Υποκρισία από την Αριστερά - Ανάχωμα στον Ερντογάν το Ισραήλ
Λ. Καμπουρίδης για Γάζα

Υποκρισία από την Αριστερά - Ανάχωμα στον Ερντογάν το Ισραήλ

Για υποκριτική στάση και επιλεκτική αντιμετώπιση των εξελίξεων σε ό,τι αφορά τα τεκταινόμενα στη Γάζα, από την πλευρά των κομμάτων της Αριστεράς, κάνει λόγο ο συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου «Defense & Foreign Affairs» Λάζαρος Καμπουρίδης σε συνέντευξή του στο Liberal και τον Χρήστο Θ. Παναγόπουλο.

Ο έμπειρος στρατιωτικός αναλυτής υπογραμμίζει ότι «η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Ελληνισμού περνά μέσα από τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής».

Επισημαίνει δε ότι «ο άξονας Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας - Ισραήλ αποτελεί έναν παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας για την περιοχή».

Συνέντευξη στον Χρήστο Θ. Παναγόπουλο

Κύριε Καμπουρίδη, την Πέμπτη (22/05) δολοφονήθηκαν δύο Ισραηλινοί στην Ουάσινγκτον από ένοπλο που φώναζε «Λευτεριά στην Παλαιστίνη». Μήπως η στάση ορισμένων χωρών της Δύσης και η προπαγάνδα που γίνεται οδηγούν στην έξαρση της τρομοκρατίας;

Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι το Ισραήλ υστερεί στον αγώνα της επικοινωνίας. Δηλαδή, ενώ δίνει έναν αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, η Δύση πλέον βλέπει πολύ αρνητικά τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς. Σίγουρα, όλοι είμαστε εναντίον κάθε ενέργειας, η οποία στρέφεται εναντίον αθώων πολιτών και μάλιστα μικρών παιδιών, όμως δεν στηλιτεύεται από την άλλη πλευρά και το γεγονός ότι η τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς δημιουργεί επιχειρησιακά ορμητήρια κάτω από νοσοκομεία, στην ουσία παγιδεύοντας τους χώρους αυτούς και προκαλώντας θανάτους αθώων και γυναικόπαιδων από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Μπορούμε να πούμε ότι υφίσταται μία υποκριτική στάση της Δύσης, μιας και κρίνει  εντελώς αρνητικά τον αγώνα του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς, αν και αρχικά είχε ταχθεί υπέρ του Ισραήλ, όταν είχε πραγματοποιηθεί η τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, με την Ε.Ε. μάλιστα να απειλεί και με επανεξέταση της συμφωνίας σύνδεσης του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το τρομοκρατικό χτύπημα στο εβραϊκό μουσείο στην Ουάσιγκτον νομίζω ότι είναι ένα χαρακτηριστικό συμβάν και θα πρέπει να περιμένουμε και πολλά άλλα παρόμοια μιας και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πολλών χωρών της Δύσης έχουν θυματοποιήσει την Χαμάς, παρουσιάζοντάς την ως ένα απελευθερωτικό κίνημα, που στην ουσία είναι μια τρομοκρατική οργάνωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η διάψευση από το BBC της αρχικής είδησης ότι απειλείται η ζωή 15.000 βρεφών και μικρών παιδιών στη Γάζα, λόγω του αποκλεισμού της περιοχής από τις δυνάμεις του Ισραήλ. Οπότε βλέπουμε μια βιαστική κίνηση πολλών δυτικών μέσων ενημέρωσης να παρουσιάσουν ως θύτη το Ισραήλ, θυματοποιώντας την Χαμάς στη Γάζα.

Κατά την άποψή σας, πού οφείλεται αυτή η προπαγάνδα και πού αποσκοπεί;

Θα πρέπει να πούμε ότι πίσω από τη Χαμάς βρίσκονται η Τουρκία και το Κατάρ, το οποίο φαίνεται ότι χρηματοδοτεί πολιτικούς αξιωματούχους, αλλά και δημοσιογράφους χωρών της Δύσης προκειμένου να στοχοποιηθεί το Ισραήλ, του οποίου η στρατηγική επιβίωσης είναι σε αντίθεση με τις επιδιώξεις του δόγματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το οποίο προωθείται από τη Ντόχα και την Άγκυρα, με απώτερο σκοπό την εξαφάνιση του Ισραήλ και την ισλαμοποίηση της Ευρώπης.

Περνώντας στη χώρα μας είδαμε ανακοινώσεις από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και όλη την Αριστερά για «εθνοκάθαρση», «γενοκτόνια» και «εγκληματία Νετανιάχου». Είναι στη λάθος πλευρά της ιστορίας η Αριστερά; Και σας το ρωτώ αυτό τη στιγμή, μάλιστα, που η κυβέρνηση καλεί το Ισραήλ να δώσει λύση στην ανθρωπιστική κρίση.

Πριν απαντήσω, θα πρέπει να τονίσω και πάλι ότι είμαι εναντίον κάθε εικόνας επίθεσης εναντίον γυναικόπαιδων και αθώων πολιτών, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε και την άλλη πλευρά, ενθυμούμενοι τα θύματα που είχε το Ισραήλ από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023. Μια επίθεση, η οποία προετοιμάστηκε πολλά χρόνια από μια τρομοκρατική οργάνωση και η οποία δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το μέλλον της Παλαιστίνης, αλλά προωθεί την ατζέντα της ισλαμοποίησης της Δύσης.

Τώρα, αναφορικά με αυτό που ρωτήσατε, θα πρέπει να πούμε ότι υπάρχει υποκριτική και επιλεκτική των θεώρηση πραγμάτων και ανάγνωση της πραγματικότητας όχι μόνο από τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και από άλλα μικρά κόμματα, μιας και παρατηρήθηκε να αποφεύγουν να αναφέρονται και να καταδικάζουν τις διώξεις και τις θηριωδίες του Τούρκων εναντίον των Κούρδων καθώς και τις θηριωδίες του στρατού του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων στο Αρτσάχ.

Συμφωνώντας, με αυτό που λέτε, για τον τρόπο που εκτιμούν την κατάσταση κάποια κόμματα της Αριστεράς και όχι μόνον, φαίνεται ότι ερμηνεύουν το θέμα αυτό μέσα από μια δήθεν ανθρωπιστική ευαισθησία αποφεύγοντας να δεχθούν ότι ο αγώνας του Ισραήλ στην περιοχή είναι και ένας αγώνας της Δύσης απέναντι στους στόχους του ακραίου ισλαμισμού ο οποίος χρηματοδοτείται από το Κατάρ και προωθείται από την Τουρκία. Όλοι είμαστε υπέρ της ανθρώπινης ζωής όμως δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι το Ισραήλ αποτελεί ένα προπύργιο της Δύσης απέναντι τους στόχους του ακραίου Ισλάμ. 

Αρκετοί αναλυτές τονίζουν πως η Ελλάδα έχει μείνει με έναν ισχυρό σύμμαχο, το Ισραήλ εν προκειμένω, έναντι του Ερντογάν στη Μεσόγειο, ο οποίος πλέον αναδεικνύεται σε περιφερειακό παίκτη. Ποια η γνώμη σας;

Είναι αλήθεια ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναβαθμιστεί η εικόνα αλλά και η γεωπολιτική αξία της Τουρκίας μέσα από τις πρωτοβουλίες του Ερντογάν και με τη χρηματοδότηση του Κατάρ. Στο εσωτερικό πεδίο, ο Ερντογάν έχει σημειώσει σοβαρές επιτυχίες και αναφέρομαι στο κουρδικό αλλά και στο θέμα της «αφωνίας» της Δύσης με αφορμή τη φυλάκιση του Εκρέμ Ιμάμογλου. Στο εξωτερικό πεδίο, είδαμε το προηγούμενο διάστημα η Τουρκία να φιλοξενεί τη Σύνοδο για το Ουκρανικό αλλά και τη Σύνοδο αξιωματούχων άλλων χωρών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ μεγάλη τουρκική  επιτυχία  θεωρείται για την Τουρκία και το θέμα της ένταξης στο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως από την άλλη πλευρά, είναι στρεβλή και υπερβολική η εικόνα που παρουσιάζεται από κάποιους αναλυτές, ότι η Ελλάδα έχει μείνει απομονωμένη με μόνο σύμμαχο το Ισραήλ.

Η Ελλάδα έχει ενεργό ρόλο στην Ε.Ε., ας μην ξεχνάμε το ρόλο της τελευταίας στην στάση τεσσάρων τουρκόφωνων χωρών της Κεντρικής Ασίας, έναντι της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας και διατηρεί συμμαχίες με χώρες της περιοχής η σχέση  των οποίων με την Τουρκία θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως πολύ εύθραυστη (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, κλπ).

Επιπρόσθετα, δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η κεντρική αμερικανική πολιτική στην περιοχή τάσσεται υπέρ του Ισραήλ, παρά τη διαφορετική εικόνα που δημιουργήθηκε από την τελευταία επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Παρά τα γνωστά σκαμπανεβάσματα του Προέδρου Τράμπ, η εξέλιξη των θεμάτων για το μέλλον της Συρίας, του Ουκρανικού αλλά και των συζητήσεων με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα, θα αποκαλύψει ότι ο άξονας Ελλάδας - Κυπριακής Δημοκρατίας - Ισραήλ αποτελεί έναν παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας για την περιοχή. Η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του Ελληνισμού περνά μέσα από τη στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στη Γάζα; Γιατί δεν δίνει η Χαμάς πίσω τους ομήρους και να λήξει ο πόλεμος; Νομίζω το είπε ξανά ο Νετανιάχου πως είναι ένας όρος που αν εκπληρωθεί, τότε σταματά ο πόλεμος.

Αυτό που σκοπεύει το Ισραήλ είναι η πλήρης εκκαθάριση της Χαμάς από την Γάζα. Η Χαμάς θεωρεί ότι σε περίπτωση που ολοκληρώσει την παράδοση των ομήρων θα χάσει κάθε έρεισμα εκβιασμού του Ισραήλ και θα ακολουθήσει ευρεία στρατιωτική επιχείρηση εκκαθάρισής της από τις δυνάμεις του Ισραήλ.

Στο θέμα, πάντως, της εξίσωσης αυτής θα πρέπει να βάλουμε και τον παράγοντα Συρία. Η Τουρκία προσπαθεί να σταθεροποιήσει το καθεστώς Τζολάνι. Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην επίσκεψη του στη Μέση Ανατολή αποκάλυψε ότι πείσθηκε να μιλήσει με τον Τζολάνι μετά από την συμβουλή του Ερντογάν αλλά και του Σαουδάραβα διαδόχου. Η Άγκυρα επιδιώκει πάση θυσία την σταθεροποίηση της κατάστασης στη Συρία, την άρση του εμπάργκο και του οικονομικού αποκλεισμού της χώρας προκειμένου να σταθεροποιηθεί το καθεστώς, ώστε να παραμείνει μια ενωμένη χώρα και όχι ένα ομόσπονδο κράτος, προκειμένου να μπορεί να το ελέγχει πλήρως, ως δορυφόρο – παράρτημα της Τουρκίας. Είναι κάτι το οποίο φαίνεται ότι δεν το θέλουν οι μειονότητες και μιλάω για τους Κούρδους, τους Δρούζους, τους Αλαουΐτες και τους Χριστιανούς, οι οποίοι υποφέρουν ακόμη και τώρα υπό το καθεστώς της Δαμασκού.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, απέναντι στην προαναφερόμενη επιδίωξη της Άγκυρας στη Συρία, βρίσκεται η Ρωσία, η οποία εμφανίζεται προστάτης των Αλαουϊτών, οι ΗΠΑ που συνεχίζουν την πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη των Κούρδων της Ροτζάβα και το Ισραήλ, το οποίο στηρίζει όλες τις μειονότητες που διώκονται στη Συρία από τους τζιχαντιστές του Τζολάνι. Η υποκρισία των ελληνικών κομμάτων που προαναφέρθηκαν, φαίνεται και σε αυτό το σημείο μιας και βλέπουμε ότι δεν έχουν ορθώσει φωνή, δεν έχουν μιλήσει για τις διώξεις και σφαγές των μειονοτήτων αυτών από το καθεστώς Τζολάνι στη Σύρια.

Ποιος ο ρόλος της Τουρκίας και οι σχέσεις της με τη Χαμάς; Την οποία κατηγόρησε η Παλαιστινιακή Αρχή πως η ίδια αξιοποιεί προς ίδιον όφελος την ανθρωπιστική βοήθεια;

Την επόμενη της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, είδαμε το μήνυμα Ερντογάν προς τον Νετανιάχου που χαρακτήριζε τη Χαμάς μη τρομοκρατική οργάνωση καλώντας το Ισραήλ να αναγνωρίσει ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος. Αμέσως μετά, τουρκικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει ότι η τρομοκρατική επίθεση εξυπηρετούσε τον σκοπό της ακύρωσης του διαδρόμου Ινδία, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Κυπριακή Δημοκρατία, Ελλάδα, Ευρώπη (IMEC), τον οποίο δεν επιθυμεί η Άγκυρα. Στη συνέχεια η Τουρκία έδειξε καθαρά ότι ήταν βρισκόταν πίσω από αυτήν την επίθεση. Η Τουρκία υποστήριξε την Χαμάς, πολιτικά, εξοπλιστικά και οικονομικά και με παροχή πληροφοριών. Όλα αυτά με τη βοήθεια και την οικονομική υποστήριξη του Κατάρ, σε ένα πλαίσιο προώθησης του στόχου του ακραίου Ισλάμ με σκοπό την ισλαμοποίηση της Δύσης.

Επιχειρησιακά σε τι φάση βρισκόμαστε στη Γάζα και ποιες οι ισορροπίες που διαμορφώνονται στην περιοχή μετά και τα γεγονότα στη Συρία;

Το Ισραήλ αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει πρόθεση της Χαμάς για παράδοση όλων των ομήρων και προχωρά σε στρατιωτικές επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας με σκοπό την πλήρη εξάλειψη της τρομοκρατικής οργάνωσης από τη Γάζα. Επίσης το Ισραήλ θα συνεχίσει την αντιμετώπιση όλων των εξωτερικών απειλών ενώ παράλληλα θα επιδιώξει να διατηρήσει τις ζώνες ασφαλείας εντός του Λιβάνου και της Συρίας με σκοπό την ασφάλεια της εδαφικής του επικράτειας. Μία πιθανή ισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν θα εξαρτηθεί από το μέλλον των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αλλά και την στάση των ΗΠΑ.


* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης είναι απόφοιτος της Σχολής Εθνικής Άμυνας, κάτοχος MBA από το Nottingham Trend University, Πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του ΔΠΘ, και υποψήφιος Διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ διετέλεσε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1995-1999, Ακόλουθος Άμυνας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα/παράλληλη διαπίστευση στο Μπακού την περίοδο 2013-2017. Είναι συνεργάτης του αμερικανικού Ινστιτούτου αναλύσεων, «Defense & Foreign Affairs». Αποστρατεύθηκε τον Μάρτιο / 2022.