Αμερικανός αξιωματούχος: Το κινεζικό TikTok αποτελεί απειλή
Shutterstock
Shutterstock

Αμερικανός αξιωματούχος: Το κινεζικό TikTok αποτελεί απειλή

Η δημοφιλής κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok αποτελεί «απειλή», δήλωσε την Τρίτη ο Αμερικανός αξιωματούχος Εμπορίου Άλαν Εστέβεζ, προσθέτοντας ότι το CFIUS, ισχυρό όργανο που ελέγχει τις ξένες επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, «αξιολογεί» το ζήτημα.

Σημειώνεται ότι ακολουθώντας το παράδειγμα του Λευκού Οίκου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την απαγόρευση της κινεζικής εφαρμογής TikTok από τα τηλέφωνα του προσωπικού για λόγους ασφαλείας, όπως δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ την Τρίτη.

Η απαγόρευση θα ισχύσει και για τις ιδιωτικές συσκευές στις οποίες είναι εγκατεστημένα τα email του Κοινοβουλίου και άλλες δικτυακές προσβάσεις, τόνισε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ απαγόρευσαν την περασμένη εβδομάδα το TikTok από τα τηλέφωνα του προσωπικού, υπογραμμίζοντας τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την εταιρεία που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance και τα δεδομένα των χρηστών της.

Η κυβέρνηση του Καναδά από την πλευρά της ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα απαγορευτεί η χρήση της πλατφόρμας TikTok σε όλες τις κινητές συσκευές που δίνονται στο προσωπικό της από σήμερα Τρίτη, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτο επίπεδο κινδύνου» για την ασφάλεια και την ιδιωτική ζωή.

Το TikTok ήταν ανάμεσα στις κινεζικές διαδικτυακές εφαρμογές που απαγορεύτηκαν και στην Ινδία το 2020.

Στα κορυφαία κοινωνικά δίκτυα το TikTok

Με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες σε διεθνές επίπεδο, το TikTok καταλαμβάνει την έκτη θέση μεταξύ των πλέον χρησιμοποιούμενων ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα την πιο πρόσφατη έκθεση We Are Social για την εξέλιξη των ψηφιακών υπηρεσιών, που δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο.

Η υπηρεσία TikTok αναγνώρισε τον Νοέμβριο πως ορισμένοι εργαζόμενοί της στην Κίνα μπορεί να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα Ευρωπαίων χρηστών και τον Δεκέμβριο ότι υπάλληλοί της είχαν χρησιμοποιήσει δεδομένα για να εντοπίσουν δημοσιογράφους.

Όμως η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα αρνείται κατηγορηματικά πως υπάρχει οποιαδήποτε πρόσβαση και οποιοσδήποτε έλεγχος από πλευράς της κυβέρνησης της Κίνας στα δεδομένα αυτά.

Διαβάστε ακόμα:

ΗΠΑ: Εξαπλώνεται η απαγόρευση του TikTok σε συσκευές πολιτειακής ιδιοκτησίας

Ο Καναδάς απαγορεύει τη χρήση του TikTok στις κυβερνητικές συσκευές