Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να αξιοποιήσει κονδύλια της ΕΕ για την απόκτηση μετοχών σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη και την κβαντική τεχνολογία, στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει την κυριαρχία των ΗΠΑ στον τεχνολογικό τομέα.
Σύμφωνα με προσχέδιο στρατηγικής που δημοσιεύει το Politico, η ΕΕ θα δημιουργήσει ένα νέο ταμείο με την ονομασία Scaleup Europe, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία εντός του επόμενου έτους. Το ταμείο θα διαχειρίζεται από τον ιδιωτικό τομέα και θα συγχρηματοδοτείται από ιδιώτες επενδυτές.
Το σχέδιο, που αναμένεται να δημοσιευθεί την Τετάρτη, έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων ανησυχιών για την τεχνολογική εξάρτηση της ΕΕ από τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυνάμεις.
Το νέο ταμείο αποσκοπεί στην αντιμετώπιση ενός «σαφούς χρηματοδοτικού κενού» που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες κατά την ανάπτυξη υψηλού ρίσκου και εντάσεως κεφαλαίου τεχνολογιών, οι οποίες συχνά απαιτούν επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ.
Η έλλειψη κεφαλαίων για το επόμενο στάδιο ανάπτυξης «ενέχει σημαντικούς κινδύνους για την ΕΕ», όπως η απώλεια νεοφυών επιχειρήσεων και τεχνολογιών στρατηγικής σημασίας από την ευρωπαϊκή αγορά, σημειώνεται στο προσχέδιο.
«Μια ευρωπαϊκή κλιμάκωση με κρίσιμη μάζα, που θα λειτουργεί βάσει των κανόνων της αγοράς, είναι απαραίτητη για την κάλυψη αυτού του κενού και την ενίσχυση της οικονομικής ασφάλειας και της τεχνολογικής κυριαρχίας της ΕΕ», υπογραμμίζεται.
Το προσχέδιο - το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες για το ταμείο σε σχέση με προηγούμενα έγγραφα - φανερώνει ότι η Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειές της να επενδύσει σε εταιρείες με υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό εντός της Ένωσης.
Το νέο ταμείο θα επιτρέπει στην Επιτροπή και σε ιδιώτες επενδυτές να αποκτούν άμεση συμμετοχή σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κβαντική τεχνολογία, οι καθαρές τεχνολογίες, οι ημιαγωγοί, τα προηγμένα υλικά και η βιοτεχνολογία.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας της ΕΕ έχει ήδη προχωρήσει σε παρόμοιες επενδύσεις, αλλά σε εταιρείες πολύ μικρότερης κλίμακας και πρώιμου σταδίου.
Παράλληλα, η Επιτροπή επιδιώκει να διευκολύνει τη δημιουργία και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, επιταχύνοντας σημαντικά τις διαδικασίες σύστασης. Σύμφωνα με το προσχέδιο, επιδιώκεται οι εταιρείες να μπορούν να ιδρύονται ακόμη και εντός 48 ωρών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει, κατά το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ένα νέο καθεστώς με «ενιαίο σύνολο κανόνων που θα βασίζεται εξ ορισμού σε ψηφιακές λύσεις», ώστε να διευκολυνθεί η ίδρυση και η κλιμάκωση εταιρειών.
Το μοντέλο της σύστασης εντός δύο ημερών είναι εμπνευσμένο από πρακτικές φιλικών προς τις επιχειρήσεις πολιτειών των ΗΠΑ, όπως το Ντέλαγουερ, και στόχος είναι να καταστεί ο ευρωπαϊκός χώρος πιο ελκυστικός για τεχνολογικές startups.
Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, έχουν επανειλημμένα επισημάνει τις χρονοβόρες και δαιδαλώδεις διαδικασίες που συναντούν κατά την ίδρυσή τους, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όταν επιθυμούν να επεκταθούν σε νέες αγορές εντός της ΕΕ.