Έπεσε στην ανάγκη των δυνάμεων του καπιταλισμού η Αυγή και το Κόκκινο. Μετά τις συσσωρευμένες ζημίες που υπερβαίνουν τα 18 εκατ. ευρώ, ο Σύριζα καλεί τους αναγνώστες, τους φίλους και τα μέλη του να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν την Αυγή και το Κόκκινο.
Έτσι η εταιρεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Σύριζα, η LEFT MEDIA A.E. προβαίνει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με ανοικτή δημόσια πρόσκληση. Ωστόσο, επειδή ο καπιταλισμός και ειδικά οι αγορές κεφαλαίων ακολουθούν κάποιους συγκεκριμένους κανόνες, είναι καλό να εξετάσουμε εάν η εταιρεία του Σύριζα, ακολουθεί στην αναζήτηση κεφαλαίων τις διαδικασίες που απαιτούνται, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια των συναλλαγών, η προστασία των επενδυτών και η τήρηση της νομοθεσίας.
Είχε προηγηθεί προ ένδεκα ετών μια αντίστοιχη προσπάθεια της οποίας η κατάληξη δεν έγινε ποτέ γνωστή. Η Αυγή είχε ανακοινώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προσκαλώντας ανοικτά «αναγνώστες», «φίλους» και «υποστηρικτές» της εφημερίδας να συμμετάσχουν. Βέβαια σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορευόταν και τότε η πρόσκληση συμμετοχής σε ΑΜΚ, στο ευρύτερο επενδυτικό κοινό, ακόμα κι αν αυτό αποτελείται από αναγνώστες, φίλους, υποστηρικτές και συναγωνιστές, αν δεν έχει προηγηθεί η έκδοση Ενημερωτικού Δελτίου και αν δεν έχει δοθεί η απαραίτητη έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Το «κάλεσμα» όπως είχε ονομαστεί για τη συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είχε βαθύ πολιτικό και ιδεολογικό χαρακτήρα. «Με την οικονομική, κοινωνική κρίση να συνεχίζεται λόγω των Μνημονιακών πολιτικών και τον Τύπο να δοκιμάζεται ακόμη περισσότερο, η “Αυγή” αγωνίζεται για την ενίσχυσή της.
Στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων της εφημερίδας μας (ιδιαίτερα μετά και τη φετινή κατάργηση δημοσίευσης των ισολογισμών) η Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας “Η Αυγή Α.Ε.” αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει τη στήριξη όλων των μετόχων, αναγνωστών, φίλων, υποστηρικτών της εφημερίδας τη Αριστεράς προκηρύσσοντας αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.»
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2014 δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα. Το μόνο που είχε προκύψει ήταν ότι στη μετοχική βάση της Αυγής είχε εισέλθει και μια εταιρεία κυπριακών συμφερόντων με περίπου 99.000 ευρώ. Και ερχόμαστε σήμερα, το 2025, να ξαναβλέπουμε το ίδιο έργο.
Στις 13 Μαΐου 2025, η Αυγή δημοσίευσε την είδηση ότι η Κεντρική Επιτροπή του Σύριζα αποφάσισε την αύξηση του Μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας "LEFT MEDIA A.E." κατά το ποσό ύψους 3.500.000 ευρώ. Στόχος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια εγγραφή νέων μετόχων είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των μέσων ενημέρωσης του κόμματος και συνολικά της Αριστεράς. Η αύξηση θα συντελεστεί με την έκδοση τριακοσίων πενήντα χιλιάδων (350.000) νέων ονομαστικών μετοχών, με ονομαστική αξία 10,00 ευρώ για κάθε μετοχή.
Στις 15 Μαΐου 2025 και πάλι η Αυγή δημοσιεύσει ότι θα γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο «105,5 στο Κόκκινο». Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ραδιοφωνικός σταθμός «105,5 στο Κόκκινο» προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Η αύξηση θα συντελεστεί με την έκδοση τριακοσίων πενήντα χιλιάδων (350.000) νέων ονομαστικών μετοχών, με ονομαστική αξία δέκα (10) ευρώ για κάθε μετοχή.
Πρόκειται περί δεύτερης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου; Μάλλον πρόκειται για την ίδια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που για κάποιο περίεργο και άγνωστο λόγο, η Left Media AE, επιθυμεί να το παρουσιάσει ως διαφορετικό γεγονός.
Σχετικά με τους όρους συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφάσισε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Left Media, δεν υπάρχουν στοιχεία. Παρά μόνο ότι αποφασίστηκε «να ξεκινήσει πανελλαδική καμπάνια για την προσέλκυση νέων μετόχων από τα μέλη και φίλους του κόμματος».
Αναζητώντας την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης μπήκαμε στο αρχείο του ΓΕΜΗ, όπου όμως βρήκαμε μόνο τα στοιχεία της τελευταίας δημοσίευσης του 2024. Στοιχεία σχετικά με την πρόσκληση για τη Γενική Συνέλευση των μετόχων τον Δεκέμβριο του 2024, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε εγκριθεί ο ισολογισμός του 2023. Για την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του 2025 που πρέπει αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ουδέν. Και ας μην ξεχνιόμαστε. Την απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μιας ΑΕ την λαμβάνουν οι μέτοχοι της εταιρείας μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου και όχι η Κεντρική Επιτροπή του Σύριζα.
Οπότε δεν έχουν απαντηθεί ούτε τα στοιχειώδη ερωτήματα για τη συμμετοχή ενός επενδυτή σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Ποιο είναι το ποσοστό των νέων μετοχών που εκδίδονται, σε σχέση με τις υπάρχουσες μετοχές;
Ποια είναι η αποτίμηση της εταιρείας Left Media AE;
Τι μέρος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα πάει στα καταβληθέντα κεφάλαια και τι μέρος στο αποθεματικό υπέρ το άρτιο;
Πώς προκύπτει η τιμή των 10 ευρώ ανά μετοχή;
Ποιο είναι το ανώτατο όριο συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου;
Και φυσικά, ποιο είναι το σημερινό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας;
Σύμφωνα με το στοιχεία από το ΓΕΜΗ όπως βλέπουμε, το μετοχικό κεφάλαιο της Left Media AE ανέρχεται στα 7.042.500 ευρώ.
Ωστόσο, στον δημοσιευμένο ισολογισμό και στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις του 2023, όπως βλέπουμε, το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο ανέρχεται στα 18.501.800 ευρώ. Υπάρχει μια διαφορά μεγαλύτερη των 11 εκατ. ευρώ! Ποιο από τα δυο ποσά είναι το ακριβές και ποιο το ψευδές;
Όπως βλέπουμε στον ίδιο ισολογισμό οι συσσωρευμένες ζημίες από την επιχειρηματική δραστηριότητα της Left Media AE ανέρχονται στα 18.295.388 ευρώ.
Και μάλιστα τα οικονομικά αποτελέσματα για το οικονομικό έτος 2023 είναι και αυτά ζημιογόνα, με τις ζημίες να φτάνουν τα 1.062.520,84 ευρώ.
Πώς προχωράει η Left Media ΑΕ σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με δημόσια πρόσκληση όταν έχει δημοσιεύσει μόνο τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 και όχι του 2024, ώστε να αποκτήσουν οι επενδυτές μια πλήρη εικόνα της σημερινής κατάστασης;
Έχει κυκλοφορήσει ενημερωτικό δελτίο για την κάλυψη των αναγκών πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού, εγκεκριμένο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όπως προβλέπεται από το νόμο;
Ποια τράπεζα ή εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών έχει αναλάβει το ρόλο του σύμβουλου έκδοσης;
H Aυγή και το Κόκκινο, βγήκαν παγανιά για να συγκεντρώσουν κεφάλαια, νομίζοντας ότι πηγαίνουν στο καφενείο της γειτονιάς τους για να πιούν ένα φραπέ. Ωστόσο, έπεσαν μέσα στα δίχτυα του καπιταλισμού, τον οποίο τόσο πολύ μισούν και λοιδορούν. Και πρέπει να δώσουν άμεσα τις σχετικές απαντήσεις.
ΥΓ. Η ερασιτεχνική προχειρότητα με την οποία κινείται ο Σύριζα, σε ένα τόσο σημαντικό οικονομικό θέμα, φέρνει εκ νέου στην επιφάνεια την επικίνδυνη αδυναμία αντίληψης της οικονομικής πραγματικότητας, την οποία βιώσαμε με τον πλέον επώδυνο τρόπο επί διακυβέρνησης Τσίπρα – Καμένου. Ο Σύριζα μπορεί να αλλάζει αρχηγούς, βλέπε Τσίπρα, Κασσελάκη, Φάμελο, ωστόσο παραμένει εκτός τόπου και χρόνου.