Η Vercel παρουσίασε νέο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης ειδικά σχεδιασμένο για ανάπτυξη ιστοσελίδων

Η Vercel παρουσίασε νέο μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης ειδικά σχεδιασμένο για ανάπτυξη ιστοσελίδων

Η Vercel, η εταιρεία πίσω από την πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης V0, παρουσίασε ένα νέο μοντέλο AI ειδικά βελτιστοποιημένο για τη δημιουργία ιστοσελίδων. Το μοντέλο, με την ονομασία «v0-1.0-md», είναι πλέον διαθέσιμο μέσω API και έχει σχεδιαστεί για εφαρμογές τόσο front-end όσο και full-stack, σύμφωνα με την ομάδα της εταιρείας, σύμφωνα με το Techcrunch

Οι χρήστες μπορούν να το ενεργοποιήσουν με απλά κείμενα ή εικόνες, ενώ προς το παρόν διατίθεται σε beta έκδοση. Η πρόσβαση προϋποθέτει συνδρομή στο πρόγραμμα V0 Premium (20 δολάρια τον μήνα) ή στο Team plan (30 δολάρια ανά χρήστη το μήνα), με επιπλέον κόστος βάσει χρήσης.

Η κυκλοφορία του «v0-1.0-md» έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία αυξάνεται η υιοθέτηση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης από προγραμματιστές και επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με έρευνα του Stack Overflow, το 82% των προγραμματιστών δηλώνουν ότι χρησιμοποιούν ήδη Τεχνητή Νοημοσύνη για τη συγγραφή κώδικα. Επιπλέον, ο Jared Friedman της Y Combinator ανέφερε πως το 25% των startups στην ομάδα W25 δημιουργούν το 95% του κώδικά τους με Τεχνητή Νοημοσύνη.

Το μοντέλο της Vercel μπορεί να επιλύει αυτόματα συνηθισμένα σφάλματα προγραμματισμού και είναι συμβατό με εργαλεία και SDKs που υποστηρίζουν τη μορφή API της OpenAI. Έχει αξιολογηθεί ειδικά σε πλαίσια όπως το Next.js και μπορεί να επεξεργαστεί έως και 128.000 tokens ανά αίτημα – δηλαδή περίπου 750.000 λέξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Vercel δεν είναι η μόνη που επενδύει σε προσαρμοσμένα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης για τον προγραμματισμό. Τον τελευταίο μήνα, η JetBrains παρουσίασε το πρώτο ανοιχτού τύπου μοντέλο κωδικοποίησης AI, ενώ η Windsurf λάνσαρε τη σειρά μοντέλων SWE-1. Μόλις χθες, η Mistral παρουσίασε το Devstral, ένα μοντέλο σχεδιασμένο για συγκεκριμένα tasks προγραμματιστών.

Παρά τη ραγδαία εξέλιξη, τα μοντέλα αυτά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Συχνά παράγουν σφάλματα ή ενσωματώνουν τρωτά σημεία ασφάλειας, εξαιτίας αδυναμιών στην κατανόηση της λογικής και της σύνθετης δομής του κώδικα. Έτσι, παρά την αυξανόμενη διάδοσή τους, η ποιότητα του παραγόμενου λογισμικού παραμένει κρίσιμο ζήτημα.