H Eλλάδα στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης: Το project της Google, το «Ithaca» και o Δαίδαλος

H Eλλάδα στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης: Το project της Google, το «Ithaca» και o Δαίδαλος

Εντείνονται οι προσπάθειες της κυβέρνησης για να μπει η Τεχνητή Νοημοσύνη στο Δημόσιο. Ο Δρ. Γιάννης Ασσαέλ της Google Deepmind αναλαμβάνει σύμβουλος στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα συμβουλεύει για ζητήματα AI. Ο κ. Ασσαέλ εντάσσεται στην ομάδα του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνου Κυρανάκη. 

Ο 31χρονος διακρίθηκε στους “30 Under 30” του περιοδικού Forbes και στους “MIT Innovators Under 35”. Το “παιδί-θαύμα” που από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας βρέθηκε στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, αναλαμβάνει σύμβουλος,  και μάλιστα άμισθος, για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Παράλληλα, ο νεαρός επιστήμονας εργάζεται για την Google DeepMind, η οποία είναι ένα ερευνητικό εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης που λειτουργεί ως θυγατρική της Google. Η DeepMind ξεκίνησε το 2010, με μια διεπιστημονική προσέγγιση για την κατασκευή γενικών συστημάτων AI. Το ερευνητικό εργαστήριο συγκέντρωσε νέες ιδέες και προόδους στη μηχανική μάθηση, τη νευροεπιστήμη, τη μηχανική, τα μαθηματικά, την προσομοίωση και την υπολογιστική υποδομή, μαζί με νέους τρόπους οργάνωσης επιστημονικών προσπαθειών.

Το έργο «Ithaca»

Την περασμένη μόλις εβδομάδα, συμμετείχε στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας της Google στην Ελλάδα, όπου παρουσίασε στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το «Ithaca». To Ithaca είναι το πρώτο νευρωνικό δίκτυο τεχνητής νοημοσύνης που έχει κατασκευαστεί για την κειμενική αποκατάσταση, τη γεωγραφική και τη χρονολογική απόδοση αρχαιοελληνικών επιγραφών και έχει σχεδιαστεί για να βοηθά και να επεκτείνει τη ροή εργασίας του ιστορικού. 

To Ithaca από μόνο του επιτυγχάνει 62% ακρίβεια κατά την αποκατάσταση κατεστραμμένων κειμένων, μόλις οι ιστορικοί χρησιμοποιούν το Ithaca οι επιδόσεις τους εκτινάσσονται από 25% σε 72%, επιβεβαιώνοντας τον αντίκτυπο αυτής της συνεργιστικής ερευνητικής βοήθειας. Μπορεί να αποδώσει επιγραφές στο αρχικό τους σημείο εύρεσης με ακρίβεια 71% και μπορεί να τις χρονολογήσει σε απόσταση μικρότερη των 30 ετών από το εύρος της επίγειας αλήθειας, επαναπροσδιορίζοντας βασικά κείμενα της Κλασικής Αθήνας και συμβάλλοντας σε επίκαιρες συζητήσεις στην Αρχαία Ιστορία.

Το project Gemini

Η DeepMind, παρουσίασε 2 μέρες νωρίτερα το πιο σύγχρονο και καινοτόμο μοντέλο AI στην αγορά. Πρόκειται για το Gemini, που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν “ναυαρχίδα” της Τεχνητής Νοημοσύνης και είναι το πρώτο μοντέλο που ανακοινώνεται μετά την παγκόσμια σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια του AI που διεξήχθη τον περασμένο μήνα.

Το Gemini θεωρείται ότι έχει ξεπεράσει τα υπάρχοντα λογισμικά του τομέα, καθώς εμφανίζει “προηγμένη συλλογιστική” σε πολλαπλές μορφές, ενώ έχει τη δυνατότητα να ελέγξει και να βαθμολογήσει ακόμη και… μαθητικές ασκήσεις φυσικής! Κι ενόσω εργάζεται, λοιπόν, για την Google DeepMind, ο Γιάννης Ασσαέλ συμφώνησε να γίνει άμισθος σύμβουλος του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προσφέροντας στο ελληνικό κράτος τις πολύτιμες γνώσεις και υπηρεσίες του στον τομέα των νέων τεχνολογιών.

Έρχεται ο «Δαίδαλος»

Την ίδια στιγμή σάρκα και οστά παίρνει η προσπάθεια του Δημοσίου να μπει στην Τεχνητή Νοημοσύνη μέσω του ψηφιακού βοηθού του gov.gr. Στα μέσα του Δεκεμβρίου αναμένεται να δημοπρατηθεί ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος συνολικής αξίας 50 εκατ. ευρώ. 

Θα διαθέτει ισχύ 55 Petaflots, δηλαδή θα είναι σε θέση να εκτελεί 55 εκατομμύρια δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο. Θα εγκατασταθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και αντίστοιχους ευρωπαϊκούς πόρους.