Επιστήμονες δημιούργησαν ανακυκλώσιμα πλαστικά από ισχυρή κόλλα
Shutterstock
Shutterstock

Επιστήμονες δημιούργησαν ανακυκλώσιμα πλαστικά από ισχυρή κόλλα

Ερευνητές ανακάλυψαν έναν νέο τρόπο να μετατρέψουν την υπερκόλλα (Super Glue) σε ένα ισχυρό, διάφανο και ανακυκλώσιμο πλαστικό. 

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε την υπερκόλλα, ένα υλικό χαμηλού κόστους και κατάφερε να φτιάξει ανακυκλώσιμα αντικείμενα, όπως μαχαιροπίρουνα, ξυραφάκια.

Οι επιστήμονες του αμερικανικού πανεπιστημίου Μπόιζ δημοσίευσαν στο περιοδικό «Science Advances» της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης, τα νέα τους ευρήματα. 

Η ρύπανση από πλαστικά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής με τα πλαστικά προϊόντα που απορρίπτονται να μολύνουν τους ωκεανούς και να συσσωρεύονται σε χωματερές. Αν και ορισμένα πλαστικά μπορούν να ανακυκλωθούν, η διαδικασία ανακύκλωσης είναι ενεργοβόρα και αναποτελεσματική.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, οι ερευνητές Άλισον Κρίστι και Σκοτ Φίλιπς, στράφηκαν στον κυανοακρυλικό αιθυλεστέρα, ένα φθηνό και εύκολα παραγόμενο μονομερές που χρησιμοποιείται στις ισχυρές κόλλες. Οι επιστήμονες σχεδίασαν μια διαδικασία πολυμερισμού που μετατρέπει αυτό το μονομερές σε πολύ-κυανοακρυλικό αιθυλεστέρα για να παράγουν μια νέα μορφή πλαστικού που δεν βασίζεται σε πετρελαϊκά υλικά. Κατά τη διάρκεια διαφόρων δοκιμών, τα πλαστικά αυτά έδειξαν ευνοϊκές θερμικές ιδιότητες και παρέμειναν σταθερά σε ζεστά και υγρά περιβάλλοντα.

Στη συνέχεια τα στέρεα αυτά πλαστικά θα μπορούσαν να αποπολυμεριστούν και να ανακυκλωθούν ξανά στα υγρά μονομερή συστατικά τους. Όπως σημειώνεται, η νέα διαδικασία παραγωγής μπορεί εύκολα να κλιμακωθεί και παρέχει απόδοση ανακύκλωσης έως και 93%.

Η εύρεση ενός αντικαταστάτη για το πολυστυρένιο είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα βιώσιμα πλαστικά.