Αγωγή κατά του τεχνολογικού κολοσσού της Microsoft και της OpenAI, της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από τη δημοφιλή εφαρμογή ChatGpt, κατέθεσαν οι «New York Times», καταγγέλλοντας καταπάτηση των πνευματικών δικαιωμάτων της, για την ανάπτυξη προϊόντων Τεχνητής Νοημοσύνης.
Στην αγωγή που κατατέθηκε την Τετάρτη η αμερικανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας εκμεταλλεύθηκαν το περιεχόμενό της χωρίς άδεια, για να δημιουργήσουν υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης, ανάμεσά τους το chatbot ChatGPT της OpenAI και το Copilot της Microsoft.
Σύμφωνα με το νομικό τμήμα της εφημερίδας, τα εργαλεία AI εκπαιδεύτηκαν πάνω σε εκατομμύρια άρθρα των «New York Times», αντλώντας υλικό για να προσφέρουν απαντήσεις στις ερωτήσεις των χρηστών.
Shutterstock
Οι «New York Times» αναφέρουν στην αγωγή που κατέθεσαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης ότι επιδιώκουν να ζητήσουν από τη Microsoft και την OpenAI να λογοδοτήσουν για τα «δισεκατομμύρια δολάρια σε νόμιμες και πραγματικές αποζημιώσεις» που πιστεύουν ότι τους οφείλονται για την «παράνομη αντιγραφή και τη χρήση των μοναδικά πολύτιμων έργων των "New York Times"».
Σε δήλωσή τους μετά από αίτημα του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC για σχολιασμό, οι «New York Times» αναφέρουν ότι «αναγνωρίζουν τη δύναμη και τις δυνατότητες του GenAI για το κοινό και τη δημοσιογραφία», αλλά προσθέτουν ότι «το δημοσιογραφικό υλικό θα πρέπει να χρησιμοποιείται για εμπορικό όφελος με την άδεια της αρχικής πηγής».
«Αυτά τα εργαλεία κατασκευάστηκαν και συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ανεξάρτητη δημοσιογραφία και περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο μόνο επειδή εμείς και οι συνάδελφοί μας το αναφέραμε, το επεξεργαστήκαμε και το ελέγξαμε με υψηλό κόστος και με σημαντική τεχνογνωσία», τονίζει η εφημερίδα.
«Η ισχύουσα νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων προστατεύει τη δημοσιογραφία και το περιεχόμενό μας. Εάν η Microsoft και η OpenAI θέλουν να χρησιμοποιούν το υλικό μας για εμπορικούς σκοπούς, ο νόμος απαιτεί να λάβουν πρώτα την άδειά μας. Δεν το έχουν κάνει», υπογραμμίζουν οι «New York Times».
Η αμερικανική εφημερίδα εκπροσωπείται στη νομική διαδικασία από τη νομική εταιρεία Susman Godrey, η οποία εκπροσώπησε τη Dominion Voting Systems στην αγωγή δυσφήμισης κατά του Fox News, η οποία κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 787,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η ίδια νομική εταιρεία εκπροσωπεί επίσης τον συγγραφέα Τζούλιαν Σάνκτον (Julian Sancton) και άλλους συγγραφείς σε μια ξεχωριστή αγωγή κατά της OpenAI και της Microsoft, που κατηγορεί τις εταιρείες ότι χρησιμοποίησαν υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα χωρίς άδεια για διάφορες εκδόσεις του ChatGPT.
Shutterstock
«Μαζική παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων»
Οι «New York Times» είναι ένας από τους αναρίθμητους οργανισμούς ενημέρωσης που επιδιώκουν αποζημίωση από εταιρείες που βρίσκονται πίσω από μερικά από τα πιο προηγμένα μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης, για τη φερόμενη χρήση του περιεχομένου της για την εκπαίδευση προγραμμάτων AI.
Η OpenAI είναι ο δημιουργός του GPT, ενός μεγάλου γλωσσικού μοντέλου που μπορεί να παράγει περιεχόμενο που μοιάζει με το ανθρώπινο σε απάντηση σε προτροπές του χρήστη. Αυτό το κάνει χάρη σε δεδομένα αξίας δισεκατομμυρίων παραμέτρων, τα οποία λαμβάνονταν από δημόσια δεδομένα του διαδικτύου μέχρι και το 2021.
Αυτό δημιούργησε ένα δίλημμα για τους εκδότες και τους δημιουργούς των μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι το δικό τους περιεχόμενο χρησιμοποιείται και επαναπροσδιορίζεται από δημιουργικά μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης όπως τα ChatGPT, Dall-E, Midjourney και Stable Diffusion. Σε πολλές περιπτώσεις, το περιεχόμενο που παράγεται από αυτά τα προγράμματα μπορεί να μοιάζει με το αρχικό υλικό.
Το OpenAI προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των MME. Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία ανακοίνωσε μια συνεργασία με τον γερμανικό όμιλο ΜΜΕ, Axel Springer, τη μητρική εταιρεία των Business Insider, «Politico», της «Bild» και της «Die Welt», η οποία θα παραχωρούσε άδεια χρήσης του περιεχομένου της στο OpenAI έναντι αμοιβής.
AP Photo/Mark Lennihan, File
Στην αγωγή, οι «New York Times» κατηγορούν τη Microsoft και την OpenAI ότι δημιούργησαν ένα επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο στη «μαζική παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων», δηλώνοντας ότι τα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης των εταιρειών «χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία πολλαπλών αναπαραγωγών της πνευματικής ιδιοκτησίας των NY Times με σκοπό τη δημιουργία των μοντέλων GPT που εκμεταλλεύονται και, σε πολλές περιπτώσεις, διατηρούν μεγάλα τμήματα της έκφρασης που υπόκειται σε πνευματική ιδιοκτησία και περιέχεται σε αυτά τα έργα».
Η αγωγή ανοίγει ένα νέο μέτωπο σε μια μακροχρόνια διαμάχη μεταξύ εταιρειών τεχνολογίας και μέσων ενημέρωσης για τα οικονομικά του διαδικτύου, τα κέρδη και τις αποζημιώσεις, «έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων που απέτυχαν να καταλήξουν σε συμφωνία», σύμφωνα με τους Times.
Πηγή: cnbc.com