IBM: Το μέλλον της κβαντικής πληροφορικής είναι σχεδόν μπροστά μας
Shutterstock
Shutterstock
Quartz

IBM: Το μέλλον της κβαντικής πληροφορικής είναι σχεδόν μπροστά μας

Η κβαντική πληροφορική έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει σημαντικά τις ανακαλύψεις της σε όλα τα πεδία, από τα φαρμακευτικά προϊόντα έως την πρόβλεψη της συμπεριφοράς του χρηματιστηρίου - και αυτές οι καινοτομίες θα μπορούσαν να είναι προ των πυλών, σύμφωνα με τον CEO της IBM Άρβιντ Κρίσνα.

Όπως αναφέρεται στο Quartz, η Τεχνητή Νοημοσύνη πρωταγωνιστεί στη βιομηχανία της τεχνολογίας, αλλά δεν πρόκειται να την οδηγήσει σε ένα μοντέλο ΤΝ που να γνωρίζουν όλοι, δήλωσε ο Κρίσνα την Τρίτη (12/03) στο SXSW στο Όστιν του Τέξας.

Αντίθετα, τόνισε ότι, «η επανάσταση αναμένεται να έρθει από την Τεχνητή Νοημοσύνη που θα λειτουργεί συμπληρωματικά με την κβαντική πληροφορική».

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μαθαίνει από την ήδη παραγόμενη γνώση, τη βιβλιογραφία, τα γραφικά κ.ο.κ., δεν προσπαθεί να καταλάβει τι πρόκειται να ακολουθήσει», δήλωσε ο Κρίσνα.

Ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο με τους κβαντικούς υπολογιστές που λειτουργούν σε υποατομικό επίπεδο και αποτελούν πιθανοτικά μοντέλα.

«Η τεχνολογία των κβαντικών υπολογιστών, όταν επιτευχθεί πλήρως, έχει τη δυνατότητα να είναι πολύ ταχύτερη από τους κανονικούς υπολογιστές και θα μπορούσε να ξεπεράσει αυτό που μπορούν να προσφέρουν τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε να δώσει πληροφορίες για το πώς συμπεριφέρεται η φύση», δήλωσε ο επικεφαλής της IBM, συγκεκριμένα για το υποατομικό επίπεδο.

«Μόλις μάθουμε πώς συμπεριφέρεται η φύση, τότε μπορούμε να μάθουμε πολλά περισσότερα, επειδή τίποτα από αυτά δεν υπάρχει στην υπάρχουσα γνώση», δήλωσε ο Κρίσνα.

Η πεποίθηση της βιομηχανίας για το πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί η τεχνολογία κβαντικών υπολογιστών έχει κλονιστεί πρόσφατα. Νωρίτερα φέτος, ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ και ο επικεφαλής της Meta Μαρκ Ζούκερμπεργκ ισχυρίστηκαν ότι οι χρήσιμοι κβαντικοί υπολογιστές απέχουν 15-30 χρόνια, γεγονός που έριξε τις μετοχές κβαντικών υπολογιστών όπως της IonQ και της Rigetti Computing.

Ο επικεφαλής της IBM τόνισε επίσης ότι η κβαντική πληροφορική θα μας εκπλήξει πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς δήλωσε στο Yahoo Finance ότι η κβαντική πληροφορική θα μπορούσε να είναι λειτουργική μέσα στα επόμενα 3 έως 5 χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τεχνητή Νοημοσύνη, σύμφωνα με τον Κρίσνα, είναι η έλλειψη εξειδίκευσης του τομέα - βαθιά γνώση συγκεκριμένων πεδίων ή περιοχών εφαρμογής - καθώς και η διαβόητη ενεργειακή ένταση της τεχνολογίας.

«Θα προβλέψω ότι σε πέντε χρόνια από τώρα, τα περισσότερα μοντέλα θα χρησιμοποιούν το 1% της ενέργειας που χρησιμοποιούν σήμερα», δήλωσε ο Krishna. «Νομίζω ότι το DeepSeek μας έδωσε μια πρώγευση για αυτό», πρόσθεσε.

Η κβαντική πληροφορική, αν και εξακολουθεί να είναι δαπανηρή, έχει τη δυνατότητα να είναι λιγότερο ενεργοβόρα από τα κέντρα δεδομένων Τεχνητής Νοημοσύνης.