<p>Στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok τα βίντεο με επεισόδια τραβούν την προσοχή.</p>
Challenge στο TikTok - «Γυαλιά καρφιά σε γερμανικό κινηματογράφο»
Unsplash
Unsplash

Challenge στο TikTok - «Γυαλιά καρφιά σε γερμανικό κινηματογράφο»

<p>Στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης TikTok τα βίντεο με επεισόδια τραβούν την προσοχή.</p>

Με κατεστραμμένες κινηματογραφικές αίθουσες και διακοπές προβολών βρέθηκαν αντιμέτωπες οι γερμανικές Αρχές, όταν νεαροί εισήλθαν στον χώρο του σινεμά και τα έκαναν «γυαλιά-καρφιά».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της Deutsche Welle, άγρια επεισόδια σημειώθηκαν την ώρα που προβαλλόταν η ταινία «Creed III» η ένατη ταινία της επικής σειράς «Ρόκι». 

Σύμφωνα με την αστυνομία του Έσσεν, στο δίκτυο κοινοποιούνται «προκλήσεις», τα λεγόμενα challenges. Οι νέοι προτρέπουν ο ένας τον άλλον να διακόψουν την κινηματογραφική προβολή με τις ενέργειές τους και έτσι να τραβήξουν την προσοχή στο TikTok. 

Στο Έσσεν, το Αμβούργο και τη Βρέμη, η αστυνομία αναγκάστηκε να παρέμβει, επειδή οι εργαζόμενοι στους κινηματογράφους δεν μπορούσαν πλέον να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση. «Οι θεατές σηκώθηκαν, σκαρφάλωσαν πάνω από τα καθίσματα κι άρχισαν να πετούν σνακ στην αίθουσα», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Έσσεν. Οι 40 ταραχοποιοί συνέχισαν τα επεισόδια, αν και η προβολή είχε προ πολλού διακοπεί. Στο Αμβούργο, η αστυνομία κάνει λόγο για 60 ταραχοποιούς. Δεν πραγματοποιήθηκε καμία σύλληψη. 

Το φαινόμενο που πλήττει και τις κωμοπόλεις 

Το φαινόμενο δεν έπληξε μόνο τις μεγάλες πόλεις: «Το σινεμά μας ήταν σαν πεδίο μάχης γεμάτο σκουπίδια, διάσπαρτα ποπ κορν και χυμένα ποτά. Δεν το έχω ξαναζήσει αυτό», λέει ο Ράινχαρντ Μπέρενς από κινηματογράφο στο Κλέβε στον Κάτω Ρήνο. Σε ορισμένες γαλλικές πόλεις, η αστυνομία ανέφερε επίσης μαζικά επεισόδια κατά τη διάρκεια προβολής του «Creed III - Rocky's Legacy».

Οι ειδικοί διαφωνούν για το φαινόμενο

Ειδικοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την αστυνομία του Έσσεν βρήκαν στοιχεία «πρόκλησης» στα ΜΚΔ. Πολλά βίντεο με τα επεισόδια έχουν εμφανιστεί συγκεκριμένα στο TikTok. Άλλοι ειδικοί πάλι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί. Δεν πρόκειται για τυπική «πρόκληση» αφού το θέμα στερείται hashtag, λέει ο Μάρκους Μπόες, ειδικός στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Αμβούργου. «Χωρίς αυτά, ένα θέμα στο TikTok δεν διαδίδεται.»

Ο Ρόμπερτ ντε Λούμπομιρτς-Τρέτερ από τον δημόσιο φορέα ΜΜΕ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία θεωρεί επίσης ότι η διάδοση στο διαδίκτυο είναι πολύ χαμηλή. Ωστόσο, ο μηχανισμός του TikTok θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τάση. Στα σχόλια για τα κλιπ από τις αίθουσες των κινηματογράφων, υπάρχει ένας εντυπωσιακός αριθμός ρατσιστικών σχολίων που προκαλούν αντιδράσεις από άλλους χρήστες. «Αυτό διασφαλίζει την αλληλεπίδραση και επομένως την κυκλοφορία και προωθεί το θέμα στις οθόνες ακόμη περισσότερων χρηστών.» Λόγω αυτής της προβολής, το θέμα θα μπορούσε να συνεχίσει να κλιμακώνεται.

«Πολλοί χρήστες θέλουν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες προβολές, γιατί τότε θεωρείσαι κάποιος», εξηγεί ο ειδικός στα μέσα. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν κάποια στοιχεία των επεισοδίων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν μια επερχόμενη τάση. «Η καταστροφή, η εξέγερση εναντίον των ενηλίκων, η δοκιμή των κινδύνων και των ορίων - υπάρχουν πολλά που μπορούν να προσελκύσουν τους εφήβους».

Ο Αντρέας Σίμον, ο οποίος διαχειρίζεται πολλούς κινηματογράφους στο Σάαρλαντ, έβγαλε προληπτικά την ταινία «Creed III» από το πρόγραμμα. Υπήρξαν επεισόδια κατά τη διάρκεια πολλών προβολών, ο ίδιος και η ομάδα του έπρεπε να διακόπτουν την ταινία ξανά και ξανά και οι αίθουσες στη συνέχεια έμοιαζαν με «χοιροστάσια», είπε στο ραδιόφωνο του Σάαρλαντ.

Διαβάστε ακόμη: 

TikTok: Παιδοψυχολόγοι το παρομοιάζουν με εθιστικές ουσίες

Τι ωθεί τους έφηβους σε challenges θανάτου - Πώς οι γονείς μπορούν να προλάβουν;