Ο Τέντι Γουόρνερ, 19 ετών, ενδιαφερόταν πάντα για τη ρομποτική. Η οικογένειά του ήταν στον κλάδο και λέει ότι «μεγάλωσε» δουλεύοντας σε ένα μηχανουργείο ενώ πήγαινε στο λύκειο. Τώρα ο Γουόρνερ δημιουργεί μια δική του εταιρεία ρομποτικής, την Intempus, που θέλει να κάνει τα ρομπότ λίγο πιο «ανθρώπινα».
Η Intempus προσπαθεί να μετασκευάσει τα υπάρχοντα ρομπότ με συναισθηματικές εκφράσεις που μοιάζουν με τις ανθρώπινες, ώστε να βοηθήσει τους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν καλύτερα με αυτές τις μηχανές και να προβλέπουν καλύτερα τις κινήσεις τους. Η παροχή σε αυτά τα ρομπότ ανθρώπινων αντιδράσεων θα παράγει επίσης δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλύτερη εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Αυτά τα ρομπότ θα δείχνουν έκφραση μέσω κινητικών κινήσεων, δήλωσε ο Γουόρνερ στο TechCrunch.
«Οι άνθρωποι αντλούμε πολλά από τα υποσυνείδητα σήματά μας, όχι από το πρόσωπο, όχι από τη σημειολογία, αλλά αποκλειστικά από την κίνηση των χεριών και του κορμού σας», δήλωσε ο Γουόρνερ. «Αυτό επεκτείνεται στα σκυλιά και τις γάτες και σε άλλα ζώα που δεν είναι άνθρωποι», πρόσθεσε.
Ο Γουόρνερ δήλωσε ότι η ιδέα για το Intempus ήρθε όταν εργαζόταν στο ερευνητικό εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης Midjourney. Είπε ότι το Midjourney, όπως και πολλά άλλα ερευνητικά εργαστήρια ΤΝ, εργαζόταν πάνω σε μοντέλα παγκόσμιας ΤΝ, ή μοντέλα ΤΝ που κατανοούν και λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τη δυναμική του πραγματικού κόσμου και τις χωρικές ιδιότητες, σε αντίθεση με την απλή αιτία και το αποτέλεσμα.
«Τα ρομπότ σήμερα πηγαίνουν από το Α στο Γ, δηλαδή από την παρατήρηση στη δράση, ενώ οι άνθρωποι, και όλα τα έμβια όντα, έχουν αυτό το ενδιάμεσο βήμα Β που ονομάζουμε φυσιολογική κατάσταση», δήλωσε ο Γουόρνερ.
«Τα ρομπότ δεν έχουν φυσιολογική κατάσταση. Δεν διασκεδάζουν, δεν έχουν άγχος. Αν θέλουμε τα ρομπότ να κατανοούν τον κόσμο όπως ο άνθρωπος και να μπορούν να επικοινωνούν με τους ανθρώπους με έναν τρόπο που μας είναι έμφυτος, που είναι λιγότερο αλλόκοτος, πιο προβλέψιμος, πρέπει να τους δώσουμε αυτό το Β βήμα», ανέφερε.
Ο Γουόρνερ πήρε αυτή την ιδέα και άρχισε την έρευνα. Ξεκίνησε με δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας, η οποία μετρά την εγκεφαλική δραστηριότητα ανιχνεύοντας αλλαγές στη ροή του αίματος και του οξυγόνου, αλλά δεν λειτούργησε. Τότε ο φίλος του πρότεινε να δοκιμάσει έναν πολύγραφο (τεστ ανίχνευσης ψεύδους), το οποίο λειτουργεί καταγράφοντας δεδομένα από τον ιδρώτα, και άρχισε να έχει κάποια επιτυχία.
«Σοκαρίστηκα με το πόσο γρήγορα μπορούσα να πάω από τη λήψη δεδομένων ιδρώτα για τον εαυτό μου και μερικούς φίλους μου και στη συνέχεια να εκπαιδεύσω αυτό το μοντέλο που μπορεί ουσιαστικά να επιτρέψει στα ρομπότ να έχουν μια συναισθηματική σύνθεση με βάση μόνο τα δεδομένα ιδρώτα», δήλωσε.
Έκτοτε έχει επεκταθεί από τα δεδομένα ιδρώτα σε άλλους τομείς, όπως η θερμοκρασία του σώματος, ο καρδιακός ρυθμός και η φωτοπληθυσμογραφία, η οποία μετρά τις μεταβολές του όγκου του αίματος στο μικροαγγειακό επίπεδο του δέρματος, μεταξύ άλλων.
Ο Γουόρνερ εγκαινίασε την Intempus τον Σεπτέμβριο του 2024 και τους πρώτους τέσσερις μήνες ασχολήθηκε αποκλειστικά με την έρευνα. Τους τελευταίους λίγους έχει περάσει σε ένα μείγμα ανάπτυξης αυτών των συναισθηματικών δυνατοτήτων για τα ρομπότ και προσέλκυσης δυνητικών πελατών. Έχει ήδη υπογράψει επτά εταιρικούς συνεργάτες στον τομέα της ρομποτικής.
Σημειώνεται πως ο ίδιος δήλωσε ότι το επόμενο βήμα για την Intempus είναι η πρόσληψη προσωπικού -έκανε τα πάντα μέχρι τώρα ως ομάδα ενός ατόμου- και η μεταφορά μέρους της τεχνολογίας που έχει ήδη κατασκευαστεί μπροστά σε ανθρώπους για να αρχίσουν οι δοκιμές. Ενώ η εταιρεία εργάζεται επί του παρόντος για τη μετασκευή υφιστάμενων ρομπότ και σχεδιάζει να επικεντρωθεί σε αυτό, ο Γουόρνερ δήλωσε ότι δεν αποκλείει να κατασκευάσει η Intempus τα δικά της συναισθηματικά ευφυή ρομπότ στο μέλλον.
«Έχω ένα μάτσο ρομπότ, και τρέχουν ένα μάτσο συναισθήματα, και θέλω να έρθει κάποιος και να καταλάβει ότι αυτό το ρομπότ είναι ένα χαρούμενο ρομπότ, και αν μπορώ να μεταδώσω έμφυτα κάποιο συναίσθημα, κάποιες προθέσεις, τότε έχω κάνει σωστά τη δουλειά μου», δήλωσε. «Νομίζω ότι μπορώ, ξέρετε, να αποδείξω πραγματικά ότι το έκανα αυτό τους επόμενους τέσσερις με έξι μήνες».