ΗΠΑ: Διερευνά κινδύνους ασφαλείας σε κινητές συσκευές που κάνουν χρήση ρωσικών και κινεζικών δορυφόρων

ΗΠΑ: Διερευνά κινδύνους ασφαλείας σε κινητές συσκευές που κάνουν χρήση ρωσικών και κινεζικών δορυφόρων

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) διερευνά τους πιθανούς κινδύνους που ενέχουν τα ρωσικά και κινεζικά δορυφορικά συστήματα που χρησιμοποιούνται από ορισμένες κινητές συσκευές των ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, υπάρχουν ανησυχίες ότι ορισμένοι δορυφόροι που λειτουργούν από τη Ρωσία και την Κίνα θα μπορούσαν να συλλέγουν δεδομένα του Παγκόσμιου Δορυφορικού Συστήματος Πλοήγησης (GNSS).

 Οι κανόνες της FCC ορίζουν ότι μόνο εγκεκριμένα δορυφορικά συστήματα μπορούν να επεξεργάζονται δεδομένα GPS, με τους μόνους εγκεκριμένους δορυφόρους να είναι οι υπάρχοντες αστερισμοί των ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Galileo GNSS.

Δυνατότητα ρωσικής «εμπλοκής και πλαστογράφησης»

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για το Κομμουνιστικό Κόμμα Επιλογής της Βουλής για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, εκπρόσωπος Μάικ Γκάλαχερ,  ανέφερε σε επιστολή προς την Πρόεδρο της FCC Τζέσικα Ρόζενβορσελ ότι, «τα τρέχοντα γεγονότα στην Ανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής ρωσικής παρεμβολής και παραποίησης των σημάτων GNSS) θέτουν υπό αμφισβήτηση τη σοφία της αποδοχής αυτής της παράκαμψης και υποδηλώνουν ότι είναι κρίσιμο η FCC να επιβάλει τους κανόνες της κατά της χρήσης μη εξουσιοδοτημένων σημάτων από ξένους δορυφόρους».

Οι δορυφόροι που ανήκουν στα συστήματα BeiDou της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και GLONASS της Ρωσίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ορισμένα αμερικανικά κινητά τηλέφωνα για τη λήψη και την επεξεργασία σημάτων GNSS.

«Πολλές συσκευές στις Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούν ήδη με ξένα σήματα», δήλωσε η Ρόζενβορσελ το 2018, αφού επισήμανε ότι τα αμερικανικά τηλέφωνα μπορούν να στέλνουν σήματα GNSS στους δορυφόρους ξένων χωρών. 

Μεταξύ των κατασκευαστών κινητών τηλεφώνων με τους οποίους επικοινώνησε η FCC είναι οι Samsung, Nokia, Motorola, Apple, Google και άλλοι που αποτελούν περίπου το 90% της αμερικανικής βιομηχανίας κινητών τηλεφώνων.

Μιλώντας σχετικά με την έρευνα της FCC, εκπρόσωπος δήλωσε: «Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη καταγραφή για το ποιες απειλές για την ασφάλεια, αν υπάρχουν, μεταφέρουν αυτά τα σήματα και αν οι κατασκευαστές φορητών συσκευών επεξεργάζονται αυτά τα σήματα κατά παράβαση των κανόνων της Επιτροπής».

Οι ΗΠΑ έχουν λάβει μέτρα για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών στο πλαίσιο του νόμου CHIPS. Υπάρχουν σοβαρές και αξιόπιστες ανησυχίες ότι η κατασκευή «τσιπ» για συσκευές των ΗΠΑ, στην Ταϊβάν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθούν για κινεζική κατασκοπεία και σαμποτάζ.

Ο νόμος CHIPS προβλέπει τη διάθεση 53 δισ. δολαρίων για επενδύσεις στην εγχώρια παραγωγή με τη χρήση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας και υποδομής εταιρειών όπως η Intel, η Samsung, η Micron και η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company.