Pasqal: Η γαλλική startup που ανταγωνίζεται τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες

Pasqal: Η γαλλική startup που ανταγωνίζεται τους αμερικανικούς τεχνολογικούς γίγαντες

Με τον ολοένα και πιο ανταγωνιστικό κόσμο της κβαντικής πληροφορικής, η νεοσύστατη επιχείρηση Pasqal με έδρα το Παρίσι αρχίζει να γίνεται γνωστή.

Οι κυβερνήσεις δείχνουν στρατηγικό ενδιαφέρον για τη δυνητικά επαναστατική τεχνολογία της: μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει 140 εκατ. δολάρια από επενδυτές όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας, το κρατικό επενδυτικό ταμείο Temasek της Σιγκαπούρης, η κρατική τράπεζα Bpifrance της Γαλλίας και το Υπουργείο Άμυνας.

Η νεοσύστατη επιχείρηση, η οποία ιδρύθηκε από τον νομπελίστα φυσικής Αλέν Ασπέκτ και πήρε το όνομά της από τον εφευρέτη του 17ου αιώνα του πρώτου μηχανικού υπολογιστή στον κόσμο Μπλεζ Πασκάλ, έχει παρουσία σε οκτώ χώρες. Έχει επίσης εξασφαλίσει συνεργασίες με μεγάλους φορείς της βιομηχανίας, από την ενεργειακή εταιρεία EDF έως τον γίγαντα πετρελαίου και φυσικού αερίου Aramco.

«Είναι ένας μαραθώνιος που θα είναι δύσκολο να κερδηθεί, αλλά προς το παρόν είμαστε μεταξύ των πρωτοπόρων», λέει ο Nicolas Proust, επικεφαλής στρατηγικής και εταιρικής ανάπτυξης της Pasqal.

Αλλά είναι αλήθεια αυτό;  

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα ξεκλειδώσουν πρωτοφανή υπολογιστική ισχύ. Στην κούρσα προς την επίτευξη αυτού του στόχου, η Pasqal έχει να αντιμετωπίσει αμερικανικά μεγαθήρια με σημαντικούς οικονομικούς πόρους, όπως η IBM και η Google, καθώς και πολυάριθμες άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις με καλύτερη χρηματοδότηση.

Πρόκειται για μια πρόκληση που απέχει πολύ από το να επιτευχθεί - αλλά η νεοσύστατη επιχείρηση δεν αποθαρρύνεται. «Έχουμε τη σωστή τεχνολογική προσέγγιση και μια επιχειρηματική στρατηγική που λειτουργεί», λέει ο Προυστ. «Είμαστε σίγουροι ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κερδίσουμε».

Τα Qubits μετράνε

Προς το παρόν, οι κβαντικοί υπολογιστές δεν μπορούν να κάνουν πολλά: τα υψηλά ποσοστά σφάλματος και το περιορισμένο μέγεθος των κβαντικών επεξεργαστών περιορίζουν σημαντικά την ισχύ τους.

Οι εταιρείες αφιερώνουν μεγάλο μέρος των προσπαθειών τους στη δημιουργία μεγαλύτερων συσκευών - πράγμα που σημαίνει αύξηση του αριθμού των «qubits» που μπορεί να διαχειριστεί ένας κβαντικός επεξεργαστής. 

Τα qubits είναι μικροσκοπικά σωματίδια που μεταφέρουν την κβαντική πληροφορία. Είναι πολύ ασταθή, πράγμα που σημαίνει ότι ο χειρισμός τους σε κλίμακα αποτελεί τεράστια επιστημονική και μηχανική πρόκληση.

Αυτοί οι επεξεργαστές απέχουν ακόμη πολύ από το να παρουσιάσουν πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών υπολογιστών, με τους πελάτες να επενδύουν επί του παρόντος στην τεχνολογία για να προετοιμαστούν για το πότε θα κυκλοφορήσουν στην αγορά πιο ισχυρές συσκευές. 

Η γαλλική startup συνεργάζεται με τη φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson και τη γαλλική τράπεζα Crédit Agricole για να διερευνήσει πώς οι κβαντικοί υπολογιστές θα μπορούσαν τελικά να εξυπηρετήσουν περιπτώσεις χρήσης όπως η ανακάλυψη φαρμάκων ή η βελτιστοποίηση χαρτοφυλακίων. 

Η γαλλική νεοφυής επιχείρηση ακολουθεί την IBM, μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον χώρο, η οποία διερευνά μια άλλη προσέγγιση της κβαντικής πληροφορικής που βασίζεται στα ηλεκτρόνια, γνωστή ως υπεραγώγιμα qubits.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας, ο οποίος έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στις ερευνητικές του προσπάθειες για κβαντικούς υπολογιστές, εμπορεύεται σήμερα έναν επεξεργαστή 127 qubit. Τον περασμένο Δεκέμβριο, παρουσίασε τον πρωτότυπο επεξεργαστή 1.121 qubit, με την ονομασία Condor, στην IBM Quantum Summit 2023.