Η Microsoft απαγορεύει τη χρήση του DeepSeek στους υπαλλήλους της
Shutterstock
Shutterstock
TechCrunch

Η Microsoft απαγορεύει τη χρήση του DeepSeek στους υπαλλήλους της

Οι υπάλληλοι της Microsoft δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν την εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης DeepSeek, όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της εταιρείας, Μπραντ Σμιθ, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το TechCrunch. «Στη Microsoft δεν επιτρέπουμε στους εργαζομένους μας να χρησιμοποιούν την εφαρμογή DeepSeek», δήλωσε ο Σμιθ, αναφερόμενος στην υπηρεσία που είναι διαθέσιμη τόσο σε desktop όσο και σε κινητές συσκευές.

Ο Σμιθ ανέφερε επίσης ότι η εφαρμογή δεν έχει συμπεριληφθεί στο κατάστημα εφαρμογών της Microsoft, λόγω σοβαρών ανησυχιών για την ασφάλεια των δεδομένων και την πιθανή επιρροή από την κινεζική προπαγάνδα. Αν και πολλές οργανώσεις και χώρες έχουν επιβάλει περιορισμούς στην DeepSeek, αυτή είναι η πρώτη φορά που η Microsoft δηλώνει δημοσίως μια τέτοια απαγόρευση.

Σύμφωνα με τον Σμιθ, η ανησυχία προέρχεται από τον κίνδυνο τα δεδομένα των χρηστών να αποθηκεύονται σε διακομιστές στην Κίνα, όπου υπόκεινται στη νομοθεσία της χώρας, η οποία επιβάλλει τη συνεργασία με τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η DeepSeek, εξάλλου, λογοκρίνει έντονα περιεχόμενο που θεωρείται «ευαίσθητο» από την κινεζική κυβέρνηση. Παρά τις επικρίσεις, η Microsoft διέθεσε το μοντέλο R1 της DeepSeek μέσω της πλατφόρμας cloud Azure, λίγο μετά την ευρεία αποδοχή του νωρίτερα φέτος.

Ωστόσο, αυτό διαφέρει από την ίδια την εφαρμογή, καθώς η DeepSeek είναι λογισμικό ανοιχτού κώδικα και ο καθένας μπορεί να κατεβάσει το μοντέλο, να το αποθηκεύσει τοπικά και να το προσφέρει χωρίς να στέλνει δεδομένα πίσω στην Κίνα. Αυτό βέβαια δεν εξαλείφει άλλους κινδύνους, όπως η διάδοση προπαγάνδας ή η δημιουργία μη ασφαλούς κώδικα. Στην ίδια ακρόαση, ο Σμιθ δήλωσε ότι η Microsoft παρενέβη στο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης της DeepSeek και το τροποποίησε ώστε να αφαιρεθούν «επιβλαβείς παρενέργειες».

Η εταιρεία δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες. Στην αρχική παρουσίαση του DeepSeek στο Azure, η Microsoft είχε αναφέρει ότι το μοντέλο πέρασε από «εξονυχιστικές αξιολογήσεις ασφάλειας και ελέγχους ευπάθειας». Αν και η εφαρμογή DeepSeek αποτελεί άμεσο ανταγωνιστή του chatbot Copilot της Microsoft, η εταιρεία δεν αποκλείει όλα τα ανταγωνιστικά chat apps από το Windows Store - για παράδειγμα, το Perplexity είναι διαθέσιμο, σε αντίθεση με τις εφαρμογές της Google όπως το Gemini και ο Chrome, που δεν εμφανίζονται στο κατάστημα.