Η Samsung ετοιμάζει έξυπνους φακούς επαφής με ενσωματωμένη κάμερα

Η Samsung ετοιμάζει έξυπνους φακούς επαφής με ενσωματωμένη κάμερα

(Φωτ.: Στους έξυπνους φακούς επαφής της Samsung θα (βρουν τρόπο να) χωρέσουν και μικροσκοπικές κεραίες, μέσω των οποίων θα γίνεται εφικτή η μεταφορά οπτικού περιεχομένου από ή/και προς άλλες έξυπνες συσκευές –π.χ. ένα smartphone.)

Του Γιάννη Γορανίτη

Τα έξυπνα και wearable gadgets φοριούνται σε κάθε πιθανό κι απίθανο σημείο του ανθρώπινου σώματος. Ήταν θέμα χρόνου να μας μπουν στο μάτι. Το αστείο ίσως να μην είναι ιδιαίτερα πνευματώδες, αλλά το σίγουρο είναι ότι στο άμεσο μέλλον οι έξυπνοι φακοί επαφής θα αποτελούν πραγματικότητα.

Πριν μερικές ημέρες έγινε δεκτή η αίτηση της Samsung για μια σχετική πατέντα από την αρμόδια υπηρεσία της Νότιας Κορέας. Αν και απλοποιούμε ισοπεδωτικά ένα ιδιαίτερα περίπλοκο project, ο φακός αυτός θα λειτουργεί ως οθόνη –ή για να είμαστε πιο ακριβείς ως επιφάνεια προβολής– στην οποία θα απεικονίζονται εικόνες και πληροφορίες.

Κάμερα ματιού

Στην περιγραφή της κατατεθειμένης πατέντας αναφέρεται η ενσωμάτωση ειδικής κάμερας, αλλά και αισθητήρων οι οποίοι θα καθιστούν εφικτό τον χειρισμό των φακών με το απλό ανοιγοκλείσιμο των ματιών. Επίσης, στους έξυπνους φακούς επαφής θα (βρουν τρόπο να) χωρέσουν και μικροσκοπικές κεραίες, μέσω των οποίων θα γίνεται εφικτή η μεταφορά οπτικού περιεχομένου από ή/και προς άλλες έξυπνες συσκευές –π.χ. ένα smartphone.

Επειδή όλα αυτά ακούγονται ιδιαίτερα περίπλοκα και η περιγραφή της πατέντας είναι στα κορεατικά, εμπιστευτήκαμε το πολύ καλό site των φανατικών της Samsung, SamMobile. Εκεί ανακαλύψαμε επιπλέον λεπτομέρειες για το ιδιαίτερα υποσχόμενο αυτό project της Samsung, αλλά και πληροφορηθήκαμε το βασικό του στόχο, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία μιας πιο ολοκληρωμένης εμπειρίας επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality/AR).

Βέβαια, από την κατάθεση μιας πατέντας μέχρι να φτάσει το τελικό προϊόν στα ράφια των καταστημάτων μεσολαβεί τεράστια απόσταση, οπότε θα πρέπει να είμαστε υπομονετικοί. Ειδικά τα τελευταία χρόνια στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας παρατηρείται το φαινόμενο της σωρηδόν κατάθεσης πατεντών ακόμη και για προϊόντα ή εφαρμογές που οι εταιρείες δεν σκοπεύουν να λανσάρουν στο εμπόριο. Η εξήγηση είναι απλοϊκή, αλλά άκρως πειστική: θέλουν να προλάβουν τους ανταγωνιστές τους από το να κυκλοφορήσουν ένα αντίστοιχο προϊόν.

Περισσότερες πληροφορίες στο Sammobile.

Και η Google στο παιχνίδι

Τόσο η εμπειρία της επαυξημένης πραγματικότητας AR όσο και τα wearables είναι τομείς που απασχολούν πολυάριθμες εταιρείες του χώρου, με πρώτη την Google, η οποία επένδυσε αρκετά στην ανάπτυξη του Google Glass. Παρά τη χλιαρή υποδοχή των γυαλιών της και την οριστική απόσυρση του πρωτότυπου μοντέλου, η Google κάθε άλλο παρά διατεθειμένη δείχνει να εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη αγορά. Στο ανενεργό πλέον site αναγράφεται ότι «το ταξίδι δεν τελειώνει εδώ». Άλλωστε τον περασμένο Δεκέμβριο κατέθεσε νέα αίτηση για πατέντα μιας διαφορετικής εκδοχής των Google Glasses (φωτ.).

Οι έξυπνοι φακοί επαφής, πάντως, παρά την παρόμοια στόχευση, έχουν ένα βασικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα γυαλιά: επιτρέπουν την προβολή (και καταγραφή) οπτικού υλικού στα μάτια του χρήστη, χωρίς αυτός να γίνεται αντιληπτός από τους γύρω του. Σε αντίθεση με όσους φορούσαν Google Glass και γίνονταν αντικείμενα χλευασμού.

Αυτός είναι, προφανώς, και ο λόγος που η Google με τη σειρά της κατέθεσε αιτήσεις για δύο αντίστοιχες πατέντες με στόχο την ανάπτυξη έξυπνων φακών επαφής. Το δικό της project βέβαια έχει διαφορετική στόχευση, αφού οι ειδικοί αισθητήρες που θα ενσωματώνονται στον φακό θα μετρούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του χρήστη, όπως και άλλες πληροφορίες ζωτικής σημασίας.

H ανάπτυξη των συγκεκριμένων «ιατρικής χρήσης» φακών επαφής της Google έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με τη Verity, ενώ φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Novartis, έχουν εκφράσει έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίησή τους.