αυτό, έβαλε τη βάση για να αποκτήσει η PeopleCert άλλο ένα χαρακτηριστικό του κόσμου των Startups: της εταιρείας εκπαιδευτικής τεχνολογίας, όντας μια από τις πρώτες EdΤech εταιρείες της αγοράς.

Το Online Proctoring, η LanguageCert και το ορόσημο του 2016

Το 2014 η εταιρεία είχε φτάσει πάλι διψήφιο κύκλο εργασιών, με το 86% αυτού να πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας, με το σύστημα ψηφιακών εξετάσεων Online Proctoring να έχει λανσαριστεί και να μεταμορφώνεται σταδιακά σαν μια από τις καλύτερες και ασφαλέστερες λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Το 2015 παίρνει τα δικαιώματα για την πιστοποίηση αγγλικής γλώσσας City and Guilds για την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες. Και μέχρι το τέλος του έτους o όμιλος της PeopleCert, ο οποίος συμπεριλαμβάνει και την LanguageCert, είχε πλέον παρουσία σε 150 χώρες με το 92% του τζίρου να προέρχεται από το εξωτερικό. 

Κάπου εκεί φτάνουμε στο τρίτο μεγάλο ορόσημο της PeopleCert το 2016, όταν η ελληνική εταιρεία κερδίζει έναν παγκόσμιο διαγωνισμό σαν τον αποκλειστικό φορέα διεξαγωγής εξετάσεων της βρετανικής Axelos. Η Axelos δημιουργήθηκε το 2013 σαν μια κοινοπραξία του βρετανικού δημοσίου και της εταιρείας Capita plc, για την ανάπτυξη μεθοδολογιών εκπαίδευσης και πιστοποίησης για τη διαχείριση έργων και για τις υπηρεσίες IT. 

Οι πιστοποιήσεις PRINCE2 και ITIL της Axelos είναι από τις πιο σημαντικές παγκοσμίως σχετικά με το Project Management και τις ψηφιακές υπηρεσίες IT αντίστοιχα και πλέον προσφέρονταν αποκλειστικά και online μέσω των συστημάτων εξετάσεων της PeopleCert.  
Από εκεί και πέρα η εταιρεία αρχίζει και αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς τόσο στις εξετάσεις και πιστοποιήσεις γλωσσικής επάρκειας όσο και στις πιστοποιήσεις επαγγελματικής επάρκειας. 

Το 2018 οι εργαζόμενοι είχαν διπλασιαστεί, αγγίζοντας τους 320, με 70 εξ’ αυτών να είναι προγραμματιστές, όλοι στην έδρα της εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας. Οι όλο και αυξανόμενες συνεργασίες παγκοσμίως έφτασαν το ρυθμό ανάπτυξης εσόδων και κερδών να αγγίζει το 40% τα τελευταία χρόνια και να κερδίζει βραβεία για τις εταιρείες με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη. 

PeopleCert και επίσημα μονόκερως το 2021

Η πανδημία έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στις υπηρεσίες πιστοποίησης και εξετάσεων εξ’ αποστάσεως, με την PeopleCert να έχει ηγετική θέση στην αγορά με την ανάπτυξη του δικού της συστήματος, Online Proctoring. To 2021 έφτασε τους 500 εργαζόμενους με τον Βύρωνα Νικολαΐδη να παίρνει τη μεγάλη απόφαση η οποία θα εξασφάλιζε τη θέση της PeopleCert στην παγκόσμια αγορά επαγγελματικής πιστοποίησης. 

Η ελληνική εταιρεία με μηδενικό δανεισμό μέχρι τότε αποφασίζει να εκχωρήσει το 20% των μετοχών της στο μεγάλο επενδυτικό κεφάλαιο FTV Capital έναντι σημαντικού ποσού, ενώ παράλληλα εκδίδει και εταιρικό ομόλογο 300 εκατ. δολαρίων. Πλέον, η PeopleCert είχε τα χρήματα να εξαγοράσει την Axelos το 2021, την εταιρεία με την οποία συνεργαζόταν από το 2016, έναντι 450 εκατ. ευρώ. 

Ήταν πράγματι μια είναι σπάνια κίνηση! Δηλαδή ο φορέας δηλαδή των εξετάσεων ενός μεγάλου οργανισμού πιστοποιήσεων να εξαγοράζει τον ίδιο τον οργανισμό. Η συναλλαγή αυτή πιστοποίησε επίσης ότι η PeopleCert είχε πλέον αξία άνω του 1 δις δολαρίων κερδίζοντας τον τίτλο του μονόκερου και ας μην ήταν Startup. 

Όμως, η εταιρεία έχει προβεί και σε άλλες στρατηγικές εξαγορές όπως αυτές των QAI και IASSC, μεγάλα ονόματα στις εταιρικές πιστοποιήσεις, αλλά και πρόσφατα αυτή του DevOps Institute μπαίνοντας και σε τομείς αιχμής και πλέον μεγάλης απήχησης όπως Data Science, Business Transformation, DevOps, CyberSecurity, Scrum κ.α. 

Φορέας ψηφιακού μετασχηματισμού

Κάποια στιγμή στις αρχές του 2000 ο Βύρωνας Νικολαΐδης σε μια άσκηση επιχειρηματικής ταυτότητας αλλά και καθορισμού στόχων κινήθηκε ώστε η PeopleCert να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της. Μέχρι το τέλος του 2022, η ελληνική εταιρεία είχε πιστοποιήσει πάνω από 7 εκατομμύρια επαγγελματίες παγκοσμίως σε 200 χώρες. Συνεργάζεται με 1.500 διεθνείς οργανισμούς και πανεπιστήμια για την πιστοποίηση γλωσσών, 2.500 οργανισμούς επαγγελματικής εκπαίδευσης, 800 κυβερνητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο ενώ πάνω από 50.000 εταιρείες (μεταξύ τους το 82% εταιρειών της λίστας Fortune 500) έχουν πιστοποιήσει τα στελέχη τους μέσω της PeopleCert. 

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε τους περίπου 1.000 εργαζόμενους σήμερα, οι οποίοι κατατάσσουν την ελληνική εταιρεία σαν έναν από τον μεγάλους εργοδότες στην Ελλάδα βάσει πωλήσεων, καθώς επίσης και έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι ο Βύρωνας Νικολαΐδης έχει καταφέρει να επιτύχει τον στόχο του, με την PeolpleCert να είναι μια από τις 3-4 κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα της επαγγελματικής και γλωσσικής πιστοποίησης.  

Τον Ιούλιο του 2022 σε μια συνέντευξη τύπου ο ιδρυτής της PeopleCert είχε αναφέρει ότι όραμα της εταιρείας είναι να συμβάλλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, των επιχειρήσεών αλλά και να μετατραπεί η χώρα μας σε κορυφαίο τεχνολογικό hub βέλτιστων πρακτικών για την ανάπτυξη και αναβάθμιση δεξιοτήτων. Δεν βλέπουμε το λόγο γιατί ο Βύρωνας Νικολαΐδης να μη καταφέρει να κάνει και αυτό το όραμα πράξη.