ΗΠΑ: Κίνδυνος απαγόρευσης του TikTok ύστερα από παρέμβαση Μπάιντεν
Shutterstock
Shutterstock

ΗΠΑ: Κίνδυνος απαγόρευσης του TikTok ύστερα από παρέμβαση Μπάιντεν

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν απείλησε να απαγορεύσει την είσοδο του TikTok στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτός εάν οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της εφαρμογής συμφωνήσουν να αποσχίσουν το μερίδιό τους από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. 

Σύμφωνα με το CNN, ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι απαιτούν από τους Κινέζους ιδιοκτήτες της πλατφόρμας να πουλήσουν το μερίδιό τους σε Αμερικανούς, για να μη «μπλοκαριστεί» η εφαρμογή στις ΗΠΑ. Το «τελεσίγραφο» της αμερικανικής κυβέρνησης έρχεται καθώς περισσότεροι Αμερικανοί νομοθέτες εγείρουν και πάλι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, ο διευθύνων σύμβουλος της TikTok, Σου Ζι Τσου αναμένεται να καταθέσει την Πέμπτη στο Κογκρέσο και το διακύβευμα είναι το μέλλον της εξαιρετικά δημοφιλούς εφαρμογής ανταλλαγής βίντεο στις ΗΠΑ.Ο Τσου αναμένεται να δεχτεί έναν καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με τη σχέση του TikTok με την Κίνα, τα δεδομένα τα οποία συλλέγει η εφαρμογή και τι κάνει με αυτά. Θα πρέπει επίσης να δώσει εξηγήσεις γιατί υπάλληλοι της ByteDance κατασκόπευαν δημοσιογράφους – κάτι που η TikTok έχει ήδη παραδεχτεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC, ο Τσου θα υποστηρίξει ότι 150 εκατομμύρια Αμερικανοί χρήστες θα χάσουν την πρόσβαση στην πλατφόρμα όπως και χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις που βασίζονται σε αυτήν. Θα αντικρούσει το επιχείρημα ότι η ByteDance είναι κινεζικής ιδιοκτησίας – λέγοντας ότι η εταιρεία έχει πολλούς διεθνείς επενδυτές. Θα υποστηρίξει επίσης ότι οι κινεζικοί νόμοι δεν μπορούν να υποχρεώσουν την ByteDance να μοιραστεί αμερικανικά δεδομένα αφού η έδρα και τα δεδομένα της TikTok είναι στις ΗΠΑ.

Γιατί έχει προκύψει αυτό το ζήτημα;

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το TikTok στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι ότι ανήκει σε μια κινεζική εταιρεία, την ByteDance. Στην Κίνα υπάρχουν συγκεκριμένοι νόμοι που απαιτούν από τις εταιρείες να παραδίδουν πληροφορίες στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, αν τους ζητηθεί.

Η πλατφόρμα κατέχει πληθώρα δεδομένων των χρηστών της, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών τοποθεσίας και βιομετρικών δεδομένων.

Aπό την άλλη πλευρά η Κίνα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «καταστέλλουν αδικαιολόγητα» το TikTok και διαδίδουν «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων.

Διαβάστε περισσότερα:

Πώς το TikTok άλλαξε τα social media

Αμερικανός αξιωματούχος: Το κινεζικό TikTok αποτελεί απειλή